REKLAMI GEÇ

UYKU DÜZENİNİN KİLO KONTROLÜNE ETKİSİ

6 Nisan 2019 Cumartesi

Nisan ayıyla birlikte mis gibi bir bahar havası ve açan çiçekler ile doğanın kıpırtısını hissetmeye başladık bile…

Herkeste  bir kilo verme telaşı başlamışken uyku düzeninizin bu durum üzerinde etkisinin olduğunu biliyor muydunuz?

Amerika’da yapılan kapsamlı bir araştırmada; günde 5 saat ve daha az uyuyan bireyler ile en az 7 saat uyuyan bireylerin uyku düzenleri ile obezite durumları incelenmiştir.Araştırma sonucunda günde maksimum 5 saat uyuyan bireylerin; en az 7 saat uyuyan bireylere  göre obeziteye daha yatkın olduğu görülmüştür.

Gelelim  simdi yetersiz uyku ve kilo artışı arasındaki sebeplere;

1 ) YETERSİZ UYUMA SONUCU OLUŞAN
YORGUNLUK KİLO ALIMI SEBEBİNİZ OLABİLİR!

Uyku süresi kısa olan bireyler yeterince dinlenemediği için gün içinde daha yorgun ve halsiz olurlar.Kendilerini daha zinde hissedebilmek için de yüksek kalorili ve yağlı sağlıksız besinlere doğru eğilimleri artar.Ayrıca oluşan halsizlikle birlikte fiziksel aktivite  de azalır, yani enerji harcamada da azalış meydana gelir.

2)YETERSİZ UYKU AÇLIK-TOKLUK
HORMONU DENGESİNİ BOZABİLİYOR!

Normalde açlık hormonu olarak bilinen”GRELİN” ile tokluk hormonu olan ‘LEPTİN’ arasında bir denge vardır. Yapılan  çalışmalarda ‘LEPTİN’ seviyesinin uyku durumunda, uyanıklık durumuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür.

Uyku sorunu olanlarda da leptin seviyesi azalırken, grelin yani açlık hormonunun seviyesi artar. Böyle olunca da birey daha fazla yeme eğiliminde olabilmektedir.

3) UYKU DÜZENSİZLİĞİ METABOLİK FONKSİYONLARI
DEĞİŞTİREREK KİLO KONTROLÜNE ENGEL OLABİLİYOR!

Yetersiz ve kalitesiz bir uyku vücudun glukoz toleransınının bozulmasına sebep olabilmektedir.Glukoz toleransı da bozulmaya başlarsa; insülin direnci riski artar ve insülin metabolizmasında bozulmalar meydana gelir.Vücut daha fazla insülin salgılamaya çalışır ve fazla miktarda salgılanan insülin de özellikle karın bölgesinde yağlanmayı arttırır.

4) UYKUSUZLUK BİREYİ DÜZENSİZ BESLENMEYE YÖNELTİYOR!

Düzensiz uyuyan bireyler genellikle kahvaltı öğününü atlayıp; gün içerinde özellikle de gece saatlerinde daha fazla yemek yemeye vakit ayırmaktadırlar. Asıl enerji alımı geç saatler de gerçekleştiği için de kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır.

5)KALİTELİ BİR UYKU STRES KONTROLÜNE DE YARDIMCI OLUYOR!

Düzenli bir uyku dinlenmemizi sağladığı gibi stres kontrolüne de yardımcı olur ve bağışıklık sistemimizi de destekler.Gece saat  23.00-05.00 arasında salgılanan ”MELOTONİN” hormonunun bağışıklık sistemimizi desteklediğini duymuş muydunuz?,

Ayrıca gecenin ilk saatlerinde minimal düzeyde salgılanan ve sabahın erken saatlerinde de maksimum düzeye ulaşan ‘KORTİZOL’ hormonu salgısı da uyku kalitesi ve düzeninden etkilenmektedir.Yetersiz uyuyan bireylerde kortizol hormonu seviyesi yükselir ve bu durumda besin alımının artmasına ve yağlanmanın artmasına sebep olur.

Tabi ki çoğu zaman çalışma hayatı, okul hayatı derken uyku saatlerimiz düzenli olmayabilir.Ancak düzensiz uykunun bizi nasıl etkilediğini biraz da olsa belirtmiş olduk.Bu sebeple en azından uyku saatlerimizi biraz da olsa düzenlemeye değmez mi? Mesela belli saatten sonra kafein alımı azaltılabilir veya teknolojik aletlerden(televizyon, tablet, telefon gibi) belli bir süre uzaklaşmak gibi  birtakım yollar deneyebiliriz.

”Bir işe başlamak, bitirmenin yarısıdır! ” sözünden yola çıkarak siz de kendiniz için birer adım atın!

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı