REKLAMI GEÇ

VARDİYALI ÇALIŞMADA DİYET YAPILIR MI?

11 Temmuz 2020 Cumartesi

Vardiyalı olarak çalışan polis, sağlık çalışanı, işçi gibi bazı meslek gruplarının nasıl sağlıklı beslenebileceğini, diyet yapıp yapamayacağını hiç düşündünüz mü?

Bu konuyu merak ediyor veya siz de vardiyalı çalışıyorsanız bu tazı tam size göre!

Vardiya ile birlikte gelen dengesiz geçen uyku düzeni ile birlikte kişilerin yemek düzeni ve tükettiği besinler de değişkenlik göstermektedir.

Vücudumuzda BİYOLOJİK SAAT dediğimiz; gündüz daha aktif, gece ise pasif olduğumuz 24 saatlik bir düzen vardır.

Ancak vardiyalı çalışmanın getirdiği şartlara bağlı olarak  biyolojik saat dengesi de bozulmaktadır.

Yapılan çalışmalarda vardiyalı çalışan kişilerde obezite ve obeziteye bağlı olarak gelişen  Tip 2 Diyabet, kolesterol, uyku bozukluğu, D vitamini eksikliği gibi bir çok hastalıklar daha çok gözlemlenmiştir.

Özellikle de gece çalışan bireyler sağlıksız, bol şekerli hazır paketli ürün tüketimi, uyanık kalabilmek için de aşırı kafein alımı, uyku düzensizliğine bağlı olarak da hormon dengesinin değişmesi gibi sebeplerden dolayı kilo kontrolü sağlamada zorluk çekerler.

DİYETİSYENDEN YARDIM ALARAK SİZE ÖZEL BİR PROGRAM OLUŞTURABİLİRSİNİZ!

Vardiyalı çalışanların aile ile birlikte olan yemek düzenlerinin değişmesi, sağlıklı yemek yeme için yeterli mekanların olmaması,iş stresi ve yorgunluğuna bağlı olarak sağlıksız besin tüketimi gibi sebeplerden dolayı genel beslenme önerileri onlar için yetersiz kalmaktadır.

Bu sebeple bu kişiler bir uzmandan (DİYETİSYEN) yardım alarak kendilerine özel diyet programı ile diyet yapıp, kilo kontrolü sağlamalıdırlar.

VARDİYALI ÇALIŞANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER:

-Vardiya zamanınızda kendi beslenmeniz için mutlaka kendinize zaman ayırın!

-Gece vardiyasına gidiyorsanız eğer mutlaka vardiyaya gitmeden önce hafif bir sebze yemeği gibi akşam yemeği geçirmelisiniz.

-Gece vardiyasından çıktıysanız evet hem acıkmış hem de uykusuz oluyorsunuz.

Bunun için küçük çok hafif bir kahvaltı yapıp; hem uykuya dalmakta zorluk çekmezsiniz hem de uyanınca açlığa bağlı olarak da fazla besin tüketiminin önüne geçmiş olursunuz.

-Uyanık ve enerjik kalmak için kafeine ihtiyaç duyabilirsiniz.Ancak kafein alımını vardiya başlamadan önce almaya çalışmalı, vardiyanın ilerleyen saatlerine doğru ise biraz sınırlandırmalısınız.

– Su tüketimini ihmal etmemeli. Vardiya sırasında da bol bol su tüketmelisiniz.

– Gece vardiyadayken küçük bir porsiyon meyve ve  ceviz- badem  gibi hafif bir ara öğün ile enerjik kalmaya çalışabilirsiniz.

– Vakit buldukça 30 dk olsa açık havada tempolu yürüyüşler yapmalısınız.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı