REKLAMI GEÇ

EBA HAZIR MI?

23 Eylül 2020 Çarşamba

2020 Yılı başlangıcında bu yana ne yazık ki birçok alanda çok ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Bunları en önemlisi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de covid- 19 virüsü oldu.

Başta sağlık olmak üzere, ekonomi ve eğitim çok büyük oranda etkilendi. Bu olumsuzlukları giderebilmek adına bir dizi önlemler alındı. Dileğimiz alınan önlemlerin bir an önce faydaları görülüp, ülke olarak normal işleyişimize dönmek.

Bizi işimiz EĞİTİM olduğu için biz olaya bu yönüyle bakmaya çalışıyoruz.

2020 MART ikinci haftasından itibaren eğitime ara verilmek zorunda kalındı. Sağlık açısından da doğru yapıldı. Her kademedeki öğrencilerin eğitim alanındaki eksiliklerini gidermek için bazı önemli çalışmalar yapıldı. En pratik çözüm olarak uzaktan eğitim yöntemleri geliştirildi. Bu yöntemlerle kısmen de eğitim verilmeye çalışıldı. Ancak bu yöntemden yeterince verim alınamadığı görüldü.

Neyse ki yaz tatili araya girdi sorunların giderilmesi için üç aydan uzun bir süre olduğu için eğitime yönelik önemli çözümler üretilir diye düşündük.

Peki, ne yapılabilirdi?
En iyi çözüm mümkün olabildiğince yüz yüze eğitim olanaklarını sağlamaktı. Ancak yapılan çalışmaların ağılıklı uzaktan eğitime devam edileceği yönünde olduğunu zaman zaman yapılan açıklamalardan anladık. Sonuçta okul öncesi ve 1. Sınıflar dışında uzaktan eğitime devam denildi. 8. Ve 12. Sınıflar bu işin dışında tutuldu.

Bu durumda 2020-2021 eğitim öğretim yılı derslerin başlayacağı 21 Eylül tarihini beklemeye başladık.

Sayın Milli Eğitim Bakanı en yetkili kişi olarak şu açıklamayı yaptı.

Özetle;
EBA yayınında yeni döneme hazır olduklarını, hatta dünyanın en iyi dijital eğitim altyapısını kurduklarını, bu konuda çok iddialı olduklarını ifade etti. Uzaktan eğitimde dünyadaki 3-5 ülkeden bir tanesi Türkiye olduğunu, bu hizmetin genişleyerek yüz yüze eğitime geçildiğinde de sürekli biçimde devam edeceğinin müjdesini vermek istediğini ifade etti.

21 Eylül 2020
TV ekranındaki görüntü;
* Şu an yüz binlerce öğretmen ve öğrenci EBA’da. Yoğunluk yüzünden sorun yaşamış olabilirsin. Bu süreçte EBA TV kanallarımız yanında.

* Yayın akışı için buradan bilgi alabilirsin. İstersen hazırladığımız Eğitim Takvimi’nden günün önerilerine de bakabilirsin. En kısa sürede görüşmek üzere…

Konuyla ilgili Sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, açıklaması;

* Bu bizim için aslında olumlu bir haber. Talepte sıçrama oluştu. Bununla ilgili teknik arkadaşlar çalışıyorlar.
* Dünyanın en büyük sitelerinde duraksamalar oluyor. Şu anda arkadaşlar çalışmanın içerisindeler.
* Bu altyapı giderek güçlenecek, her türlü tedbiri alıyoruz.
* Bu anlamda EBA Destek Merkezlerinin bugün itibarıyla 8668 oldu.
* Akşama kadar 9000 olur. Buralarda da rahat bir erişim imkanı olacak.

Açılamayı duyunca şaşırdım.
-Talepte sıçrama oldu!

EBA (eğitim Bilişim Ağı) yayını yapan başka birimler var mı ki EBA’yı talep eden çok olsun? Zorunlu olarak herkes burayı tercih edecek. Öğrenci sayısı belli olduğuna göre talebinde ne kadar olacağı belli. Bu durum karşında talepte sıçrama oldu denilebilir mi?

Dün 2. Sınıf öğrencisi olan bir çocuğumuza sordum;
-Bu gün ders izledin mi?
Yanıt;
-Evet.
Sordum;
-Ne kadar izledin?
Yanıt;
-Çok az izledim, sonra bıraktım.
Sordum;
-Neden?
-Yanıt;
-Sıkıldım.

Neden sıkıldı biliyor musunuz?
13 Mart 2020 tarihinde derslerin kesilmesi ile okuma yazmayı yeni öğrenen çocuklar şimdi 2. Sınıf. Bu çocuklar okuma ve yazmayı henüz pekiştiremeden derslerin kesilmiş olmasının en büyük faturası bu gruba çıktı. Aradan geçen 6 ay gibi uzun bir sürede okuldan uzak olası ise öğrenilen birçok bilginin de unutulmasına neden oldu.

Kısacası; okuma ve yazmayı yeterince bilmeyen çocuk uzaktan bu dersleri nasıl takip edecek?

Daha sisteme erişim olanağı bulamayan çocukları, dil sorunu olan çocukları bu sistemden nasıl faydalanacak diye soramıyoruz bile.

Ne mi yapalım?
Tekrar söylüyorum;

EĞİTİM İŞİNİ EĞTİMCİLERE BIRAKIN.
Gerçek çözüm olan YÜZ YÜZE eğitim işini çözsünler.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı