REKLAMI GEÇ

BUGÜN YILBAŞI

11 Eylül 2018 Salı

Bugün Hicri 1 Muharrem 1440.
Bugün Miladi 11 Eylül 2018.
Bugün Rumi 29 Ağustos 1434.
Bugün; Allah-u Teala’nın insanlığa gönderdiği son din olan İslamiyet’in peygamberi Hazreti Muhammed (S.A.S) ve arkadaşlarının Mekke’den Medine’ye gerçekleştirdiği göç sürecinin Hz. Ömer zamanında Hicri Takvim başlangıcı olarak kabul edildiği gün.

Peygamber Efendimizden önce ashabının büyük bir çoğunluğu zaten gizlice Medine’ye göçmüş, Medine’liler onları bağırlarına basmış ve bu sebeple “Ensar” olarak nitelendirilmişlerdi.

İslamiyet’in Medine’de yayılıp güçlenmeye başlaması; Mekkeli müşrikleri (Allah’a şirk/ortak koşan/inanmayanları) endişeye düşürmüş; Peygamber Efendimizin de bir gün Medine’ye giderek tehlikeyi büyütmemesi için Darünnedve denilen yerde toplanmışlar ve Hz. Peygamber’in öldürülmesi kararını almışlardı.

Rabbinin Cebrail vasıtasıyla elçisini durumdan haberdar etmesi üzerine; yapılan plan gereğince; müşrikleri yanıltması, emanetleri geri vermesi ve gelişmelerden haberdar etmesi için evinde Hz. Ali ‘yi vazifelendiren Peygamberimiz; Hz. Ebu Bekir ile birlikte gece yarısı Sevr Dağı’ndaki bir mağarada üç gün gizlendiler.

Peygamberimizi öldürmekle vazifeli Kureyş kabilesine mensup suikastçılar arama çalışmaları sonucunda Sevr Dağı’ndaki mağaranın önüne kadar gelmişler, fakat mağara girişini kaplayan örümcek ağını görünce geri dönmüşlerdi.

Üç günlük bekleyişin ardından; önceden anlaşma yapılan kılavuzun getirdiği develerle birlikte Sevr Dağı’ndan ayrılan Peygamberimiz; kullanılmayan, bilinmeyen yollardan, sahralardan, dağlardan geçerek yoluna devam ederken kendisini takip eden Süraka ve karşısına çıkan Eslem Kabilesi reisinin öldürme teşebbüsünü atlatarak Kuba’ya ulaşmıştır.

Mescid yapımı esnasında dört veya on dört gün Kuba’da konaklayan Peygamberimiz; bir cuma sabahı buradan ayrılmış; ilk cuma namazını yol güzergahındaki Ranuna Vadisi’nde kıldırdıktan sonra nihayet Medine’ye ulaşmış ve büyük bir kalabalık tarafından coşkuyla karşılanmıştır.

Kendisini evlerine davet eden insanları kırmamak için devesi Kasva’yı serbest bırakmış ve çöktüğü (sonradan Mescid-i Nebevi’nin inşa edildiği) boş alana en yakındaki ev sahibi Ebu Eyyub El Ensari’nin konuğu olmuştur.

Hz. Muhammed’in Mekke şehrinden Medine’ye göç etmesi; İslam ve İslam tarihi açısından çok önemli bir eşik ve dönüm noktası olmuştur.

Mekke’deki Allah’ı inkar eden, O’na ortak (şerik) koşan müşriklerin, putperestlerin işkence ve zulmü altında nefes alamayan Müslümanlar; Medine’de Ensar ile kaynaşarak, onlarla kardeş olarak güçlenmişlerdir.

Mekke’nin fethine kadar; dinlerini yaşamaları hususunda baskı altında olanların Medine’ye göç etmelerinin farz; Medine’den tekrar Mekke’ye dönmelerinin haram olduğu bu hicret olayının sonucunda Müslümanlar İslam’ın kaidelerine göre yaşayabildikleri güvenli bir yurt edinmiş, devlet kurmuş, diğer toplum ve devletlerle ilişkileri düzenleyen hukuki, ekonomik ve siyasi düzenlemelere gitmişlerdir.

İnançlarını ifade edemeyen, inandığı gibi yaşayamayan, farzları yerine getiremeyen baskı altındaki kişilerin “darülharp” olarak nitelendirilen bu yerlerden; inançları doğrultusunda rahatça yaşayabilecekleri yerlere; yani “darülislam” olarak nitelendirilen yerlere göçmeleri; yani hicret etmek vecibesi bu dünya hayatının kıyametin sonuna kadar devam edecektir.

Yeni hicri yıl kutlu olsun.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı