REKLAMI GEÇ

MEB’İN 5N 1K Sİ

12 Şubat 2020 Çarşamba

Milli Eğitim Bakanlığının hazırlamış olduğu “BİZDEN” adlı aylık bülten dikkatimi çekti. Merak ettim amacı ve içeriği nedir diye?
Bülteni okuduğumda; çocukların gelişimi ve eğitiminin sadece okulda olmadığını, bu sürecin önemli bir bölümünün evde olduğu gerçeğinden hareket edilerek anne babaların bu sürece daha verimli katılmaları için basit ve pratik bilgileri içeren bir bültenin hazırlandığını gördüm.
Bültende şu cümle çok önemliydi;
“Çocukların gelişim sürecinde etkin rol model olan velileri pratik bilgilerle daha aktif şekilde desteklemek”
Şubat ayı gündemi ise “ev işleri” olarak seçilmiş.
Hazırlanan bu bültendeki bilgilerin faydalı olabileceği düşüncesi ile metnin içeriğine dokunmadan özellikle anne babaların dikkatine sunmak istedim.
NE?
Ev işi deyip geçmeyin. Aile bağlarını kuvvetlendirmek için ev işleri görünmez el resmen. Sevgili anneler babalar, çocuk bu işten ne anlar deyip, çocukları evişlerinden uzak tutmak çocuğa iyilik yapmak değildir. Ev işleri çocuğun ömrü boyunca ihtiyaç duyacağı pek çok beceriyi kazandırmak için gerekli alt yapıyı
sağlar. Hayatın her alanına yayılan bir sorumluluk duygusu kazandırır. Ev işi yapmak sıkıcı gibi gözükse de çocuğa başarı duygusu yaşatır ve ailenin bir parçası olduğunu hissettirir.
NE ZAMAN?
Çocuklar 5-6 yaşından itibaren kendilerine yeter duruma gelip kişisel ihtiyaçlarını yetişkin gözetiminde karşılayabilirler. “Daha çok küçük, nasıl yapsın” demeyin. Örneğin 5 yaşındaki bir çocuğa rahatlıkla toz aldırabilir, fasulye ayıklatabilir, çiçekleri sulatabilir, kendinden küçük kardeşinin bakımında yardım etmesini isteyebilirsiniz.
NEREDE ?
Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzun öncelikle kendi odasını temiz ve düzenli tutması, oyuncaklarını toplaması, kendi suyunu kendisinin alması, çorabını giymesi gibi basit ihtiyaçlarını kendisinin görmesini sağlayabilirsiniz. Gerekli güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra sofra kurma, kaşıkları yerleştirme,çöpü çıkartma, bulaşık makinesini doldurma ve boşaltma gibi görevlerlemutfakta; toz alma, çamaşır makinesini boşaltma, çamaşırları asma-katlama ve varsa evcil hayvanını besleme, çiçekleri sulama gibi görevlerle ev içinde sorumluluklar verebilirsiniz.
NASIL ?
Çocuğunuzun bir ev işini sizin gibi kusursuz yapmasını beklemeyin ve denemesiiçin fırsat tanıyın. Çocuğunuz verdiğiniz görevi yaptığında, arkasından yaptığını düzeltmeyin. Örneğin yatağını kendisi toplayan bir çocuğun yatağını bozup tekrar düzeltmeyin. Çocuğunuza yaşına uygun görevler verin. Talepleriniz ne bıktıracak kadar yorucu olsun ne de kapasitesinin altında olsun. Ev işlerinde yardımcı olan çocuğunuza “eline sağlık” demeyi unutmayın.
KİMİNLE ?
Kendisi de dahil herkesin sorumluluklarını yerine getirdiğini görmek,aile içerisinde bir ekip olduğunuzu hissettirecektir. Varsa kardeşleri ile birlikte ev işlerine dahil edin ve kardeşler arasında iş bölümü yapın. Ev işlerini yaptırmada cinsiyet farkı gözetmeyin.
NASIL BİR ÇALIŞMA ORTAMI?
Çocuklar ders çalışırken ve ödevlerini yaparken dışarıdan gelendikkat dağıtıcı unsurlar odaklanmalarına engel olur. Çocukların evdeki çalışma ortamlarını çocukları destekleyecek şekilde düzenleyin. Çocuğunuzun ders çalışma stillerine müdahaleetmeyin. (Ör. müzik dinleyerek, TV izleyerek, halının üzerine uzanarak, kanepenin tepesinde vb.)
Çocuğunuza ödevini yapması konusunda baskı yapmayın, bunun yerine ödevden alıkoyan unsurları azaltın. Örneğin siz TV’de heyecanlı bir dizi izlerken çocuğunuzdan içeride ödevini yapmasını beklemeniz gerçekçi olmaz. Çocuğunuz odaya gitse de aklı sizde kalacağından ödevine odaklanamaz, sadece odasında oyalanır.
Çocuğunuz ödev yaparken, hangi dersten ödev yaptığını ödevinin konusunu sorabilirsiniz. Ödevini size anlatmasını isteyebilirsiniz. Bazı yeni fikirler verebilirsiniz ama lütfen ödevin tamamını oturup siz yapmayın.
Ödevini illa ayrı bir yerde, odada yapmasını beklemeyin. Örneğinsiz yemek yaparken çocuğunuzun gelip mutfak masasında sizin yanınızda çalışmasına müsaade edin.
Hafta sonları çocuğunuzla birlikte evinizin yakınında bulunan bir kütüphaneye gidip kütüphanede siz kitap okurken çocuğunuzun ödev yapmasını ya da onun da kitap okumasını sağlayabilirsiniz.
Kütüphane tecrübesi çocuklar için çok değerlidir. Kütüphaneye üye olmayı unutmayın.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı