REKLAMI GEÇ

GAZİ İLKOKULU

27 Mart 2019 Çarşamba

Geçtiğimiz Pazar akşamı bir haber aldım.
– Çal Gazi İlkokulu yanıyor.

Dilerim önemli bir hasar olmaz diye iyi temennilerde bulunmaktan öte bir şey yapamadım. Ertesi sabah yerel basına baktığımda ne yazık ki, okulun harabeye dönmüş halini gördüm.

Bu okulun ve diğer Gazi İlkokulu projeli okulları bildiğim için gerçekten çok üzüldüm. Nedeni bu okullar sadece okul binası değil, ayni zamanda CUMHURİYET’in simgelerinden bir tanesi olmasıydı. Çal Gazi İlkokulu ise Cumhuriyetin ilk Gazi projelerinden biri olması. Çal Gazi İlkokulu inşaatı 1924 yılında başlamış ve 1928 yılında hizmete girmiştir. Denizli merkezde olan GAZİ İlkokulu ise 1936 yılında yapılmıştır. Yani şehir merkezinde henüz Gazi projeli okul yokken bu proje Çal da uygulanmıştır. Bu okul Denizli deki ilk GAZİ İLKOKULU projesidir. Daha sonra Denizli ilinde Sarayköy Gazi İlkokulu, Tavas Gazi ilkokulu, Acıpayam Gazi ilkokulu, benzer proje olan Buldan 4 Eylül ilkokulu, Çivril 30 ağustos ilkokulları yapılmıştır. Bu okulların en önemli özelliği; genelde iki katlı olması, sınıfların oldukça aydınlık olması, koridorların yeterince geniş olması. Yani bütün planlamanın ilkokul öğrencisi yaş grubunun eğitsel özelliklerine uygun olarak yapılmasıdır. Ayrıca genç cumhuriyetin bütün ekonomik sıkıntılarına rağmen sadece Denizli’de 7 tane okul yapıldığına göre, aynı projeli okullardan Türkiye geneline ne kadar çok okul yapıldığını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Bütün bu çabalar Mustafa Kemal Atatürk’ ün ülkenin kurtuluşunun sadece savaş meydanlarında olmayacağını, kalıcı Cumhuriyetin ancak iyi eğitilmiş nesillerle mümkün olacağı anlayışının eseridir.

Böyle bir geçmişi olan bir eğitim kurumunun önceki hali;

Aynı eğitim kurumunun sonraki hali.

Bu görüntüye kim üzülmez. Hele bu okullarda görev yaptıysanız, okulların korunması ve daha işlevsel hale getirilmesi için okul idarecileri ile emek harcadıysanız üzüntünüz bir kat daha artıyor.

Bu okulların önemli özelliklerinden birisi de, Gazi okullarında öğretmen ve idareci olarak çalışmanın ayrıcalık olmasıdır.

Olaydaki tesellimiz, ilgililerin yaptıkları açıklamalarda bu okulun aslına uygun olarak onarılması konusundaki açıklamaları oldu. Dilerim seçim öncesi klasik bir açıklama olmaz.

Seçim demişken; hemen her partiden adayların KREŞ konusundaki vaatleri gerçekten çok güzel. Dilerim seçilen başkanlar bu vaatlerini unutmazlar. Bu söylemi dillendiren yeni adayları anlıyorum da mevcut başkanları anlamakta zorlanıyorum. Hani şarkı diyor ya “daha önceleri neredeydiniz?” Yinede olsun kazanan adayların okulöncesi eğitime yönelik her türlü çabaları ülkemiz ve çocuklarımız için mutlaka iyi olacaktır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı