REKLAMI GEÇ

KIŞIN NEDEN KİLO ALIRIZ?

21 Aralık 2019 Cumartesi

Kış diyince aklımıza; karanlık ve soğuk havalar, sıcacık bir kahve-çay ile battaniye altında oturmak, televizyon başında geçirilen süre ile birlikte hareketsizliğin artması geliyor değil mi?

Ee haliyle tüm bunlara bağlı olarak kış gelince çoğumuz kilolarımızdan şikayetçi olabiliyoruz!

Peki, bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Gelin bu sorunun cevabını birlikte ele alalım!

1) HAREKETSİZLİĞİN ARTMASI:
Soğuk ve yağışlı havaların gelmesi ile birlikte kapalı ortamda geçirilen süre uzuyor ve haliyle yürüyüşlerde de azalma oluşabiliyor. Hareketsizliğin azalması, kalori alımının artması ile birleşince de kilo alımı kaçınılmaz olunabiliyor!

2) SU TÜKETİMİNİN AZALMASI:
Sıcak havalarda terlemenin etkisi ile su ihtiyacı hissedilirken; soğuk havalar bu ihtiyacımızı maalesef üstünü kapatabiliyor!

Yazın 3 litre su kolayca tüketilirken; kışın bu 1,5 litrelere kadar inebiliyor. Haliyle azalan su tüketimi hem kilo artışına sebep olurken; kabızlık problemlerinin görülme sıklığını artırmaktadır.

3)VÜCUT ISISININ AZALMASI:
Soğuk havaların kapıya dayanması ile birlikte vücudumuz enerji ihtiyacını daha çok besin tüketimi karşılama ihtiyacı hisseder. Neden mi? Çünkü daha fazla besinin vereceği enerji ile ısınma ihtiyacını gidermeye çalışır. Bunun için de daha çok karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinler tercih edilir. Artan basit karbonhidrat tüketimi kan şekerini hızlı yükselttiği gibi hızlı düşüreceği için de yeme ataklarını da beraberinde getirir. Ve kısır bir döngü de oluşmaya başlar!

4) GÜNLERİN KISALMASI:
Kış aylarında günlerin kısalması ile birlikte güneşi daha az görmeye başladık değil mi? Bu durum sizde de mutsuz, depresif bir ruh hali oluşturuyor mu? Çoğunuzun EVET dediğini duyar gibiyim.

Bu mutsuz ruh hali yeme ataklarını berberinde getirebiliyor. Nasıl mı?

Öncelikle şunu söylemem gerekirse; gün ışığında geçirilen sürenin azalması ile birlikte vücudumuzda D VİTAMİNİ sentezi de azalmaktadır. Ve D VİTAMİNİ de mutluluk hormonu olarak da adlandırılan SEROTONİN HORMONU sentezinde etkilidir.

Azalan D VİTAMİNİ ile birlikte SEROTONİN sentezinde de azalmalar oluşmaya başlar ve birey kendini daha mutsuz hissetmeye başlar.

Basit karbonhidrat alımının artması ile bir miktar da olsa vücutta sentezi artan SEROTONİN HORMONU etkisi ile maalesef mutluluğu besinlerden karşılamaya çalışıyoruz!

Kısaca günlerin kısalması bizi daha fazla ve sağlıksız besinler tercih etmemize neden olabiliyor.

5) BAZI HORMONAL DEĞİŞİMLER:
D vitamini sentezinin azalması ile birlikte; kan şekerinde görülen dengesizlikler, tiroit hormonu seviyesindeki değişiklikler, vitamin-mineral eksiklikleri gibi biyolojik faktörler de kışın kilo alma sebebiniz olabilir!

Bu nedenle rutin kan tahlilleri yaptırıp, kontrol ettirmenizde fayda var.

PEKİ, NELER YAPABİLİRİZ?
– Kış havalarını bahane etmeden olabildiğince açık havada mutlaka yürüyüşler devam etmeliyiz. Dışarıda yürüyüş yapma imkanımız yoksa eğer evde basit egzeriz hareketleri yapabiliriz.

– Her ne kadar su ihtiyacını hissedemesek bile su şişesini hep gözümüzün önünde tutup; mutlaka en az 2,5 litre su tüketmeliyiz. Ayrıca bu suyumuzun içerisine tansiyon problemimiz yoksa eğer bir kaç dilim limon, taze zencefil ve çubuk tarçın ekleyerek hem soğuk havalarda bağışıklığımızı biraz güçlendirip hem de ödem atmayı kolaylaştırabiliriz.

– C vitamininden zengin olan sebze- meyve tüketimini ihmal etmemeliyiz. Böylece hem kabızlık problemlerinin önüne geçmiş oluruz hem de hastalılardan korunmuş oluruz.

– Azalan serotonin hormonu eksikliğini tamamlamak için bunu sağlıksız besinlerle karşılamak yerine sevdiklerimiz ile daha fazla vakit geçirmekle karşılayabiliriz!

– İçimizi ısıtsın diye sağlıksız ve bol şekerli içecekler yerine şekersiz ve daha sağlıklı olanları tercih etmeliyiz. Örneğin sıcak bitki çaylarından faydalanabiliriz.

– Vücudumuzun enerji açığını sağlıksız gıdalardan almak yerine; az az sık sık beslenerek bu açığı daha sağlıklı kapatabiliriz.

– Zamansız acıkmalar hissediyorsak bunu hemen gerçek açlık olarak düşünmemeliyiz. Böyle zamanda hemen elinize bir bardak su alıp, su tüketin. Unutmayalım ki bazen AÇLIK ve SUSUZLUK HİSSİ beynimizde birbiri ile karışabilmektedir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere; Sevdikleriniz ile sağlıklı ve mutlu sıcacık bir hafta geçirmeniz i dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı