REKLAMI GEÇ

EĞİTİMDEN HABERLER

20 Şubat 2019 Çarşamba

Kitap ve sürekli yayınlarda KDV sıfırlandı

Kitap, dergi ve gazetede yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı, kanunda yapılacak değişikliğin yasalaşmasıyla sıfıra düşürülmüş olacak. Önceki yıl yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 1 milyar 661 milyon 102 bin 580 olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye’de 2017’de 6 bin 124 gazete ve dergi yayımlandı. Bu yayınların yüzde 59,6’sını dergiler oluşturdu.

Ülkede önceki yıl yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 1 milyar 661 milyon 102 bin 580 olurken, bunun yüzde 93,9’unun gazetelerden oluştuğu kayıtlara geçti.

  • Söz konusu yılda gazetelerin yüzde 90,8’i yerel, yüzde 7,1’i ulusal, yüzde 2,1’i bölgesel yayın yaptı.
  • Dergilerin ise yüzde 61,2’si ulusal, yüzde 33,7’si yerel, yüzde 5,1’i bölgesel yayın gerçekleştirdi.

Gazetelerin toplam tirajının yüzde 83,5’ini ulusal, yüzde 15,8’ini yerel ve yüzde 0,7’sini bölgesel yayımlanan gazeteler, dergilerin ise yüzde 81,9’unu ulusal, yüzde 15,2’sini yerel ve yüzde 2,9’unu bölgesel yayımlanan dergiler oluşturdu.

Kitap ve gazetelerdeki bu vergi düzenlemesi ülkemizdeki okuma alışkanlığına bir nebze de olsa katkı sağlar umuyorum.

Bir başka güzel haber.

Çivril Özdemirci Mahallesi’ndeki ortaokul müdürü  ve  müzik öğretmeni Özgür Kayaoğlu, ailelerine yardım etmek için yaz kış, tarla ve ahırlarda çalışmak zorunda kalan öğrencilerinden 15’i kız 29’unu güreş sporuyla tanıştırdı. Özellikle kız öğrenciler, güreşteki yetenekleriyle kısa sürede lisans almayı başardı.

Kayaoğlu’nın ilk işi, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan ailelerine yardım etmek için zaman zaman devamsızlık yapan öğrencilere okulu sevdirmek oldu. Kayaoğlu bu amaçla öğrencilerini sporla tanıştırdı. Ağır işlerde çalışmak zorunda olan öğrencilerinin şehirde yaşayan akranlarına oranla daha güçlü olduğunu fark eden Kayaoğlu, bir güreş takımı kurdu. Kız çocuklarının erken evlenmelerinin önüne geçmeyi ve yetenekli sporcular yetiştirmeyi de hedefleyen Kayaoğlu, Çivril Belediyesi’nin güreş kulübü antrenörlerini okula davet etti.

TARLADAN MİNDERE

Özdemirci Ortaokulu’nda eğitim gören öğrencilerde yapılan tarama sonucunda 79 öğrencinin güreş sporunda yetenekli olduğu görüldü. Çivril şehir merkezindeki spor salonunda ikinci kez taramadan geçirilen çocuklardan 15’i kız, 14’ü erkek olmak üzere toplam 29 öğrenciye, ‘gelecek vadettikleri’ için kulüp lisansı çıkartıldı. Çivril Belediyesi’nin ulaşım desteğiyle ilçe merkezindeki spor salonuna giden öğrenciler, haftanın 3 günü güreş eğitimi almaya başladı.

Eğitim sadece sınıfta ders işlemekle olmaz. Öğrencileri sosyal hayata hazırlamanın yolu derslerin yanı sıra sosyal etkinliklere yöneltmektir. Sosyal etkinlikler ise; spor, müzik, resim, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerdir. Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun etkinliklere yönlendirilmesi EĞİTİM faaliyetini daha başarılı hale getirecektir.

Böyle güzel bir eğitim haberinin ardından ne yazık ki bazı olumsuzlukları da görüyoruz.

İlimizde uzun yıllar Ticaret lisesi olarak hizmet veren okul yıkıldığında “bu okul da otopark mı oluyor?” diye endişelenmiştik. Neyse ki yeniden okul olarak inşa edildi. Ancak okulun konumunu ve boyasını görünce doğrusu şaşırdık.

Neden şaşırdık?

  1. Okul anayolun kenarına yaparsanız trafik gürültüsünden öğrenciler rahatsız olur. Bu konu bütün eğitimcilerin bildiği basit bir kuraldır. Hatta, Ticaret lisesi olduğu dönemde idari bölümler bu yola baktığı için idarecilerin dahi araç gürültüsünden şikayetçi olduklarını hatırlarız.
  2. Bir EĞİTİM kurumu hiçbir zaman siyah boya ile boyanmaz. Çünkü EĞİTİM kurumları hem mimari, hem de görsel olarak öğrencilerin ilgisini çekecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu nedenle bu yeni binanın boyası, gerek eğitsel, gerekse görsel açıdan doğru bir seçim değildir.

Binanın yeri değiştirilemez ancak, hiç değilse daha düzgün bir renk seçilerek mevcut okulun boyası yenilenmeli.

Geçtiğimiz günlerde   denizlihaber.com da bir haber;

Denizli Ticaret Odası üyeleri, İstanbul’daki uluslar arası UNIRECA seramik, banyo ve mutfak fuarına çıkartma yaptı. 35 Kişilik teknik gezi heyeti iki gün boyunca fuarı takip etti. DTO Başkanı Uğur Erdoğan odamızın organizasyonları sayesinde her yıl 500 den fazla üyemiz, yurt içi ve yurt dışı fuarlara gidiyor açıklamasını yaptı.

DTO EĞİTİM fuarları için acaba ne düşünüyor? Eğitimci üyelerin yenilikleri görmesi incelemesi gerekmez mi?

Seramik ve banyo aksesuarlarını görelim eyvallah. Ya EĞİTİM ?

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı