REKLAMI GEÇ

BEDENİNİZDE BİR CAN DAHA VAR

19 Şubat 2019 Salı

Bu sözler üniversite öğrencisi Meltem Ataşoğlu’na ait çok çarpıcı bir tespit.

Aslında bedenimizde kendimize ait tek bir can taşımıyoruz. Bebeğini emziren anne ; yavrusunun hayatiyetinin devam etmesini sağlıyor.. Böbreğinin bir tanesini veren bir şahıs; başka bir insan için umut oluyor. Öldükten sonrası için organ bağışında bulunan bir kişi, adeta; başka bedenlerde yaşamaya devam ediyor.

Kök hücre bağışı için Meltem de bunlardan bir tanesi. Kök hücre bağışı için kan örneği verdikten kısa bir süre sonra dokularının 7 yaşındaki bir çocukla uyuştuğu haberini alıyor.

Sağlık kontrollerinden geçtikten sonra beş gün aşılanıyor. Böylelikle kök hücreler kanında toplanıyor. Beş günün sonunda kök hücreleri alınıyor. Hiçbir ağrı, sızı hissetmiyor. Kök hücrelerinin naklinden bir gün sonra da okuluna gidiyor.

Bu sürecin sonunu kendi ağzından Meltem şöyle anlatıyor:

”Kök hücre alınması için makineye bağlandığımda gördüm ki benden bir can daha çıktı. Benim bedenimde bir can daha varmış ve o can bir başkasına aitmiş. Hiç kimse; kendindeki bu ikinci canı lütfen saklamasın. Gidip donör olsunlar.”

3.5 yaşındaki Öykü Arin için ise; yüzde yüz uyumlu doku örneği henüz bulunamadı. Anne babası İzmir’de yaşayan Öykü bebeğin Antalya’daki tedavisi devam ediyor.

İlik nakli bekleyen 14 yaşındaki Sonat Emre’nin genetik ikizi de hala ortaya çıkmış değil. Aile ve akrabaları içinde uygun donör maalesef yok. İki hafta daha beklendikten sonra; yüzde elli uyumlu nakil denenecek.

Tavsiyemiz; normal kan bağışında bulunurken; kök hücre nakli için ayrı bir form doldurup ayrı bir örnek vermek ve ilik transferi bekleyen hastalara umut olmak.

Kök hücreyle ilgili olarak hedeflenen beş yüz bin kan örneğine ulaşılmak üzere. Birbirine uyan doku örneği ihtimalini artırmak için; alınan kan örneklerini de çoğaltmak gerekiyor.

Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (KÖKTÜRK) projesi kapsamında bu güne kadar iki bini geçen eşleşme ve bini geçen ilik nakliyle; ülkemiz kendi ihtiyacını karşılama açısından önemli bir aşamaya gelmiş vaziyette.

Önceden sadece maddi durumu iyi olan hastalar yurt dışına giderek tedavi olabiliyorlardı. Geldiğimiz safhada ülkemizde de güvenli olarak nakillerin yapılabiliyor olması sevindirici bir gelişme.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı