REKLAMI GEÇ

KAHVELER 6, OKULLAR 2 GÜN AÇIK

2 Haziran 2021 Çarşamba

Kıraathanelerin 6, okulların 2 gün açıldığı ülke”

Hangi ülke acaba?

Yazıyı okuyunca anladım. Meğer sözü edilen ülke Türkiye imiş.

Nagehan Alçı neden böyle diyor diye merak ettim.

Diyor ki;

“Cumhurbaşkanı Erdoğan kafelerden, restoranlardan, spor salonlarından bahsetti ve hepsinin belli koşullarda açılacağını müjdeledi ama okulların konusunu dahi açmadı konuşmasında.

Eğitim başlığında tek zikrettiği üniversitelerdi.

O sırada milyonlarca veli, öğrenci ve öğretmen ekran başındaydı ve hepsi yarın ne olacağını bilmek istiyorlardı.”

Nagehan Hanım, niye endişeleniyorsun? Esnafın durumunu biliyorsunuz. Hemen hepsi sıkıntıda. İş yerleri açılsın, sıkıntılar bir nebze olsun giderilsin.

Okullar için endişelenmeye gerek var mı? Sayın bakan bak ne güzel açıklamış, telafi eğitimi yapacakmış, isteyen haftada iki gün okula gidecekmiş, yeter iki günde öğrendikleri. Ne yapacak daha fazlasını öğrenip? İhtiyaç olursa nasıl olsa A, B, C, hatta D, E, F, G planlarını bile uygulamaya koyarlar olur biter. Tabi isteyen öğrencilere. Hatta sayın bakan müjdeyi verdi iki temmuzdan sonra da okullar açık olacakmış, isteyen kurumlardan faydalanacakmış. İsteyen öğretmenlerde görev alabilecekmiş.

Geçin bunları sayın bakan, okulların açılması gereken dönemde dahi okulların açılmadığı bir ülkede yaz tatilinde okullarda ne öğretebileceğiniz sanıyorsunuz? O da isteyene!

Nagehan Hanım haksız mı?

Ülkenin bir vatandaşı olarak, bir entelektüel olarak kahvehaneyi tam gün haftanın altı günü aç, okulu haftanın iki günü.

Bu karara itiraz etmek için illaki eğitimci olmak gerekmez. Ülkenin geleceği için, çocuklarımızın geleceği için biraz kaygı duyan herkesin bu kararı sorgulaması gerekir.

Yine Nagehan Hanımın önemli bir itirazı var. Diyor ki;

Sevgili okurlar, bu kadar insani, bu kadar temel bir sorunun cevabı bu kadar muğlak bırakılmamalı. Bırakılamaz. Burada bir yanlışlık var. Eğitim bu kadar arka sıralarda bir başlık olamaz. Bizim ülke olarak çok ciddi bir sorgulama yapmamız gerekiyor.

Siyasetçilerden, Bilim Kurulu üyelerine, gazetecilerden akademisyenlere neredeyse kimse çocukların evde, okulsuz, plansız, başıboş bırakılmasına doğru dürüst itiraz etmiyor.”

Var mı itirazı olan?

Daha bitmedi. Nagehan Hanım diyor ki;

“Şundan eminim, şayet okulların kapalı olmasına toplumda ciddi bir itiraz yükselseydi, medya bu konuyu işlemeye değer bulsa, veliler ortak ses çıkarsa, eğitimciler avaz avaz bağırsaydı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk kabinede “İlkokulları haftada 5 gün açalım” önerisi getirdiğinde kabinenin hatırı sayılır bir kısmı “Toplumda böyle bir istek yok” rahatlığı ile bu öneriyi reddedemezdi.

Çok üzülerek söylüyorum: 6-18 yaş arası kuşağın enkaz haline gelmesinden ülke olarak hepimiz sorumluyuz. Az ya da çok.

Ama sanırım 1,5 yılın ardından dün kabine toplantısında hala “Okulları hiç açmayalım” diyebilen bakanlar, ekonominin, turizmin çarkları dönsün diye çocukların hayat çarklarını durduranlar diğerlerinden çok daha fazla sorumlu.

Evet, ne üzücü ki “Okulları hiç açmayalım” diyen birçok bakan vardı dünkü toplantıda.

Hepsini isim isim biliyorum.

Onların yaptıklarından ben utanıyorum.”

Evet, Nagehan Hanım, bir eğitimci olarak ben de utanıyorum, hem de çok utanıyorum. Eğitimci olan bir Milli Eğitim Bakanı’nın olduğu bir ülkede 1.5 yıldır okulların açılması için çözüm üretemeyen yöneticilerin olmasından utanıyorum.  Özellikle ilkokul 1. ve 2. Sınıf çocuklarımızın kayıp nesil olmasından utanıyorum. En çokta sizin de belirttiğiniz gibi çocukları için velilerin ortak ses çıkarmamasından, ‘EĞİTİMCİ’lerin avaz avaz bağırmamasından utanıyorum. Çünkü Çocuklarımıza yazık oluyor. Telafisi mümkün olamayan öğrenme kayıpları oluşuyor.

Bu düşüncede olan sadece ben olmadığımı biliyorum.  Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim politikaları kurulu üyesi Ömer Özyılmaz bile sosyal medya hesabında şu paylaşımı yapıyor.

“Bakandan kaynaklanan bu beceriksizlikten dolayı, bir nesli/kuşağı kaybetmek üzereyiz. Çok ciddi önlemler alınmalıdır.”

Bu arada Sayın Alçı “okulları hiç açmayalım” diyen bakanların kimler olduğunu öğrenebilecek miyiz?

Merak ettim de!

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

İsmail EKİZ   -  Bağlantı 2 Haziran 2021, 13:14

Sayın hocam niye AVM zler değilde 4-5 kişinin oturduğu kirasını bile çıkaramayan neden KIRAATHANE

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı