REKLAMI GEÇ

SINAV DÖNEMİ BESLENME

20 Haziran 2020 Cumartesi

Üniversite sınavınasayılı günler kala adaylardaki artan stres başta yeme bozukluğunu; aşırı kilo alma veya verme, karın ağrısı, mide bulantısı gibi sağlık problemlerine de neden olmaktadır.

Bu süreçteki oluşan stres beslenme bozuklukları yanında uyku düzeninde de değişikliklere sebep olmaktadır.

Peki, bu durumları yaşamamak veya en aza indirgemek için neler yapmalı?

Evet, sağlıklı beslenme birçok şeyde olduğu gibi bu alanda da ön plana çıkmaktadır.

Doğru beslenme ve doğru besin seçimi ile hem başarıyı arttırmak hem de sorunsuz bir sınav süreci geçirmek istemez misiniz?

KAHVALTIYI ATLAMAYIN!

Sınava hazırlanıyorum zamanım yok derken çoğu aday günün en önemli öğünü olan KAHVALTI yı atlamaktadır. Geceden sabaha kadar geçen açlık süreci sonrasında sabah kan şekeri düşük olur. Sabah dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı yapılmaz ise kişide düşük kan şekerine bağlı olarak dikkat eksikliği ve uykusuzluk hali görülür.

Sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile güne başlayan kişilerin başarı oranlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Mesela; süt, peynir, yumurta, ceviz ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir örnek kahvaltı tabağı hazırlayabilirsiniz!

 DENGELİ BESLENİN!

Düzenli ve dengeli beslenme ile hem kan şekeriniz daha dengede olur hem de başarı artar. 3 ana, 2-3 ara öğün ile beslenme düzeninizi planlayın. Çünkü konsantrasyonu daha kolay sağlamak ve başarıyı arttırmak için kan şekeri dengesi çok önemlidir.

Kan şekerinizi hızlı yükseltip hızlı düşürecek basit karbonhidrat kaynaklarından kaçının. Her besin grubundan tüketmeye çalışın.

Peki, bazı vitaminlerin sınav stresini azaltmaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Evet, özellikle A, C, E vitaminleri antioksidan vitaminler olduğu için stres ve kaygı azaltılmasında yardımcıdır.

BASİT KARBONHİDRAT ALIMINDAN KAÇININ!

Toplum genelinde şeker, çikolata, tatlı gibi besinlerin adayın enerji ve başarısını artıracağı yönünde yanlış bir düşünce vardır. Aslında bu doğru olarak bilinen en büyük yanlışlardan biri!

Evet; beynimiz; enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Ancak basit karbonhidratlar kan şekerinin hızla yükselip hızla düşmesine sebep olduğu için beyin enerji kaynağı olarak basit karbonhidratı kullanamaz. Bu kişide başta dikkat eksikliği olmak üzere uyku hali de gözlenir.

OMEGA-3 KAYNAKLARINDAN YARARLANIN!

Balık, ceviz gibi omega-3 kaynakları bilişsel fonksiyonların geliştirilmesi, hafızanın güçlendirilmesi ve konsantrasyonun daha kolay ulaşılmasında etkilidir.

 SINAV ÖNCESİ GÜN BESLENME:

– Öncesinde tüketmediğiniz bir besini denemeye kalkmayın!

– Dışarıda yemek yerine evde kendi yaptığınız ev yemeklerini tercih edin.

– Aşırı yağlı ve şekerli besinlerden kaçının.

– Kan şekerinin dengeli gitmesi için basit karbonhidrat tüketmekten kaçının.

– Sevmediğiniz besini faydalı diye tüketmek için kendinizi zorlamayın.

-Sindirim problemleri yaşamamak için gaz yapabilecek besinlerden kaçının.

– Sınav öncesi fazla sıvı alımından kaçının.

Bir yazının daha sonuna geldik.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere;  sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı