REKLAMI GEÇ

YAĞ YEMEDEN YAĞ YAKILMAZ!

2 Kasım 2019 Cumartesi

”Diyet yapmak” diyince bazılarımızın aklına nedense ”Yağsız beslenmek, yağı tüketimini sıfırlamak” gibi düşünceler gelir. Halbuki yağ tüketmeden yağ yakamazsınız! Siz de aynı düşüncede iseniz işte bu yazı tam size göre!

Dünya Sağlık Örgütü OBEZİTE yi ; ”Sağlığı bozacak ölçüde vücutta yağ birikmesi” olarak tanımlamıştır. Ancak buna bağlı olarak ”Fazla yağlarımdan kurtulmam için yağ tüketimini sıfırlamam lazım” gibi yanlış düşünceler de oluşabilmektedir.

Karbonhidratlar vücudumuzun hızlı enerji kaynaklarıdır.Yani acil enerji ihtiyacımız olduğunda ilk olarak karbonhidratlar kullanılır. Yağlar ise ana enerji depolarımızdır.Peki bu ne demektir? Hemen kısaca açıklayacak olursak; yağlar vücuttaki enerji depolarının büyük bir kısmını oluşturur ve yağlar karbonhidratlara göre çok daha yüksek enerji değerine sahiptir.(1 gram karbonhidrat 4 kkal ; 1 gram yağ 9 kkal enerji sağlar.)

Yani günlük hayatımızda enerji harcamada kapısını ilk çaldığımız kaynak; karbonhidratlardır Ve karbonhidrat kaynakları enerji için kullanıldıktan sonra enerjiyi yağlardan sağlamaya devam ederiz ve dolayısı ile yağ yakmaya başlarız.

Kilo vermek ve verilen kiloların çoğunun da yağdan olması için beslenmemizde KARBONHİDRAT, PROTEİN ve YAĞLARDAN yeterli ve dengeli bir oranda yer vermemiz gerekmektedir.
Yağlar vücudumuzda;
-Kan şekerini dengede tutma
-Tokluk süresini uzatma
-Bilişsel performansın geliştirilmesinde
-Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde
-Vücut ısı kaybının önlenmesinde
– Yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K vitaminleri) vücutta daha iyi emilimi ve kullanılması gibi birçok konuda vücudumuz için faydaları vardır.
Bunun için yağdan çok kısıtlı bir diyet yapmak bir çok sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.
Obezite durumunu önlemek ve sağlıklı kilo vermek için amacımız; yağ tüketimini sıfırlamak yerine yeterli miktarda tüketmek olmalıdır.

Yağ yakmanız için İŞTE DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER:
1) Düzenli bir egzersiz ile sağlıklı bir kas kütlesine sahip olmalısınız.
2) Diyette karbonhidrat, protein ve yağ kaynaklarını yeterli ve dengeli bir oranda tüketmelisiniz.
3) Az az sık sık beslenmeli ve günlük en az 2,5-3 litre su tüketimine özen göstermelisiniz.
4) Sağlıklı yağları tercih edin! Mesela; zeytinyağı, avokado, ceviz-fındık-badem gibi yağlı tohumları, keten tohumuna diyette yer vermelisiniz.
5) Beslenmenizde doymuş yağları azaltın. Daha çok doymamış yağları( zeytinyağı, ceviz,fındık,badem,keten tohumu vb) tercih edin!
6) Yağı çok kısıtlamanıza gerek yok dedik ama tabi ki de porsiyon miktarına da dikkat etmeliyiz! Örneğin; 1 kg sebze yemeklerine 2-3 yemek kaşığını geçmeyecek bir şekilde sıvı yağ koymalısınız.

Yağdan çok kısıtlı diyetlerin uzun süreli yapılması sonucunda; başta cilt ve saçlarda kuruma, hormonal bozukluklar,tokluk hissinin oluşmasında gecikme ve çabuk acıkma, hafıza kaybı ve unutkanlık, bilişsel performansta azalma, yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K vitaminleri) biyo-yararlılığında azalma, konstipasyon(kabızlık) gibi gibi birçok problemler de meydana gelmektedir.

Kısaca özetleyecek olursak; yağ yakmanız için yağ tüketiminden korkmanıza gerek yok! Ama tabi ki bu durum yağ tüketiminde aşırıya kaçabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Diyet örüntünüzde karbonhidrat, protein, yağ kaynaklarına yeterli ve dengeli oranda yer verir, su tüketimine dikkat eder ve egzersizi de bir yaşam tarzı haline getirdiğiniz sürece kilo kontrolünüzü daha rahat sağlarsınız!
Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı