REKLAMI GEÇ

EN KÖTÜ İNSANİ DURUM YEMEN’DE

25 Aralık 2018 Salı

Birleşmiş Milletler’in izahatlarına göre yeryüzündeki en kötü insani durum şu anda Yemen’de yaşanıyor.

Yemen; dünyanın en yoksul üç ülkesinden biri olarak biliniyor.

Umman Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında, Umman’ın batısında yer alan ve resmi adı Yemen Cumhuriyeti olan bu ülkenin nüfusu takriben 30 milyon.

Şu anda burada yaşayan halkın üçte ikisi muhtelif insani yardımlara muhtaç durumda. Bunlardan bir milyon iki yüz bin kişinin ise çok acil yardıma ihtiyacı var. Hele dört yüz bin civarındaki çocuk açlıkla kıvranıyor.

Dört yıldır süren iç savaş ülkeyi büyük bir kaosun ve krizin içine atmış vaziyette. Yoksulluk ve açlıkla birlikte hastalıklar salgın hale gelmiş ve kol geziyor.

Sadece açlık, kolera gibi hastalıklar ve yoksulluk değil Yemen’de hüküm süren. Bunlarla birlikte kuraklık da almış başını gidiyor. Susuzluk had safhada. Hava saldırıları alt yapı diye bir şey bırakmamış.

2015 yılından beri artarak devam eden kriz ve yaşanan iç savaşta 10 bin kişi ölmüş. Fakat geride 60 bin yaralı can çekişiyor. Sağlık hizmetlerinin ve sağlık kadrolarının yetersizliği yüzünden; 10 bini kadın ve çocuk olan bu yaralılar gerekli ve yeterli hizmeti almaktan mahrum vaziyetteler.

Hudeyde’den kaçan insanlar için Lahiç bölgesinde Alribat Mülteci Kampı kurulmuş. Yemen’de evini barkını terk ederek başka yerlere kaçmış 3,5 milyon insan var. Burada kurulan çadırlardaki insanların gıda kolisi, ilaç ve tıbbi yardıma ihtiyaçları var.

Ancak; Yemen’e kara yolundan erzak ulaştırmak çok zor. Hava yoluyla kargo götürmenin maliyeti ise çok yüksek olduğu gibi sefer bulabilmek bile mümkün değil. Deniz yoluyla gidebilmek için de gemiyi tonlarca malzemeyle doldurmak ve körfezlerden geçiş izni almak lazım. Ayrıca bu ülkeye elini kolunu sallayıp rahatça giriş çıkış yapılamıyor.

Bu yüzden Yemen’e ulaşmanın en kolay yolu nakdi yardımda bulunmak. Zira Yemen halkının yemek kültürü değişiklik arz edebiliyor. Bu yüzden uluslararası bankacılık sistemiyle ulaştırılan yardımların; orada; halkın gereksinimleri doğrultusunda satın alınan emtianın dağıtımı yoluyla gerçekleştirilmesi en akılcı yol olarak ortaya çıkıyor.

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık Yemen’e giderek Aden şehrinde Yemen Başbakan Yardımcısı Dr. Salim Hanbeşi ile görüşüp Yemen’deki insani krizin menfi etkilerini asgari düzeye indirmek için ülkemizin hazır olduğu belirtti.

Yemen’deki krize çözüm için Türkiye’nin her türlü çabayı göstereceğini ve Türk halkının Yemen’e yardım için büyük duyarlılık gösterdiğini belirtti.

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın Alribat mülteci kampında bizzat nezaret ettiği dağıtım esnasında her aileye bir ay kafi gelebilecek erzak dağıtılıyor.

Türk Kızılay Denizli şubesi olarak bizler de halkımızın nakdi bağışlarını makbuz karşılığında kabul etmeye ve Genel Merkezimiz vasıtasıyla Yemen’e ulaştırmaya devam ediyoruz.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı