REKLAMI GEÇ

Yeni Teşvik Yasası ve Denizli

3 Temmuz 2009 Cuma

Günümüzde gelişmiş, zengin olarak gördüğümüz birçok devletin sanayilerinin başlangıcında tekstil üretimlerinin önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz.
İngiltere de, Almanya da, Fransa da, İtalya da, İspanya da hatta ABD de.

Tekstil sanayisi, bugünün birçok ileri teknolojisine taban oluşturmuştur.
Pamuk ekimi için tarlalara uygun araçlar geliştirilmiştir.
Pamuğun işlenmesi için çırçır makineleri yapılmıştır.
İplik üretimi için yüzlerce yıldan beri sürekli gelişen yüksek teknolojili dev makineler, tesisler inşa edilmiştir.
Dokuma için 1000 yıldır makine geliştirilmektedir.
Boya terbiye aşaması bekli de tekstilde bilimin en yoğun ürün geliştirdiği süreçtir. Makinelerin gelişmesi yanı sıra kimyasallarında gelişmesi oldukça üst seviyededir.
Konfeksiyon ise çok daha farklı gelişmelere yol açmıştır. Dizaynırların, stilistlerin, modacıların geliştirdiği ürünler, farklı sektörlerdeki birçok insana ilham kaynağı olmuştur. Son yıllarda kullanılan, kesim ve dikim makineleri bilgisayar sektörü ile birlikte inanılmaz bir hızla gelişmiştir.

Taşımacılık, lojistik merkezler, pazarlama, perakende mağazacılık, katalog satışı, etiket, askı, koli, poşet vb. yüzlerce yan sanayi ve bu yan sanayilerin makine ve tesis üreticileri ile tekstil ucu bucağı olmayan dev bir sanayidir.

Dünyada, otomotiv, makine, nakliye, bilgisayar ve daha bir çok sektörün gelişmesi tekstil sektörü sayesinde olmuştur.

Şimdi asıl cümleye geliyorum.
Dünyada tekstil sanayisi ile gelişmiş birçok devlet vardır. Ancak bir noktadan sonra tekstil sanayisi ile zenginliğini sürdüren ülke yoktur.
Şimdi Türkiye içinde bu zaman gelmiştir. Bundan sonra geliştireceği daha ileri teknolojiler için tekstil sanayinde edindiği tecrübe ve bilgi birikimini kullanmalıdır.

Sanayide gelişmek ve güçlü ekonomiye ulaşmak için 4 önemli unsura ve 1 de olmazsa olmaza gereksinim vardır.
1. Bilgi
2. İnsan
3. Hammadde
4. Para

Ve bu 4 unsuru en verimli şekilde bir arada işletecek yöntem, kural, disiplini koyacak ve kararlı liderlik yapacak devlet yönetimi.

Denizli, bilgisini, insanını, parasını biriktirmiş. Gerekli olan hammaddesini de bulmaya muktedir. Şimdi yol gösterme, sahayı hazırlama zamanı.

Denizli için yavaş yavaş tekstilin ağırlığını azaltarak daha katma değeri yüksek sanayilere geçiş zamanı.

Fakat görülüyor ki yönetenler bu filmi, bu gerçek öyküyü görmekten çok uzaklar.
Denizli için doğru hazırlanmış bir teşvik “ yeni sanayi planı “ için tam zamanı idi.

Denizli bu dönüşümü pekala yapabilir.
Yetişmiş Denizli sanayi insanı, sanayi altyapısı, rekabet eden ve özgüveni gelişmiş toplumu tüm Türkiye için örnek olabilir. Güçlü sanayi, güçlü ekonomi öyküsü daha önce nasıl yazılmış ve başarılmış ise yine yapılabilir.

Denizli için yeniden düzenlenmez ise bu teşvik yasası bir yıkım olabilir. Denizli 30 yılda bin bir zorlukla yarattıklarını 5 yılda kaybedebilir.

Gelişmek, üretmeyi becermek, ihracat yapmak ve sürekli büyümek asla bir suç olamaz. Olsa olsa takdir olunur.

Gelişmemişi teşvik ederek top yekün kalkınma olamaz. Gerçek başarı gelişmişi daha fazla destekleyerek olur. Gelişen, daha az gelişmişi çeker. Onun hareketlenmesini sağlar.

Denizlinin tüm yerel güçleri ayağa kalkmalı. Doğru olanı bir proje olarak hazırlamalı. Henüz erkenken bu teşvik yasasında Denizli için olan yanlışlıklar düzeltilmeli.

Denizli, tekstil sanayinden daha yüksek katma değeri olan sanayilere geçebilir. Geçmelidir de. Ama daha planlı bir sürede. Kuracağı yeni sanayiler için araştırma yapmalı. Geçiş fabrikalarını yaşamalı. Sermayesini dönüştürmeli. İnsan kaynağını yönlendirmeli. Bunun en iyi örneklerini “ örn. İrlanda “ incelemeli.

Tüm bunlar için bu teşvik yasası yeniden düzenlenmeli.

Sevgilerimle

Çetin APA

gapa67@mynet.com

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı