REKLAMI GEÇ

ALEXA.COM

24 Ocak 2017 Salı

Yazılı, görsel, işitsel basın.. İnternet yok veya yaygın değilken yazılı basının rakibi yoktu. Oysa şimdi internet haber siteleri yazılı basının tahtını sallıyor. Bazı ülkelerde; yıllardan beri yayında olan gazeteler; yerlerini web versiyonlarına terk ettiler.

Ülkemizde de ulusal ve yerel gazetelerin tirajları pek iç açıcı değil. Eskiden olduğu gibi; insanlar kağıt kokusunu ve kağıda sinmiş kurşun kokusunu hissederek, sayfalarını şakırdata şakırdata açarak gazete okumaz oldular.

Tabletler, cep telefonları bilgiye ulaşmayı ve her an gelişen haberleri izlemeyi kolaylaştırdı ve elimizin altına getirdi.

Gazete tirajlarını günlük ve haftalık olarak yayınlanan siteler var. Reklam verenler; reklam verecekleri mecranın satış rakamlarını, okuyucu profillerini merak eder ve bilmek isterler. Böylelikle reklam vermeyi düşündükleri yayın organının; hedef kitlelerine uygun olup olmadığını belirleme imkanı bulurlar.

Gazete, dergi tirajları bilinebilir de, internet (haber) sitelerinin tıklanma oranı tespit edilemez mi? Edilebiliyor. Siteler, sayaç diyebileceğimiz teknik sayesinde; kaç kişinin sayfalarını ziyaret ettiğini, hangi yazarın kaç kişi tarafından okunduğunu, bir misafirin kendilerinde kaç dakika duraksadığını görebiliyorlar.

Bu değerleri objektif olarak, istatistiki bilgilerle ortaya koyan www.alexa.com diye bir site var.Web adresine “siteinfo” uzantısını eklediğinizde; size hangi sitenin dünyada ve kendi ülkesinde kaçıncı sırada yer aldığını, son otuz gündeki popülaritesinin ne olduğunu ilan ediyor.

Ben de merakıma yenik düşüp, aklıma ilk etapta geliveren bazı haber sitelerinin sıralamasına göz attım. Bu yazıyı kaleme aldığım tarihteki edindiğim bilgiler şöyle:

Merak ettiğiniz diğer sitelerin Türkiye ve Dünya’daki aylık tekil ziyaretçi ölçümlerine; www.alexa.com/siteinfo adresine girerek kendiniz bakın .Benden bu kadar…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı