REKLAMI GEÇ

YENİ BİR YIL, YENİ BİR BAŞLANGIÇ!

5 Ocak 2019 Cumartesi

Hoş geldin 2019!

2018 yılını iyisiyle, kötüsüyle ardımızda bırakıp; yeni bir yıla, yeni başlangıçlara adım atma zamanı!!!

Hepimiz yılbaşı gecesini büyük bir coşkuyla kutlayıp, yeni yılın daha sağlıklı, mutlu, huzurlu ve başarılı geçmesini diledik.

Peki, bu dileklerin gerçekleşmesi için bir yerlerden başlamaya var mısın?
Bu yeni başlangıçları ve yenilikleri öncelikle ”KENDİN İÇİN” yapmalısın.

Haydi, şimdi eline kağıt-kalem al ve 2018 yılına kıyasla bu yeni yılda daha farklı, daha başarılı, daha mutlu olmak için neler yapman gerektiğini not al, kendin için sana özel hedefler koy!

Bu yeni hedeflerini ve yeni başlangıçlarını yapabilmen için de öncelikle sağlıklı olman gerektiğini de unutma!

Sağlıklı bir yaşam için öncelikle sağlıklı beslenme ve doğru egzersiz planı oluşturmalısın. Özellikle yılbaşı gecesini büyük bir heyecanla kutlarken keyifle yenilen atıştırmalıklar, içecekler, kuruyemişler ve mezeler gibi kalorisi yüksek besinleri tüketmiş olabiliriz. Bu durum birtakım mide, barsak rahatsızlıkları oluşturup, ertesi güne sağlık problemleri ile uyanmamıza yol açmış olabilir. Yeni yılın ilk gününde oluşan bu durumu telafi etmek ve 2019 a ”yeni bir sen” ile başlamak istemez misin?

İşte bunun için öncelikli olarak beslenme şeklini değiştirmen ve hatalarını düzeltmen gerekiyor. 10 sağlıklı adımda sağlıklı beslenmeye geri dönmek istemez misin?

İşte size 10 temel sağlıklı adım:
1- Her sabah kalkar kalkmaz 1-2 bardak ılık su içerek yeni bir güne başlayın. Soğuk havaları bahane etmeden günde en az 2-2.5 litre su için.

2- Güne protein ağırlıklı ve sebze içeren güzel bir kahvaltı ile başlayın.

3- Kendinize sağlıklı ara öğünler oluşturun. Örneğin; mevsim meyveleri içeren meyveli yoğurt, ceviz-fındık-badem gibi yağlı tohumlar, bitki çayları gibi ara öğünler yapın. Ancak özellikle yağlı tohumlarda porsiyon ölçüsüne dikkat edin.

4- Dışarıda yemek yeme, fast-food tüketim alışkanlıklarınızı azaltın. Dışarıda yemek zorundaysanız, ızgara et ve salata gibi sağlıklı öğünler tercih edin.

5- Sağlıksız olan paketli gıdaları ve atıştırmalıkları evinize sokmayın. Unutmayın ki eve ne alırsanız onu tüketirsiniz.

6- Asitli ve şekerli içecekleri hayatınızdan çıkartın. Gazlı içecekler yerine mide problemleriniz yoksa her gün 1 şişe sade mineralli su içebilirsiniz. Hatta içerisine meyve, limon gibi aroma katabilecek besinler ekleyerek diyetinizde renklilik sağlayabilirsiniz.

7- Kendinize karsı dürüst olun! Nasıl mı?
Yediklerinizi kayıt altına alın. 1 haftalık çizelgeler oluşturun ve günlük öğünlerde neler tükettiğinizi ve ne kadar tükettiğinizi not edin. Bir hafta sonunda oluşturduğunuz çizelgeye göz atıp nerelerde hata yaptığınızı görün. Yapılan çalışmalarda besin tüketim günlüğü tutanların porsiyon kontrollerini daha iyi sağladığı ve daha sağlıklı beslendiği görülmüştür. Haydi, siz de bu yöntemi deneyin ve hayatınızda neler değiştiğini görün!

8- Kültürümüzde yer alan ve özellikle yemekler üzerinde oluşturulan ısrarlara karşı ”HAYIR” diyebilmeyi deneyin. Bu durum genelde bayanlar için özellikle günlerde, kutlamalarda ve bayramlarda karşımıza çıkar. Maalesef bu tür durumla karşı karşıya kaldığımız zaman iç sesimize yenik düşebiliyoruz. Ancak biz istersek bunun üstesinden de rahatça gelebiliriz.

9- Peki, her gün en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ne dersiniz? Çoğunuzun soğuk havalarda yürüyüş yapmakta zorlandığını duyar gibiyim. Ancak soğuk havalara aldanmadan açık havada 30 dakika yürüyüş yaptığınızda hem kilo kontrolünü sağlayabilir, hem de psikolojik olarak rahatlayabilirsiniz. O zaman ne duruyoruz, denemeye değmez mi?

10- Kendi iç sesinizi dinleyin! Evet, yanlış duymadınız. Açlık durumunuzun gerçek olup olmaması noktasında beynimiz bazen bizi şaşırtabilir. Doymuş olsak da yeme isteğimiz bir türlü geçmez. İşte bu durumda kendinize şu soruyu sorun: ”Ben gerçekten aç mıyım yoksa canım çektiği için mi yemeğe devam etmek istiyorum?” Açlık hissi hem fiziksel hem de duygusal olur. Eğer yeterli miktarda yediğinizi düşünüyorsanız, bu durumu bastırabilmek için o an çatalı elinizden bırakın ve 2 bardak su için. Başka şeylerle meşgul olun. Sözün özü ”BEYNİNİZ SİZE DEĞİL, SİZ BEYNİNİZE HÜKMEDİN”

Evet, başlarda bunu yapmak çok kolay olmayacaktır. Fakat emin olun ki bir süre sonra bu duruma alışacaksınız. Yemek yeme sürenizi uzatın ve en az 20 dakikada tüketin. Çünkü besinleri tüketmeye başladıktan en az 20 dakika sonra beynimize tokluk sinyalleri gidiyor ve doyma hissi oluşuyor.

Haydi, sen de sağlığın için;
ERTELEME,
ZAMANIM YOK DEME,
KARAR VER ve HEMEN BAŞLA!

Herkese sağlıklı, huzurlu, başarılı, mutlu bir yeni yıl dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı