REKLAMI GEÇ

“GENÇ SUBAYLAR TEDİRGİN…”

16 Ağustos 2016 Salı

Tarih; 23 Mayıs 2003..

Cumhuriyet Gazetesi’nin 8 sütuna manşeti: “Genç Subaylar Tedirgin”

Üst Başlık: “Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök,Başbakan Erdoğan’ı uyardı: Bazı Ak Parti milletvekilleri orduyu yıpratmak isteyenleri cesaretlendiriyor. Huzursuzuz, rahatsızız.”

Mustafa Balbay bu haberin hikayesini daha sonra şöyle anlatır: “20 Mayıs 2003’te Genelkurmay Başkanı ile Başbakan’ın 1,5 saatlik görüşmesinde kimi ciddi rahatsızlıkların dile getirildiği bilgisini aldım. Birkaç kanaldan bunu doğrulattırdıktan sonra 23 Mayıs 2003’te haberleştirdim.”

Bu haber-yorum; o tarihlerde; paşalar üzerinde yönetime müdahale etmeleri için baskı ve kamuoyu oluşturmak amaçlı algılanmış ve yorumlanmıştı.

Nitekim 1960 ihtilalini yüzbaşı ve albay rütbesindeki genç subaylar yapmıştı. Genç subaylar rahatsızlıklarını, tedirginliklerini ima ettiklerinde; üst düzey generallerin, kerhen de olsa, bu arzuya kulak vermeleri ve gereğini ifa ederek darbe yapmaları icap ederdi.

Aksi taktirde genç subaylar darbeye teşebbüs ederler ve başarırlarsa, Erdelhun Paşa örneğinde olduğu gibi; darbeye katılmayan generalleri kelepçeleyerek cezalandırırlardı.

Binaen aleyh 12 Mart ve diğer muhtıraların; olası bir darbe teşebbüsünü önlemek ve sus payı vermek için verildiği söylenir ve iddia edilir.

Sebep olduğu bu çağrışımlar sebebiyle Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesinde Mustafa Balbay “psikolojik harekat planının bir parçası olmak” ile suçlanmıştı.

Darbe çığırtkanı basın yayın organları keşke 15 Temmuz 2016 tarihinden önce “Ordudaki FETÖ’cü Subaylar Rahatsız” şeklinde bir manşet atsalardı.. Bu taktirde belki tedbir alınır ve tarih tekerrür etmezdi.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı