REKLAMI GEÇ

MEB NE YAPIYOR?

31 Ocak 2019 Perşembe

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 28.1.2019 tarihinde bakanlık sitesinde yayınladığı basın bülteni;

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI KAPATILIYOR
Millî Eğitim Bakanlığınca, özel öğretim kursları 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, olası mağduriyetleri önlemek için özel öğretim kurslarının 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılmasına ilişkin tüm çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda değişiklik öngören çalışmanın yasalaşmış olması sonucunda özel öğretim kursları kapanacak. Bu nedenle veli ve öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel öğretim kurslarının yeni öğrenci kaydı yapmamaları ve bursluluk sınavı yapmamaları gerekmektedir.

Özetle deniliyor ki; eskiden dershane, şimdiki adı ile özel öğretim kursu dediğimiz kurumların kapatılması için gerekli yasal çalışmalar yapılıyor. Kurs sahipleri ona göre kendilerini hazırlasın, gelecek yıl için öğrenci kaydı yapmasın, öğrencilerde mağdur olmamak için gerekli uyarıları dikkate alın, bu kurslara gelecek yıl için kayıt yaptırmayın, para yatırmayın deniliyor.

Peki, sınavlara hazırlanacak öğrenciler ne yapsın?
Onlara da bakanlık şöyle diyor;

DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARINA YENİ DÜZENLEME
Milli Eğitim Bakanlığı’nca örgün eğitim çağındaki öğrencilere okullarda, mezun öğrencilere ise halk eğitim merkezlerinde ücretsiz olarak destekleme ve yetiştirme kursları verilmeye devam edecek. Bu kurslarda görevlendirilecek personele uygulanacak öğretim programları ve kullanılacak yardımcı öğretim materyallerine yönelik kapsamlı bir çalışma yürütülmektedir.

Yani, hala okulları devam eden öğrencilere okullarında destekleme ve yetiştirme kursları verilecek, mezun öğrencilere de Halk Eğitim Merkezleri’nde aynı kurslar verilecek.

Bir öğrenci okuduğu okulda yetiştirme kursuna katılınca derste öğretmeni tarafından anlatılan konunun dışında ne anlatacak? Okuldaki kursta ders tekrarı dışında ne yapılabilir?

Halk Eğitim Merkezi’nde de okuldaki konuların tekrarından öte fazla bir şey yapılamaz.

Bu durumda öğrenci ne yapacak?
İmkanı olanlar özel derslere yönelecek.
Kurum sahipleri ne yapacak?

Kariyer merkezi, danışmanlık bürosu, eğitim koçluğu gibi değişik isimler altında dershane işine devam edecekler.

Çünkü sınav olan yerde öğrenciler mutlaka ek hazırlık isteyecek. Bu durumda yapılan bu çalışmalar başımızı kuma gömüp gerçeği görmemekten başka bir şey değildir.

Okullara girişte SINAV sistemini kaldırmadığınız müddetçe adına isterseniz kurs, iterseniz dershane, isterseniz destekleme çalışması ne derseniz deyin öğrenciler mutlaka destek alacağı bir yer arayacaktır.

Kısacası bu iş “YASAK” ile çözülecek bir iş değildir.

TEMEL LİSELER KAPANIYOR
Dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde 5580 Sayılı Kanun’da yapılan geçici düzenlemeyle açılan temel liseler de, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sonunda kanunda belirtilen süreyi tamamlayarak kapanacak. Bu nedenle temel liselere yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapılmayacak. Bu okulların ara sınıflarında öğrenim gören öğrenciler, resmi ve özel ortaöğretim kurumlarına ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda nakil yapabilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nca, bu süreçte veli ve öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm tedbirleri almaya dönük çalışmalar yapılmaktadır.

Temel liselere gelince; zaten açılması büyük bir EĞİTİM hatasıydı. İş hanının bir katında, bahçesi bile olmayan bir yerde okul açarsanız orada eğitim falan olmaz. Sadece parasını ödeyenin diplomasını aldığı bir yerden öteye gitmeyen bir kurum olur. Bu hatadan erken dönülmüş olması iyi bir karar.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ UYGULAMASI SONA ERİYOR
2014 yılında başlatılan kamuoyunda teşvik olarak da adlandırılan eğitim ve öğretim desteği uygulaması, organize sanayi bölgeleri ve bu bölgeler dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrencilere hariç olmak üzere, diğer özel okullar için 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sonundan itibaren kademeli olarak kaldırılacak. Bu kapsamda 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren özel okullarda ilk defa öğrenim görecek öğrencilere eğitim ve öğretim desteği verilmeyecek. Halen özel okullarda bu desteği alan öğrenciler ise, öğrenim gördükleri okulun öğretim kademesi süresi boyunca destekten yararlanabilecek.

Bu uygulama eğitimdeki haksızlıklara yeni bir halka ekleyen bir karardı. Çocuğunu okutmak için devlet okulunu tercih etmeyen veliye niçin devlet para ödesin. Eğer bakanlığın parası çok ise özel okulda okuyan öğrenciye ödediği parayı bakanlık kendi okuluna harcasın ki her öğrencinin beğeneceği bir okul haline gelsin. Bu nedenle bu çalışma doğru bir karar olmuştur.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı