REKLAMI GEÇ

YEME BAĞIMLISI OLABİLİR MİSİNİZ?

29 Şubat 2020 Cumartesi

Bağımlılık deyince aklınıza sigara, alkol gibi maddeler geliyor olabilir. Peki, YEME BAĞIMLILIĞININ olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?

YEME BAĞIMLILIĞI NEDİR?
Yeme bağımlılığı obezite ile ciddi bir bağlantısı olan; son dönemin önemli sağlık konuları arasında yerini alan; diğer bağımlılıklara benzer nörolojik yolları olan bir rahatsızlıktır.

Beynimiz özellikle yemek yeme konusunda ÖDÜLLENDİRME SİSTEMİ ile çalışır. Yemek yediğimizde öncelikle biyolojik süreç gereği HAZ DUYGUSU ortaya çıkar ve bu duygu DOPAMİN gibi bazı nörotransmitter kimyasal bileşikler aracılığı ile oluşur.

Kısaca yemek yemeye başladığımızda memnuniyet verici DOPAMİN gibi bazı kimyasallar salgılanır ve özellikle de bu durum bizleri şeker, tuz ve yağ oranı yüksek besinler tüketmeye teşvik eder.

O yüzden bu besinleri tüketirken büyük bir hazza ulaşırız ve devamının gelmesini bekleriz.

Ancak yapılan çalışmalarda bu besinleri sürekli tüketmeye başladıkça ilerleyen zamanlarda haz verici etkisi yetersiz kalmaya başlar, kişi daha fazla besin arayışına girer.

Yani önceden küçük bir parça çikolata ile memnun olurken; ilerleyen zamanlarda bu yetersiz gelir, çok daha fazlasını isteyebiliriz.

PEKİ, YEME BAĞIMLISI OLUP OLMADIĞIMI NASIL ANLARIM?
1 ) Yemek yemeyi durduramıyorum, tıka basa yiyorum.

2) Tok olmama rağmen sürekli canım bir şeyler istiyor.

3) Yemek yemeyi durduramadığım için yemeği bir yerde saklıyorum.

4) Fazla yemek yerken zevk alıyorum ancak yedikten sonrasında büyük bir pişmanlık duyuyorum.
5)Kimselere gözükmek istemiyorum ve yemeğimi tek ve gizli yemek istiyorum.

 

Eğer siz de yukarıda belirtilen cümlelerden bazılarını kendi kendinize söylüyorsanız DİKKAT YEME BAĞIMLISI OLABİLİRSİNİZ!

YEME BAĞIMLILIĞINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?
Öncelikle yeme bağımlılığı kolaylıkla çözülebilen bir problem değildir. Ciddi bir multidisipliner bir çalışma (doktor+diyetisyen+psikolog) gerektirir.

Çünkü bilinçaltımızda yemek yeme isteği uyarılması hep vardır ve yaşadığımız bazı şeyler bizi psikolojik yoldan etkileyerek yeme bağımlısı yapabilir.

Tabi ki kendiniz de küçük küçük çabalar gösterebilirsiniz!

İşte bunlardan bazıları;
– Tuz, yağ oranı yüksek hazır gıdaları tercih etmemeye çalışın.
– Düzenli beslenerek ve su içerek yeme ataklarının önüne geçin.
– Yemek yerken televizyon veya internet başında olmayın. Çünkü bu durumda neyden ne kadar yediğinizin farkına varamaz ve sağlıksız gıdaları alışkanlık haline getirebilirsiniz!
– Yeterli miktarda düzenli su tüketin ve spor yapınız. Düzenli yapılan egzersizler beyinde mutluluk hormonu olan serotonin ve dopamin üretimini arttırır. Böylece sizi mutlu edecek şeyleri yemeklerden ziyade egzersiz ile sağlamış olursunuz.
– En iyi çözüm yolu olarak; bir doktor, diyetisyen ve psikologdan yardım alabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile sağlıklı ve mutlu geçen bir hafta dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı