REKLAMI GEÇ

MÜDÜRLERE CEZA

15 Ocak 2020 Çarşamba

Eğitimde neler oluyor diye zaman zaman ülke haberlerine bakıyoruz. İyi haberlerle karşılaşsak ta ne yazık ki olumsuz haberlere sıkça rastlamaktayız.

Benim de mesleki hayatımın ilk beş yılının geçtiği, hayli zor şartlarda ama çok zevkli bir öğretmenlik yaptığım Sivas ili ilgili haber dikkatimi çekti.

Konu; 2019 yılı Liselere Geçiş Sınavı (LGS).

2018 LGS’de Sivas’ın Türkiye ortalaması 38 iken, 2019 LGS’de ise bu defa eğitimde yaşanan son gelişmelerin de etkisiyle şehrin ortalaması 59’a gerilemiş.

Bu durumda bir suçlu bulmak gerekiyor.

Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü alınan bu sonuçların ardından harekete geçiyor,  şehrin ortalaması altında kalan 84 okul müdürleri için işlem başlatıyor. Müdürlerin tamamına kınama cezası verilirken, 21 isim için İl İdaresi Kanunu gerekçe gösterilerek görevden alınıyor.

Müfettiş raporlarında “Zümrelerde başarıyı artırıcı tedbir alınmadığı, öğretmenler kurulunda başarıyı artırıcı tedbirlerin konuşulmadığı” ifadelerine yer veriliyor. Okul müdürleri duruma tepki göstererek yapılan işlemin hukuksuz olduğunu düşünüyor ve görevden alınan 21 müdür göreve dönüş için mahkemeye başvuruyor.

İl Milli Eğitim Müdürünün başlıca görevi ilinde eğitim öğretimi en üst düzeye taşınması için plan, program hazırlar, eğitimin paydaşları olan başta okul idarecileri, öğretmenler, öğrenci velileri, hatta mümkün olduğu kadar öğrencileri işin içine katarak başarılı olmanın yollarını arar.
Okul idarecileri de bu programların kendi okulunda uygulanması, varsa aksamalar il yönetimiyle paylaşıp, gerekli materyaller desteği başarıyı elde etmek.

Sonuçta başarı var ise öğretmeni, okul müdürü, il milli eğitim yöneticileri ve öğrenci velilerinin olur.

Başarısızlıkta da ise sorumluların ayni kişiler olması gerekir.

Ancak Sivas ta böyle olmadı.

İl Müdürü faturayı okul müdürlerine kesiyor. 84 Okul müdürüne disiplin cezası veriyor, 21 okul müdürünü de görevden alıyor.

Bu işin en kolayı. Ne yazık ki bu tür yöntemler eğitime hiçbir fayda sağlamaz.

Kaldı ki bu işin asıl amacı bir kısım idarecileri görevden almak için bahane gibi görünüyor.

Oysa olması gereken; deyim yerindeyse il yönetimi şapkayı önüne koyacak ve diyecek ki “biz nerede hata yaptık, bir yılda ilimizin başarısı 38 den 59 geriletecek kadar nerede hata yaptık” diyecek.

Müdür Beyin yapması gereken, başta teftiş kurulu başkanı ve bütün müfettişleri olmak üzere okul idarecilerin katılımı ile bir araştırma yapması, işin içine öğretmenler ve okul aile birlikleri de katılarak nerede nasıl bir hata yaptık, nerede eksik yaptık diye geniş kapsamlı bir çalışma sonucunda yeni önlemleri almasıdır.

Eğer bu tür işlerde genel bir hata aranacaksa başta hatayı İl Milli Eğitim Müdüründe aramak gerekir.

Ağır bir yenilgi alan futbol takımında kötü sonucun sorumluluğunu futbolculara yükleyip bütün futbolcuları takımdan kovmak sorunu çözmez. İllaki fatura kesilecek ise takımın teknik direktörü ve kulüp yönetimine kesilir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı