REKLAMI GEÇ

“MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ”

26 Eylül 2018 Çarşamba

Bu slogan rahmetli işadamı Mustafa Koç’a ait. Yakın çevresi ile iş ve memleket meselelerini, özellikle EĞİTİM konusu konuşulurken meslek liselerinin önemini bu şekilde vurgularmış.

Bir eğitimci olarak bu sloganı doğrusu çok sevdim.

Çünkü Mustafa Koç diyor ki; arkadaş memleketin kalkınmasını istiyorsan üreteceksin. Üretmek için de eğitimli insanlarla çalışacaksın. Gençleri meslek sahibi yaparsan daha az zamanda, daha az enerji ile daha kaliteli ve daha çok üretim yaparsın. Ancak bu şekilde dünya ile yarışırsın. Ancak bu şekilde ihracatı artırırsın. Ancak bu şekilde enflasyonu önlersin. Ancak bu şekilde mutlu insanların yaşadığı ülke haline gelirsin.

Bence ülkeyi yönetenler ve yönetmeye talip olanlar bu sloganı iyice düşünsün. Kaliteli ürün ve üretim kalifiye eleman ile olur. Kalifiye eleman kaliteli eğitim ile yetişir. Kaliteli eğitim siyasilerin arzu ve isteklerine göre değil, bilimsel verilerle, doğru ihtiyaç tespitleriyle, okulun ve bölgenin ihtiyaçlarına uygun programlarla olur.

Bunu başarmanın yolu da EĞİTİMCİLERİMİZE güvenmekten geçer. Programları ve okulları yaparken, siyasi istek ve tercihlere göre değil, ülke ihtiyaçlarına göre program, illerin ihtiyacına göre okul planlamaktan geçer.

Gelişmiş ülkelere baktığımızda “MESLEK LİSESİNİN MEMLEKET MESELESİ” olduğunu görürüz.

Bu ülkelerin çoğunda çocuk okula kayıt yaptırmaz. Çocuk seçmek istediği mesleğe ihtiyacı olan iş yerine başvurur. İş yeri çocuğu değerlendirir ve işe alır. O işyeri ihtiyacı olan programı uygulayan meslek okuluna öğrenciyi gönderir. Öğrencinin her türlü sosyal güvencesini işyeri karşılar. Okulda teorik bilgileri alırken, işyerinde de pratiği öğrenir. Eğitimin sonunda öğrencinin işi hazır olur, işverenin de yetişmiş personeli olur. Bu yöntem kaliteli üretimi sağladığı gibi, ülkede nitelikli işgücünün oluşmasını sağlar.

Peki, ülkemizde 90 yıldır var olan meslek liselerinde niçin istenilen verim alınamıyor? Biz çok mu beceriksiziz?

Asla!
Bakın size bir örnek;

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün verilerine baktığınızda bizim okullarımızın neler başardığını görürsünüz.

2017 Yılında Batman Endüstri Teknik Meslek Anadolu Lisesi 5.455.491 lira döner sermaye geliri elde etmiş. Bu geliri elde eden kim? Tabi ki Batman’lı çocuklar, tabi ki Batman’daki idareci ve öğretmenler.

Merak ediyorum doğrusu Batman’da bu ciroyu yapan kaç işyeri var?

Bunun anlamı şu;
Gerçekten Mesleki Eğitimi Memleket meselesi yaparsanız memleketin kaderi değişir. Başta ilimizde olmak üzere bu iş yapabilecek bilgiye, donanıma ve deneyime sahip çok sayıda öğretmen ve idarecimiz var. Bu arkadaşlarımıza güvenilir ve yetki verilirse, her şeyi bilen siyasilerde işlerine karışmazsa, inanın bu okullar fabrika gibi işler, burada yetişen çocuklar hem iş sahibi olur, hem de üretime ve istihdama çok önemli katkı sağlar. Geçmişte Denizli de bunun örneğini yaşadık. Okulların ihtiyacı olan öğrenci sıralarını bizim öğretmen ve öğrencilerimiz üretti.

Ancak uygulamaya baktığımızda pekte umutlu olamıyoruz.
Biz illerde meslek lisesine okul müdürü ataması yapacağımızda mutlaka MESLEKTEN olmasına dikkat ederiz. Oysa Milli Eğitim bakanlığı Mesleki ve Teknik Öğretimi Genel Müdürü bir ÇOCUK DOKTORU.

Genel Müdür Bey çok iyi bir doktor olabilir. Çok iyi bir yönetici olabilir.
Ancak Meslek liselerini bilmesi, yönetmesi ve başarılı olması mümkün değil. Öğrenci ile birlikte atölyede, tezgahta, tornada olmayan bir idareci bu kurumlarda başarılı olamaz. Meslek lisesi idareci ve öğretmenleri; atölyede öğretmen, bahçede ağabey, okulda babadır. Hangi öğrencinin aç geldiğini, hangi öğrencinin cebinde harçlık olup olmadığını bilir. Hangi öğrencinin babasının ne iş yaptığını, hangi öğrencinin babasının işsiz olduğunu bilir. Kısacası meslek lisesi idareci ve öğretmeni kendi çocuğu ile öğrencisini ayırt etmez. Öğrencilerin meselelerini kendi meselesi yani “MEMLEKET MESELESİ” olarak görür.

Bu nedenle dışarıdan birisinin yönetimiyle bu okulların başarı şansı olmaz. Son okul kayıtlarında da bunu görebiliyoruz.

Düşünüyorum da; bir beden eğitimi öğretmeni veya sosyal bilgiler öğretmeni devlet hastanesine başhekim olarak atanırsa nasıl bir verim alınırdı acaba?

Oysa eğitimci bir BAKANIMIZ oldu diye umutlanmıştık.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

muhsin   -  Bağlantı 26 Eylül 2018, 11:06

KESİNLİKLE KATILIYORUM ÇOK GÜZEL BİR YAZI BİRDE OKULDAKİ BAZI ÖĞRETMENLERİN DEĞİŞMESİ LAZIM İDOLOJİSİ OLAN ÖĞRETMENLER İHTİYAÇ ÇOCUĞU MESLEK LİSESİNE GÖNDERDİK SİZ NEDEN BURDASINIZ BAŞARISIZ OLMANIZDAN DOLAYI BURAYA GÖNDERİLDİNİZ DİYEN ÖĞRETMEN DEĞİL

MEHMET   -  Bağlantı 26 Eylül 2018, 11:00

TÜRKİYE de meslek lisesi okumak çılkınlık hangi meslği okursa okusun çocuk lar boşta torpilin yoksa kimse almıyor ne kamu ne özel sektör meslek lise si okuyacağına en kötü düz liseyi okusa daha iyi ben çocuğumu yaktım başkalarıda yakmasın

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı