REKLAMI GEÇ

MİNDFUL EATİNG NEDİR ?

28 Kasım 2020 Cumartesi

Hiç yemek yerken farkında olmadan  tabağınızı bitirdiğiniz oldu mu? Bazen yaptığımız işlere odaklanamayıp, farkında olmadığımız zamanlar olabilir. İşte bugün sizlere mindfullness             ( bilinçli farkındalık) ın beslenme üzerine olan etkisi yani mindful eating hakkında konuşacağız.

Peki nedir mindful eating?

Mindfulllness ” Anda Kalma” anlamında gelmektedir. Mindful eating ise kısaca bireyin o anda kalarak, başka şey düşünmeden yemek yemesi gibi kısaca tanımlayabiliriz.

Bireyin neyi yediğinden ziyade; onu nasıl ve neden yediğinin farkında olmasını sağlayan; çevresel faktörlerden etkilenmeden tüketilen besine odaklanılmasını sağlayan yeme şeklidir.

Kişi tükettiği besine odaklandığı için, kendi oto kontrolünü sağlayarak yeme hızını azaltma, miktarını kontrol altına alma gibi faydaları görebilir.

MİNDFUL EATİNG İLE DOYMA HİSSİNE ULAŞIN!

Yemek yemeye başladıktan yaklaşık 20 dk sonrasında beynimize tokluk sinyalleri ulaşmaktadır. Farkındalıklı yeme ile kişi yemek yerken besinleri daha bilinçli ve çiğneyerek tükettiği için doyma sinyaline doğru zamanda ulaşır ve böylece de porsiyon kontrolü sağlar.

Yavaş ve iyi çiğneyerek besin tüketmek;  besin olarak gerçekten ne istenildiği, gerçekten aç olup olmadığımızı anlama ve doyma hissine ulaşma olanağı sağlar.

GERÇEKTEN AÇ MISINIZ?

Bazen duygusal değişimlerle fizyolojik süreçler etkilenebilmektedir. Çevremizde çoğu kişinin stres, üzüntü, mutluluk gibi farklı duygusal durumlarda fazla besin tüketiminden şikayetçi olduğunu duyarız değil mi?

İşte tam da bu noktada mindful eating ile siz de gerçekten aç olup olmadığınızın farkına varabilirsiniz.

YEMEK YERKEN BAŞKA ŞEYLERLE İLGİLENMEYİN!

Farkındalıklı yemek için yemek esnasında tabağınızın dışındaki şeylerle ilgilenmeyin! Mesela besinleri tüketirken  bir yandan bilgisayar, telefon, televizyon gibi başka şeylerle meşgul olmayın. Çünkü aynı anda iki şeye tam odaklanamayız ve hem ne yediğimizin hem de ne kadar yediğimizin farkına varamayız.

MİNDFULLNESS EATİNG YARARLARI:

– Birey kendisi için neyin gerekli neyin gereksiz olduğunun farkına vararak beslenmesini düzenler.

– Sağlıklı beslenme ile sağlıklı yaşamın öneminin farkına varılmasını sağlar.

– Kilo kontrolü sağlamaya yardımcıdır.

– Açlığın gerçekten fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunun farkına varılmasını sağlar.

– Yemek yerken yemekten zevk alınmasını sağlar.

– Yanlış beslenme alışkanlıklarından korur.

Görüldüğü gibi ANDA KALARAK ,farkındalıklı beslenme ile daha sağlıklı yaşam sizin de elinizde!

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı