REKLAMI GEÇ

KAN PARAYLA MI SATILIYOR?

15 Ocak 2019 Salı

Hastadan kan parası istenebilir mi?
Hastaneler kan parası talep edebilir mi?
Hasılı; kan parayla satılabilir mi?
Hayır, hayır, hayır !
İnsan vücudunun hiç bir parçası ticaret malı değildir ve parayla alınıp satılamaz.
Peki; nedir öyleyse “kan parayla satılıyor” iftiraları? Bu asılsız iddialar nereden ve nasıl çıkıyor?
Hiç bir hastaneyi töhmet altında bırakmak istemeyiz. Ancak bazı hastanelerin hastayı taburcu ederken “kan parası” talep ettiklerine dair duyumlar alıyoruz.
Bu şekilde bir para isteğiyle karşılaşan kişilerin mutlaka fatura istemeleri, faturanın üzerine “kan bedeli” diye yazdırmaları ve ( işlem yapılmak üzere) İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim etmeleri gerekiyor.
Çünkü kanın maliyet bedelini devletimiz Sosyal Güvenlik Kurumu vasıtasıyla hastanelere ödüyor.
Eğer bir hastane; hastadan kan parası tahsil ederse; aynı kan için kasasına iki defa (mükerrer) para girmiş oluyor. Birisi hastadan aldığı para, diğeri devletten aldığı para.
Peki; kan hizmetleri nasıl yürüyor?
Malum olduğu üzere ülkemizde güvenli kan temini ile vazifelendirilen tek kurum Kızılay.
Bunun istisnası ise; “Geçici Kan Bankası İşletme Ruhsatı” ile çalışan 18 “Devlet” veya “Üniversite” hastanesi. (Bunlar da zamanla Kızılay’a devredilecek)
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olmayıp; İş Kanunu hükümlerine göre sözleşmeli olarak çalışan ve maaşını Kızılay/Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alan 3300 civarındaki personel; bine yakın araç; ülke genelindeki takriben 300 noktadaki Kan Bağış Merkezi (KBM) veya Kan Alma Birimlerinde (KAB) her gün dokuz bin ünite kan almayı hedefleyerek çalışırlar.
Sabit Kan Bağış Merkez veya birimlerinin kiraları, dünyanın en iyi kan torbalarının kullanılması, hastalıkların pencere/kuluçka dönemini 15 güne indiren laboratuar teknikleri gibi zorunlu maliyetler hiç bir şekilde hastadan alınmaz.
Yılda 2,5 milyon ünite kan bağışı alıp, Türkiye genelinde 1300 hastaneye güvenli kan teslim etmenin operasyonel maliyetini SGK; hastaneler vasıtasıyla Kızılay’a öder.
Dolayısıyla nasıl ki kan bağışlayan kişi yapmış olduğu insani davranış karşısında para almıyorsa; kanı kullanan hasta da tedavisi için kullanılan kan karşılığında para ödemiyor.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Mehmet Şanlı   -  Bağlantı 15 Ocak 2019, 12:08

Sgk kurumu her durumda kan bedelini ödemiyor Sayın Erdal bey.Nereden kan eksilmesi olduğu bilinmeyen ancak kan verilmesi gereken kişilerin kan bedelleri sgk’ tarafından ödenmiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı