REKLAMI GEÇ

Alman Devi Karstad ve Quelle iflas koruma talebinde bulundu

10 Haziran 2009 Çarşamba

Bizler yıllardır Denizli sanayisi içinde durmak bilmeden çalıştık. Hep daha iyi olsun diye çabaladık. Şirketlerimizin büyümesi için aklımızı yorduk.


Çok zorluklar yaşadık. Ama her seferinde olumlu düşünce yapımız, çalışkanlığımız, hızlı hareket kabiliyetimiz ile çıkış bulduk.


Hiç olumsuz düşünmemeye çalıştık.


Son teşvik yasasını Denizlimiz için yorumlamaya çalışırken dün gece bir ekonomi sitesinde bir haber okudum.


Alman Karstad firması “ 120 mağaza “ ve onun önemli katalog firması Quelle, iflas koruma isteğinde bulunmuş.


Öğrendiğim kadarı ile her iki firmanın Türkiye den aldığı tekstil ürünü yaklaşık 500 milyon Euro nun üzerinde.


Türkiye nin 4 şehrinden tekstil ürünleri alıyor. İstanbul, Bursa, İzmir ve Denizli.


Bu firmanın Denizli den ne kadar tekstil ürünü aldığını tam olarak bilmiyorum. Ama önemli bir değerde alım yapıyordu. Ayrıca bu firmalar Denizli den başta cam ev eşyası ürünler olmak üzere farklı ürünlerde alıyordu.


Tam yeni teşvik yasası ile ilgili görüşleri yazacakken bu haber geldi. Teşvik yasası ile ilgili görüşleri sonraki yazımda yazacağım.


İlk görüntü Denizli için pekte olumlu görünmüyor. İlk anda özellikle sanayicilerimizin verdiği tepkiler teşvik yasasının Denizli için olumlu olmadığı yönünde.


Üretimi, satışı, ihracatı, müşterileri, kümeleşmeyi, entegre olmayı, işçiliği vb. ne demek olduğunu bilinler yasanın ne getirip ne götürdüğünü iyi kavrayacaklardır. Bu yasa eğer bu hali ile kalırsa orta vadede Denizli için çok ciddi sıkıntılar yaratacaktır.


Tekrar Karstad ve Quelle firmalarına dönelim. Yakın zamanda bu firmalara mal satan sanayici çok hızlı şekilde hesaplarını kontrol etmeliler. Alacaklıysalar iyi birer avukata ihtiyaçları olabilir. Siparişi olan firmalarda hemen durumun ne seviyede olduğunu kontrol etmeliler. Siparişini üretmeyi veya göndermeyi gözden geçirmeliler.


Avrupa firmaları Denizli için iki açıdan önemli.


Bir, Euro ile mal satıyoruz. Hem Euro nun artışı ihracat için olumlu idi. Hem de dolar karşısında değer kazanması bizim ekstra kazancımız idi.


İki, Avrupalı firmalar hiçbir zaman Amerikalı şirketler gibi vefasız değildi. Her zaman daha sağlıklı sipariş ilişkisi ve çözüm ortağı oldular.


Yılbaşından beri İngiliz tekstil alıcısı firmalar Denizli için sorun olmaya başlamışlardı. İngilterede resesyon çok daha hızlı ve derin oldu. Siparişler azaldı. Almanya bu kriz günlerinde Denizli için iyi mal alıcısı konumuna girmişti. Şimdi Karstad ın ve Quelle nin iflas koruma talebi kötü oldu.


Umarım bilgiler ve gelişmeler olumluya döner. Yoksa Denizlili bazı firmalar için sıkıntı olacaktır.


      


Çetin APA        


 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı