REKLAMI GEÇ

STRESLİYKEN BİZE NELER OLUYOR?

18 Mayıs 2019 Cumartesi

Günlük koşuşturmalar, bir şeyleri yapma ve bitirme isteği derken STRES artık günlük yaşantımızın bir parçası haline geldi.Stres; başta psikolojik olmak üzere fizyolojik ve metabolik olarak da sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Uzun süre stres altında olmak; özellikle hormonal dengemizi bozmakta ve buna bağlı olarak da bir çok hastalığa neden olmaktadır.

Stres altında olduğumuz zaman vücudumuzda ”KORTİZOL” adındaki hormon salgılanır.

Peki nedir  bu KORTİZOL HORMONU?

Böbrek Üstü beslerinden salgılanan, stres gibi bizim için tehdit oluşturabilecek durumda salgılanması artan yararlı bir hormondur.Ancak uzun süren stres durumunda kanda kortizol seviyesi da çok yüksek olacağı için, bu durum bir takım sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.

Peki strese bağlı artan KORTİZOL HORMONU seviyesinin vücudumuza etkileri nelerdir?

1) KAN ŞEKERİ YÜKSELMESİ:

Kronik stres sonucunda kortizol seviyesinin artışı başta İNSÜLİN olmak üzere birçok hormon üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır.

Yüksek kortizol seviyesi kan şekerimizi düzenleyen İNSÜLİN hormonunun çalışma düzenini bozarak, kan şekerinin yükselmesine sebep olur.

Yükselen kan şekerini optimum düzeye getirmek için insülin salgısı da gittikçe artar ve insülin direnci gelişir.

2) TANSİYON YÜKSEKLİĞİ:

Stresli olduğumuz zaman kalp atışlarınız hızlanıyor değil mi? Çünkü vücudumuz stresin ağır yüküne karşı kendini otomatik koruma altına alır ve kan akışını hızlandırmak, hücrelere giden kan miktarını arttırmak için; kalp atışını hızlandırır.Bu durum tansiyon yüksekliğini de beraberinde getirir.Bu yüzden kronik stres yaşayan bireylerde kalp-damar rahatsızlıkları da daha çok görülür.

3) HIZLI KİLO ALIMI:

Fazla salgılanan KORTİZOL ün yağ yakımını daha zor hale getirdiğini biliyor muydunuz?

Ayrıca kortizol hormonunun fazla salgılanması tokluk sinyallerini veren ”LEPTİN HORMONU” seviyesini azaltır. Böylece iştahımız açılır, kendimizi sürekli aç hissederiz ve yemeğe olan eğilimimiz de artar. Hem yağ yakımının daha zor bir hale gelmesi hem de besin tüketiminin artması sonucu özellikle göbek bölgesinde hızla yağ artışı gerçekleşir ve kilo alınır.

Ayrıca fazla strese bağlı;

– Mide-bağırsak rahatsızlıkları

– Unutkanlık

– Kas kayıpları

– Kolesterol yüksekliği

– Beslenmede bozukluk

– Koordinasyon sağlamada bozukluk gibi bir çok sağlık problemleri de oluşmaktadır.

Peki stresi azaltmak için neler yapmalıyım?

1)Sizi stres yapan şeyleri bir düşünün ve onu aşılamayacak bir engel gibi görmek yerine kendinizi başaracağınıza inandırın.

2)Günde en az 2.5-3 lt su tüketmeye özen gösterin.Bol su içmek hem bedenen hem de psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır.

3) Egzersizi mutlaka yaşam şekli haline getirin. Havalar ısınmaya başlamışken açık havada orta tempolu yürüyüşler yapın.

4) Stresinizi azaltmaya yardımcı olacak bitki çaylarından(ıhlamur,adaçayı,rezene,papatya vb) destek alın.

5)Strese bağlı bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir.Strese bağlı hastalıkları en aza indirebilmek için yeterli ve dengeli beslenin ki bağışıklık sisteminiz güçlensin.

Stressiz bir hayat tabi ki zor olabilir ancak en azından stresimizi kontrol altına alıp, daha sağlıklı bir yaşam sürebiliriz.

Sağlıklı, mutlu ve stresten uzak bir hafta geçirmeniz dileğiyle….

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı