REKLAMI GEÇ

Sağlıklı beslenme takıntısına dikkat!

30 Mayıs 2020 Cumartesi

Sağlık, sağlıklı beslenmeden her yerde bahsedilirken; bu durum maalesef bazı bireylerde takıntı haline gelebiliyor!

”Sağlıklı beslenmeyi düşünmek ne zaman sağlıksız olmaya başladı?” gibi aklınıza bazı soru işaretleri gelmiş olabilir.

Evet; sosyal medya, televizyon, internet, çevre baskısı vb dış faktörler nedeni ile ; sıfır beden olma, güzel görünme gibi düşünceler de beraberinde gelmektedir.

Her şey iyi hoş da bu durum ileri boyutlarda bazı kişilerde takıntı haline gelmektedir.

Biz bu SAĞLIKLI BESLENME TAKINTISI na  ”ORTOREKSİYA NERVOZA” diyoruz.

Yunanca dan gelen ; ”Orthos” ( doğru ) ve ”Nervoza” ( iştah ) kelimelerinin birleşmesi ile ORTOREKSİYA NERVOZA  ( SAĞLIKLI BESLENME TAKINTISI ) oluşmaktadır.

Tabi ki sağlığımız için sağlıklı beslenmeyi düşünmek ve uygulamamız gerekli ama bir yere kadar. Eğer ki biz bunu obsesif yani takıntı haline getirirsek  başta psikolojik olmak üzere fizyolojik olarak da bazı sorunlar ile karşılaşabiliriz.

– O.N lı kişi belli süre sonrasında çoğu besini seçmeye başlar. Onun için bir besinin katkı maddesi içermemiş ve işlenmemiş olması çok önemlidir. Bu düşünce zamanla besin çeşitliliğinde azalmaya sebep olur. Başta et ve süt ürünlerini tüketmeyi bırakır. Daha çok işlenmemiş olan ÇİĞ SEBZE ve MEYVE tüketmeye başlar. Besin çeşidi ve miktarı azaldığı için belli süre sonrasında kişi kilo vermeye başlar. Fizyolojik olarak kişide başta kansızlık, hipoglisemi, tiroit hastalıkları, kemik erimesi gibi sağlık sorunları oluşmaktadır.

Diğer yeme bozukluğu hastalıklarında olduğu gibi ORTOREKSİYA NERVOZA  ( SAĞLIKLI BESLENME TAKINTISI ) da da ileri boyutları ölümlere dahi sebep olmaktadır.

– Bu bireylerin akıllarından sürekli ” Bu besin kaliteli mi, organik mi, ne kadar sağlıklı? ” gibi soru işaretleri geçtiği için; organik olmayan bir besinin kendilerini kilo aldıracağını veya hasta olacaklarını düşünürler.

Tabi ki bir besininin kalitesi ve organikliği önemlidir. Burada anlatmak istediğim; en küçük organik olmayan veya işlenmiş besin tükettiklerinde bu kişilerin olaya direkt olumsuz bakmalarıdır. Çünkü  bazen fayda-zarar oranına da bakmak gereklidir.

– SAĞLIKLI YEME TAKINTISI ileri boyutlarda günlük yaşamı da olumsuz etkilemektedir. Bu bireyler gereksiz yere kendilerini zora koyup, mutsuz olmaya başlamaktadırlar.

ORTOREKSİYA NERVOZA  ( SAĞLIKLI BESLENME TAKINTISI ) nı etkileyen bazı dış etmenler tabi ki vardır. Bunlar;

-Glutensiz Beslenme Trendi

-Alkali Beslenme Trendi

-Besinlerin etiket ve besin içeriğine takıntılı şekilde incelemek

-Sosyal medyada obsesif bir şekilde sağlıklı beslenmeyi gösterenleri takip etmek( burda takıntılı kelimesinin altını çizmek isterim)

-Çevre baskısı vb.

Peki ORTOREKSİYA NERVOZA  olup olmadığımızı nasıl anlayabiliriz?

– Katkısız olsun diye tüm besinleri reddediyor musunuz?

– Günün büyük bir kısmını SAĞLIKLI BESLENME üzerine düşünerek mi geçiriyorsunuz?

-Beslenme üzerine düşünürken kendinize olan özgüven ve hoşgörünüz azalıyor mu?

-Kendinize göre düzenlediğiniz yemek planını uygulayamadığınızda pişmanlık duyuyor musunuz?

– Beslenme kalitenizi arttırırken yaşam zevkiniz mi azalmaya başladı?

gibi soruları kendinize sorabilirsiniz.

PEKİ ÇÖZÜM YOLLARI NELERDİR?

Yeterli-dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin ancak yeter ki bunu obsesif yani takıntı haline getirmeyin! Hayatımızda elbette ki küçük kaçamaklarımız olacak!

Diyeti-sağlıklı beslenmeyi hayatımızın merkezi gibi düşünmeden, gerek kendimize gerekse çevremize baskı yapmadan sağlıklı yaşamaya çalışmalıyız.

Eğer bu takıntı önemsenmez ve  diyetisyen & psikolog eşliğinde tedaviye başlanmaz ise ölümcül gibi ileri boyutlarda sonuçlara da sebep olmaktadır.

Takıntı haline getirmeden sağlıklı yaşamayı hedefleyelim!

Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile sağlıklı günler dilerim….

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı