REKLAMI GEÇ

SAÇ DÖKÜLMENİZİN SEBEBİ BESLENME ŞEKLİNİZ OLABİLİR!

17 Ağustos 2019 Cumartesi

Günümüzde kadın erkek fark etmeksizin çoğu kişide görülme sıklığı artan saç dökülmesinden yoksa siz de mi şikayetçisiniz? Eğer cevabınız EVET ise bu yazı tam size göre!
Saç; saçlı deride yer alan keratin yapıdaki kıl folükülleridir.

Şaç dökülmesi ; genetik, hastalıklar, kullanılan ilaçlar,hormonal değişimler, stres, mevsimsel faktörler, beslenme, ani ve hızlı kilo kayıpları gibi birçok faktöre bağlı olarak oluşabilmektedir.
Günümüzde özellikle yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlıklarının artması ile birlikte vitamin-mineral gereksinmeleri tam olarak karşılanamamaktadır.Belki de günümüzde en çok bu sebebe bağlı olarak saç dökülmeleri meydana geliyor olabilir. Normalde gün içinde 50-150 tel arasındaki saç dökülmesi NORMAL kabul edilirken daha fazlası ise sağlıksız olduğunu gösterir.
Daha sağlıklı saçlar için; demir,biotin, magnezyum,çinko, bakır, selenyum, A,E,C,D VİTAMİNLERİ,folik asit gibi bazı vitamin-minerallere daha fazla ihtiyaç vardır.
Peki siz daha canlı ve sağlıklı saçlara sahip olmak istemez misiniz? Öyleyse saç dökülmesine iyi gelen besinlere gelin birlikte bakalım.

1) YUMURTA:
Anne sütünden sonra en kaliteli proteini içeren yumurta ayrıca; biotin, omega-6 yağ asitleri, demir gibi besin ögelerini de içerir. biotin; saç foliküllerinin gelişimini destekler ve daha sağlıklı saçlara sahip olmayı sağlar.

2) AVOKADO:
İçerdiği sağlıklı yağ asitleri ile saçlarınızın daha sağlıklı ve parlak olmasına yardımcı olur.

3)YAĞLI TOHUMLAR(KURUYEMİŞLER):
İçerdiği E VİTAMİNİ ve yağ asitleri ile saç foliküllerini besler, saç dökülmesini en aza inmesine yardımcı olur.

4) YOĞURT:
İyi bir kalsiyum ve protein kaynağı olan yoğurt; özellikle yeterli ve dengeli vitamin-mineral alımını destekler ve böylece daha sağlıklı beslenme ile saç dökülmelerinin de biraz olsun önüne geçilebilir. Ayrıca içermiş olduğu ÇİNKO MİNERALİ de saç köklerini kuvvetlendiri ve dökülmeyi azaltır.

5) BALIK (somon balığı vb):
İçerdiği omega 3 yağ asitleri saç derisini besler ve daha kuvvetli saç köklerine sahip olmanızı sağlar.

6) KIRMIZI ET – PEKMEZ GİBİ DEMİR KAYNAĞI BESİNLER:
Demir; saç sağlığında önde gelen gerekli minerallerden birisidir. Çevrenizde demir eksikliği olan bireylerde özellikle saç dökülme şikayetlerinin olduğunu biliyor muydunuz?
Tabi bir de demirin vücudumuzdaki emilimini arttırmak için et yemeklerinin yanında C VİTAMİNİ kaynağı besinleri tüketmemiz gerektiğini unutmuyoruz değil mi?

7) MEYVE-SEBZELER:
İçerdiği C VİTAMİNİ, antioksidant bileşikler saçların dökülmesini engeller. Ayrıca içerdiği bir çok vitamin-mineral yönüyle; az önce yukarıda belirtilen yetersiz vitamin-mineral alımı da azaltılmış olunur.

8)HAVUÇ:
Çoğu kişinin göz sağlığı için bildiği havuç aslında tam bir kış sebzesidir.
İçerdiği A VİTAMİNİ; göz sağlığının yanında saçlarımız için de oldukça faydalı bir sebzedir

9) ELMA SİRKSESİ:
İçermiş olduğu antioksidant vitamin ve mineraler ile saç köklerini besler ve güçlendirir.

10) D VİTAMİNİ:
Özellikle güneş ışığı ile deride sentezlenen d vitamini az da olsa yumurta sarısı, yağlı balık vb gibi bazı besinlerde de az da olsa bulunmaktadır.
Saç sağlığına iyi gelen başlıca besinleri sıralamış olduk. Tabi ki bu besinlerin dışında başka besinler de vardır. Önemli olan saç dökülmesine sebep olan faktörlerin oluşmasını en aza indirmek ve yeterli- dengeli beslenme ile daha sağlıklı,parlak ve canlı saçlara sahip olmaktır.
Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle herkese sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı