REKLAMI GEÇ

VİZYON 2023

24 Ekim 2018 Çarşamba

Bütün eğitimcilerin merakla beklediği vizyon 2023 açıklandı. Hazırlanan çalışmayla ilgili olarak ilk günden görüş belirtmek zor. Ancak vizyon metnine genel olarak baktığımızda ilk göze çarpan hususlara değinmek istiyorum.

Her şeyden önce sayın bakanın bu işe iyi niyetle ve heyecanla başladığını görüyoruz. Kendisinden önceki 6 bakan da benzeri söylemlerle işe başladıklarını ancak, hepside reform olarak açıkladıkları hususların bir sonraki bakan tarafından dikkate alınmadığını gördüğümüz için sayın bakanın vizyon açıklamasına temkinli bakıyorum.

Açıklama metnini önüme koyup okuduğumda, not defterini açıp olumlu gördüklerimi ilk sayfaya, şüpheyle baktıklarımı karşı sayfaya yazarak aldığım notları şimdilik sizlerle paylaşmak istiyorum. Gelecek haftalarda konu ile ilgili daha kapsamlı olarak düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.

Olumlu olarak ilk göze çarpan hususlar;

* Zorunlu okul öncesi eğitim,

* Bütün yöneticilerin ehliyet ve liyakat temelli atanması,

* Yabancı dil eğitiminin yeniden yapılandırılması,

* Elverişsiz koşullarda çalışan öğretmen ve yöneticilere teşvik verilmesi,

* Öğretmen yetiştirme programlarının uygulama ağırlıklı olması,

* Okullara gelişim bütçesinin verilmesi,

* Mesleki ve teknik eğitimde döner sermaye gelirlerinden alınan %15’lik hazine kesintisinin %1’e düşürülmesi.

* Yaz döneminde okullarda oyun temelli yaz okulları açılması.

Gelelim şüpheyle baktığım başlıklara;

* Sözleşmeli öğretmenlik 4+2 den, 3+1 olarak değişiyor. Keşke tamamen kaldırılsaydı.

* Ücretli öğretmenlerin ücreti artırılıyor. Keşke ücretli öğretmenlik kaldırılsaydı. Atama bekleyen 400.000 öğretmen var.

* Ders saatleri azalıyor. 40 dakika uzun değil. 10-15 dakikada ilgisi dağılan çocuğun motivasyonu yeniden sağlayan usta bir öğretmen kalan süreyi pekala verimli şekilde değerlendirebilir.

* Teneffüs saatleri uzuyor. Belki bir teneffüs tamam ama okuldaki süreyi verimli geçirmek gerekirken uzun teneffüslerin ne faydası olur?

* Okul mahalle spor kulüpleri kuruluyor. Doğrusu anlam veremedim! Bunun yerine yaz spor okulları daha aktif hale getirilemez mi?

* Bütün okullarda tasarım beceri atölyeleri kurulacak. Okullarımızda yeterince laboratuar kurabiliyor muyuz?

* Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek oluyor.  Bu madde doğrusu beni biraz endişelendirdi. Burada amaç öğretmen olmadan yüksek lisans mezunu kişiler okul müdürü yapılacak ve müdürlük meslek sayılacaksa şimdiden okullarda kaosa hazır olun demektir. Sınıfa girmeyen bir kişiden okul müdürü olmaz. Hekim olmayan kişiden başhekim olmaz. Vergi uzmanı olmayan kişiden vergi müdürü olmaz. Kısacası okul müdürlüğü meslek değildir. Umarım ben yanlış anlamışımdır.

* Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştiriliyor. Ayni kurumda farklı ücretlendirme kurumda huzuru bozar.

Bu çalışmaların içerisinde öğretmen ve okul idarecilerinin katkıları var mı bilmiyorum. Ancak çalışmanın tamamına baktığımız zaman sanki akademisyen kokularının ağır bastığı havasını seziyorum.

Önümüzdeki haftalarda detaylar biraz daha netleşirse düşüncelerimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Çünkü uygulama süreci ile ilgili olarak çok fazla ipucunu henüz göremedik.

Dilerim iyi sonuçlar çıkar.

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı