REKLAMI GEÇ

BU GÜN KARNE GÜNÜ CANIM SIKILIR

24 Ocak 2014 Cuma

Her karne günü eskilere çok eski günlere götürür beni. Bizim zamanımızda demek pek güzel görünmese de demek zorundayım. Karne öğrencinin değil ailenin karnesiydi adeta. Herkeste bir merak, bir merak… Herkes sorgulardı öğrenciyi. “Kaç zayıfın var?”  Zayıfsız karneye ender rastlanırdı çünkü. Karnede zayıf demek dayak yemek demekti genel olarak. Bir komşumuzun oğlu annesi ve kız kardeşleri tarafından bağıra bağıra dövülürdü. Ben de nasibimi aldım zaman zaman.  Karnem hep zayıflı olurdu. Çok başarılı bir öğrenci, çalışkan bir öğrenci değildim işin gerçeği. Bütün öğrenciler tedirgin olurdu karne günü. Evden kaçanlar, hap içenler olurdu. Şimdiki gibi rehber öğretmenler yoktu. Psikologlar yoktu. Arif olan öğretmenler vardı. Bir de bir dirhem anlayışı olmayan öğretmenler vardı. Belki durum şimdi de öyledir bilemem. 

Şimdiki anne babalar da anlayışlı. Öyle dayak faslı falan yok genel olarak. Ama merak aynı meraktır sanırım.  Dedikodu kısmında değişiklik olduğunu sanmıyorum. Karneden en çok annelerin etkilendiğini de biliyoruz. Ya çıkıp ortalığa hava atacak, ya da o konuyu geçiştirmeye çalışacak.

İşte o annelere sesleniyorum . Lütfen karneleri o kadar ciddiye alıp üzülmeyin. Ortalığı ayağa kaldırıp evde huzursuzluğa yol açmayın. Çocuğunuza: “Sana güveniyorum. Bu karne seni yansıtmıyor. Başarılı olacağına inanıyorum .” deyin ve bu güveni sürekli tekrarlayın. Değişimi göreceksiniz ileriki dönemlerde. Çocuğunuzu küçük düşürecek, özellikle arkadaşlarının yanında onu aşağılayacak davranış ve sözlerden kaçının. Asla hiç kimsenin çocuğuyla ve arkadaşlarıyla en önemlisi büyük ve küçük kardeşleriyle karşılaştırmayın.  Bu karşılaştırmalar derin yaralar açar çocuklarda ve inadına davranışlar sergilerler. Ders çalışma konusunda bile inatlaşabilirler. O korktuğunuz zayıflı karneleri size inat getirebilirler.

Sevgili anne babalar çocuk sizin çocuğunuzdur, kimsenin onu eleştirmesine izin vermeyin. Bu tavrınızı çocuğunuza da gösterin. “Herkes kendi işine baksın.” Demesini bilin. İşte o zaman görürsünüz çocuğunuzdaki değişimi.

Anne babalar  çocuğunuza işinize geldiği gibi seslenmeyin. “Otur sen daha çocuksun.” Koskaca oldun akıllanmadın.” Örneklerinde olduğu gibi değil, her zaman bir yetişkinmiş gibi davranın. Siz ona saygı gösterirseniz, aynı saygı size döner. Sevgiyi ne kadar verirseniz en az o kadarını  geri alırsınız.

Anne babalar bu karne gününde kendinizi de çocuğunuzu da üzmeyin. Daha nice karne günü var önünüzdeki yıllarda değil mi? Karne her şey demek değil. Bir takım okullara girmek çok önemli değil. Asıl önemli olan yaşamdaki mutluluktur. Mutluluğun anahtarı her zaman anlı şanlı okullardan geçmez.  Çocuğunuz çok başarılı olmasa da sizin çocuğunuzdur. Bunu asla unutmayın.

Tüm öğrencilere ve öğretmenlere iyi tatiller diliyorum.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

necati çokdan   -  Bağlantı 25 Ocak 2014, 10:16

süpersin hocam
her zamanki gibi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı