REKLAMI GEÇ

Osmanlı savaş teknikleri ve Denizli nin bugünü

21 Ekim 2009 Çarşamba

Osmanlı savaş stratejisinin temeli hız, şaşırtma ve güçlü motivasyon üzerine kuruludur.
Denizli sanayicisi ve üst düzey yöneticilerine bir öneri sunmak istiyorum.
Aslında bilinen ve hatta hep uygulanan konuları 4 ana başlıkta bir kez daha özetlemek istiyorum.

1. 2010 sonuna kadar sürekli tasarruf. Tüm çalışanların, tedarikçilerin ve taşeronların bıkma noktasına kadar, artık bittik deninceye kadar tasarruf. Her şeyden tasarruf. Denizli sanayisinin tasarrufu birkaç yıldır yaptığını biliyorum. Ama her şeyi bir kez daha tekrar tekrar gözden geçirerek tasarrufa devam.

2. Verimlilik. Bunun da yıllardır yapıldığını biliyorum. Ama daha yapılacaklar vardır. Kullanılan enerjileri kontrol edelim. Kaçaklara bakalım. Motorların verimine bakalım. Makinelerin bakım gerektiren noktalarına bakalım. İşgücü verimine bakalım. Kullanılmayan zamanlara bakalım. Birden fazla işi yapmak mümkün mü bakalım. Yöneticiler çalışanlara örnek olacak şekilde birkaç sorumluluğu daha üstlenebilirler. Fire oranlarına yine inceleyelim. % 1 dahi fireyi azaltsak iyidir. Hammaddeden sevkiyata kadar süreyi gözden geçirelim. 1 gün daha kısalsa önemlidir. Tahsilatlara bakalım. Hiç firesiz paranın kasaya girmesini sağlamak çok ama çok önemli.

3. Osmanlı savaş stratejisi bu madde de uygulanabilir. Pazarlama ve satış. Osmanlı önceki savaş tekniklerinin aksine düşmanın en zayıf noktalarına hızlı ve şaşırtıcı tekniklerle saldırırmış. Güçlü ve inançlı konuşmalarla motive edilen askerin önünde hiçbir düşman duramazdı. Bugüne kadar gidilmeyen ülkelere pazarlamacıları gönderelim. Şimdiye kadar kullanmadığımız teknikleri kullanalım. Halı satıcısının şovunu düşünün. Görmediyseniz gidip görün. Ekibi toplayıp hep birlikte bir halı satıcısının pazarlama şovunu seyredin. Dünyada binlerce şirketin zorda olduğunu ve birçok ülkeye mal satmaya gidemediklerini düşünün. Boşluk mutlaka doldurulur.

4. Bugün cepte olmayan parayı mal satıp bulmalı ve her ne pahasına olursa olsun kuruş kuruş biriktirmeli. Eğer para biriktirilirse kuruşunu dahi var ise banka borcunuzu kapatın. Banka ile pazarlık yapıp faizi düşürüp ödeyin. Çünkü faizler 1 yıl sonra bu seviyede olmayabilir.

Bir not : Turgut ÖZAKMAN ın 5 cd lik “ Kurtuluş “ dizisini alın ve tüm ekibinize seyrettirin. Mümkünse filmi hep birlikte seyredin.

Sevgilerimle

Çetin APA

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı