REKLAMI GEÇ

SALA

18 Temmuz 2017 Salı

Arapça’da sad ve lamelif harfleriyle yazıldığından “sala” diye telaffuz edilmesi daha doğru olan bu terim 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren günlük hayatımızda daha çok dikkat çekmeye, daha çok önem kazanmaya başladı.

Hatta 15 Temmuz ihanet ve Türkiye’yi işgal girişiminin püskürtülmesinde; milletimiz ile birlikte adeta başrolü oynadı. Diğer şehirlerle birlikte ilimizde de periyodik aralıklarla sala okunup; arkasından halkımız meydanlara davet edildi.

Her sala okunuşunda ülkemizin hür olduğunu, topraklarımızın işgal edilemediğini, camilere girip çıkmanın serbest ve direnişin muzafferiyetle sonuçlanmakta olduğunu anlayıp, derin bir “şükür” çektik.

Ülke, bayrak, devlet ve millet düşmanları ise her sala okunuşunda sinir krizleri geçirdiler, camilere saldırıp, minarelere çıkarak müezzinleri tartakladılar.

Oysa sala; daha önceleri perşembeyi cumaya bağlayan gecelerde, yatsı namazı öncesinde okunarak, ertesi günün cuma günü olduğunun müjdesini verirdi.

Ve yine cuma namazından bir müddet önce okunarak; Müslümanlara; cuma namazı vaktinin yaklaştığını; dolayısıyla cumaya hazırlanılması gerektiğini hatırlatırdı.

Ya da vakitsiz bir zamanda okunarak; aramızdan mümin veya mümine bir kardeşimizin ayrıldığını, ruhunu teslim ettiğini, cenazesinin filan namaz vaktinden sonra filan camide kılınacak cenaze namazını müteakip, filan kabristana defnedileceğini bildirirdi.

Sabah namazı ezanından önce ve kandil gecelerinde de sala okunması adettendi.

Sala; Arapça’da namaz ve dua anlamlarına geliyor. Davet etme, çağırma gibi manalar da verilebilmektedir.

Sala ile Peygamber Efendimiz ve aile fertlerine Allah’tan rahmet dilemiş, onu övmüş, onun için dua etmiş oluyoruz.
Hz.Muhammed ‘in adı anıldığında ona selam gönderilmesi önerildiğinden, dini hayatımızda O’nu her anışımızda değişik şekillerde salavatlar getiriyoruz. Kitaplarda ve muhtelif yazılarda parantez içinde (S.A.S) ibaresini koyuyoruz. Ki; bunun Arapça açılımı “Sallallahu Aleyhi ve Sellem” olup; kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır.

“Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.”
beyitine salaları da ekliyor ve

“Bu ezanlar, bu salalar ki şehadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” diyoruz.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı