REKLAMI GEÇ

ŞOK DİYETLERLE ŞOK OLMAYIN!

6 Temmuz 2019 Cumartesi

”Tatile gideceğim, düğünümüz var, mezuniyete kadar hızlı kilo vermem lazım!” gibi cümleleri etrafımızdan sık sık duymaya başladık değil mi?

Ancak unuttuğumuz bir şey var ki; bu kısa hedeflere ulaşmak için hızlı kilo vermek uğruna işin sağlık boyutunu hiç düşünmüyoruz! Şok diyetler ile evet kısa zamanda çok güzel kilo veriyoruz ve tartıda gördüğümüz rakamlar çok hoşumuza gidiyor. Ancak tartıdaki rakama çok fazla inanmamanızı tavsiye ederim!

Neden diye soracak olursanız; hızlı vermiş olduğunuz bu kilolar maalesef daha çok kas ve sudan oluşmaktadır. Olması istenen ise daha çok yağdan gitmesidir.

Şok diyetler ”DÜŞÜK KALORİLİ DİYET” olduğu için; daha az bir besin tüketimi olur ve vücut kendini az yemeye alıştırır ve daha sonra ise ”AÇ KALACAĞIM!” korkusuyla da bazal metabolizma hızını azaltma yoluna gider. Hem oluşan kas ve su kayıpları hem de azalan bazal metabolizma hızı nedeniyle kısa bir süre sonrasında tartıda tekrar görmek istemediğimiz eski rakamlarla karsı karsıya kalabiliriz!

Ve siz de ” 3 kilo verdim ama 5 kilo hızla geri aldım” diyenlerden olabilirsiniz.

ŞOK DİYETLERİN RİSKLERİ:

1) HALSİZLİK-BAŞ DÖNMESİ:
Hızlı kilo vermenin etkisi ile vücuttan vitamin-mineral kayıpları da fazla olur. Vitamin eksikliği ve yetersiz enerji alımı sebebiyle de yorgunluk, halsizlik, kan şekeri düşmesi ve baş dönmesi gibi durumlarla karşılaşma riski de artar. Ayrıca kalp kasımızın daha iyi çalışması, tansiyonumuzun ideal aralıkta olması için vücudumuzdaki SODYUM-POTASYUM DENGESİ çok önemlidir. Hızlı kilo vermenin etkisi ile bu denge bozulur ve kalp kası da olumsuz etkilenir. Bu durum kalp krizleri hatta ölüm gibi ciddi sonuçlar da doğurabilir.

2) DÜZENSİZ KAN ŞEKERİ SEVİYESİ:
Şok diyetlerde yetersiz enerji ve besin öğesi alımı sebebi ile hipoglisemi atakları(kan şekeri düşmesi) oluşabilmektedir. Belli bir süre sonra pankreastan salgılanan ve kan şekeri dengesini sağlayan İNSÜLİN HORMONU salgısında da bozukluklar meydana gelebilir. Bu sonuçlar da ileride ŞEKER HASTALIĞI’ na yakalanma riskini arttırır.

3) YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI:
Özellikle adölesan dönemde görülen ”Hızlı kilo verme isteği” adeta bir moda haline gelmiştir. Ancak bilinçsizce yapılan bu şok diyetler sonrasında verilen kilolar hızla geri alındığı için bu durum bireyde bazı psikolojik problemlere sebep olmaktadır.(Anoreksiya Nervoza, Blumia Nervoza gibi..)

4) İŞTAH ARTIŞI:
Çoğu kişiden ”Hızla kilo verdim ama sonrasında iştahım çok açıldı her şeyden yiyesim geliyor!” gibi cümleleri duymuşsunuzdur. Şok diyetleri yaparken kişi aslında çok kararlıdır ve kısa sürede güzel bir kilo vermek için elinden gelen her şeyi yapar ve kendini tutar. Ancak hedefe ulaştıktan kısa bir süre sonrasında bu durum kendisinde adeta bir AÇLIK ATAĞI oluşturur ve iştahı müthiş açılır. Neden mi? Çünkü bu kısa sürede kendisi o kadar strese girmiş, kendisini o kadar baskılamıştır ki hedefe ulaşınca her şeye serbest gözüyle bakar. Ve vermiş olduğu kilodan çok daha fazlasını daha kısa bir sürede almış olur.

Ayrıca yetersiz besin ve besin ögesi alımına bağlı olarak; vitamin-mineral yetersizlikleri oluşur. Bu durum ciltte dökülme, cilt kuruluğu, saç dökülmesi gibi belirtiler de oluşturabilir.

Verilen kilonun hızla geri alınmasına bağlı olarak da özellikle karaciğer gibi iç organlarda yağlanma riski de oluşur.

Ancak bazı ameliyat gibi acil durumlarda doktor ve diyetisyen kontrolünde hızlı kilo vermesi gereken durumlar da olabilmektedir. Bu durum takipli bir sekilde yapılacağı için bir sıkıntı oluşturmaz. Demek istediğim kısa süreli hedeflere çabuk ulaşabilmek için bilinçsizce kendinize ŞOK DİYETLER UYGULAYIP, VÜCUDUNUZA ZARAR VERMEYİN!

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı