REKLAMI GEÇ

KAR YAĞARKEN…

20 Ocak 2019 Pazar

Kar çocukluğumdan beri saflığı, temizliği, güzelliği çağrıştırıyor bana.

Çocukluğumda okul tatilleri yoktu pek. Kar diz boyuna kadar gelirdi ve biz okula giderdik.

Açıkçası okula gitmeyi biz de çok isterdik. Teneffüslerde ve öğle arasında doyasıya kar topu oynamak, kardan adam yapmak, kısıtlı imkanlarla karın üzerinde kaymak kadar zevkli ne olabilirdi ki…

Öğretmenlerimizin birçoğu gelemezdi kar yağışından dolayı ilçedeki okulumuza. Onların dersleri boş geçince biz soluğu yine okul önünde alırdık. Doyasıya yaşardık çocukluğumuzu…

Okul bitince de bitmezdi kar sevdamız. Sokak aralarında koşuşturmalarımız devam ederdi mesela. Annemiz, babamız bizi eve çağırıncaya kadar karı adeta yiyip bitirirdik.

Kar yağında evdeki ortam bile değişirdi zaten. Sobalı evlerde oturan çocuklardık biz. Kar yağında sobaya odun da daha fazla atılırdı kömür de. Öylesine sıcak olurdu ki evimiz, kış gecelerinin vazgeçilmezi kestaneler piyasaya çıkardı bir anda. Sobanın üstünde kızarırken onlar beklemek ne de güzeldi. Odamızda kestane yiyerek dışarıda lapa lapa yağan karı seyretmek. Daha ne ister ki bir insan!

Denizli’ye kar yağınca sokaklara baktım. Sokak aralarında koşuşturan çocuklar görürüm diye. Kardan adam aradım her sokakta 3’er 5’er tane. (Ki biz küçükken en büyük kardan adamı kim yapacak, evden havucu kim getirecek diye yarışan çocuklardık) Yokuş aşağı kayanlar da yoktu.

Ebeveynler çocuğu hasta olmasın diye dışarı çıkarmama yolunu seçiyor anlaşılan. 2 dakika kar topu oynaması yeterli görüyor.

Yapmayın sevgili ağabeyler, ablalar, kardeşler, dünyalılar!
Bırakın çocuğunuzu karda kaysın, kar topu oynasın, kardan adam yapsın!
Bırakın çocuğunuzu yazın sıcağı altında saatlerce futbol oynasın, ip atlasın!
Bilgisayar, telefondan ancak böyle uzak kalır çocuklar. Hayatta başka mutlulukların da olduğunu ve bunların ‘bedava’ olduğunu görsünler. Her şeye oturdukları yerden ulaşmasınlar. Emek versinler!

‘İnsanın anavatanı çocukluğudur.’ O yüzden çocuklar ne görürse öyle büyüyecek ve kendilerinden sonra gelenleri de o şekilde büyütecekler!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı