REKLAMI GEÇ

MEB’İN LGS RAPORU

26 Haziran 2019 Çarşamba

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 liselere giriş sınav sonuçları açıklandı. 9. sınıfa başlayacak öğrencilerin ve ailelerinin meraklı bekleyişinin 1. aşaması bitti. Şimdi öğrenciler ve aileleri için hangi liseye girebiliriz telaşı başlıyor.

Bu arada bakanlık ilk kez sınav sonuçları ile ilgili olarak kapsamlı bir çalışma hazırlayıp kamuoyu ile paylaştı.

Çok ta iyi yaptı. Eğitimciler olarak yapılan çalışma sayesinde sınavlar hakkında bilgi sahibi olduk.

Raporda dikkatimi çeken bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sınav ile ilgili genel bilgi şöyle;

2019 Merkezi Sınavında sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ve yabancı dil alt testlerinde toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika cevaplama süresi verildi.

Sayısal bölümde yer alan matematik ve fen bilimleri alt testlerinde toplam 40 soru soruldu ve öğrencilere 80 dakika süre verildi.

Merkezi sınava 1 milyon 74 bin 13 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerden 1 milyon 29 bin 555’i sınava katıldı. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 85.08’i merkezi sınava katıldı.

Sınav sonrasında her iki oturuma ait hiçbir soru iptali olmadı.

1- Sınavda soru iptalinin olmayışı sevindirici. Demek ki dikkatli bir çalışma olursa sorularda hata ve benzeri sıkıntılar yaşanmıyor. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

2- 2018-2019 öğretim yılında 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 85.08’i merkezi sınava katılmış. Keşke bütün öğrencilerin katılması sağlansa, hiç değilse bir deneyim olurdu.

Raporda dikkat çeken bir diğer konu, deniliyor ki;
LGS SINAV SONUÇLARINA GÖRE DOĞRU CEVAP SAYISI ARTTI!

Soru sayısı ve doğru cevap sayıları şöyle açıklanmış;
Sözel oturumda soru sayısı 20 olan Türkçe alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 11.75.

Soru sayısı 10 olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 6.88, din kültürü ve ahlak bilgisi alt testinde 6.83.

Yabancı dil alt testinde ise 4.65 olarak gerçekleşti.
Her bir alt testte 20 soru içeren sayısal oturumda ise;
Fen bilimlerinde alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 9.97.
Matematik alt testinde 5.09 olarak hesaplandı.

Geçmiş yıllardaki doğru cevap sayısı ortalamasını bilmeden artış olup olmadığını nereden bileceğiz. Keşke böyle bir çalışmada önceki yıl verileri de rapora işlense idi, ne kadar artış olduğu konusunda bilgilenmiş olurduk.

Diğer taraftan; sözel bölümde doğru cevap yüzdelerinin ortalama yüzde 46 ile yüzde 68 gibi bir aralıkta gezen sonuçları başarı olarak alabilecek miyiz?

Örneğin 20 soruluk Türkçe sınavında 11.75’i doğru. Bunu yeterli görmek mümkün mü? Diğer sözel alanlarda da ne yazık ki durum aynı.

20 soruluk fen bilimlerinde başarı 9.97, yani yüzde 50’lik bir oran var. Burada da sözel bölüm ile bir paralellik görüyoruz.

Ancak 20 soruluk matematik testine baktığımızda 5.09’luk sonucunun izahını yapmak çok zor.

Ancak nasıl bir yorum yapılıyorsa, raporda deniliyor ki; matematik ve fen bilimlerindeki başarı 2018’e göre arttı!

Bende diyorum ki; matematik testinde 20 sorudan sadece 5 tanesini çözebiliyorsak, geçmiş yıllarda hiç mi çözemiyorduk? Kaldı ki, 20 soruluk testte 5 doğru olması başımızı ellerimizin arasına alıp çok ciddi olarak “biz bu işi nasıl başarırız, dünya bunu nasıl başardı?” diye kendimize sormalıyız.

Aksi halde çocuklara diplomalar veririz ama çağa ayak uyduramayız. Matematik bilimini öğretemediğimiz toplumdan başarı bekleyemeyiz.

“Resim bir bilimdir ve tüm bilimler matematiğe dayanır. İnsanın ortaya koyduğu hiçbir şey matematikte yerini bulmaksızın bilim olamaz.”
Leonardo Da Vinci

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı