REKLAMI GEÇ

NİÇİN VE NASIL BİR SİVİL TOPLUM?

1 Ekim 2019 Salı

Sivil toplum örgütleri; demokratik düzenin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Sivil toplum örgütleri demokrasinin güçlenmesine katkı sunan yapı taşlarıdır.

Sivil toplum örgütleri; sesi duyulmayanların sesi; güçsüzlerin feryadıdır.

Sivil toplum örgütleri; elde ettiği bilgileri, tecrübeleri; toplumla, kamuyla paylaşan gücünü sivil halktan alan önemli kurumlardır.

Sivil toplum örgütleri insan hak ve özgürlüklerinin korunmasına, geliştirilmesine destek olan teşekküllerdir.

STK’lar; durum gözetleyici, hak savunucu, yardım sağlayıcı, dezavantajlı gruplarla dayanışmacı,  düşünce üretici ve en önemlisi aktif yurttaş yetiştiren okullardır.

Son zamanlarda ortaya çıkan aktif vatandaşlar; muhtelif sebeplerle, katı kural ve tüzüklere gerek duymadan; haberleşme araçlarını ve sosyal medyayı kullanarak, belli bir sorunu dert edinerek, lidersiz yola çıkabilmekte ve mesafe alabilmektedir.

Arap Baharı gibi büyük kitlesel hareketler, Diyarbakır Anneleri gibi oluşumlar; örgütlü yapılar olmadan da toplum nezdinde karşılık bulabilmektedir.

Örgütlü yapılar tabii ki tüm olarak devre dışı kalmayacaktır. Örgütler tabii ki eskisi gibi pek çok alanda etkinliklerini sürdürecektir.

Ancak; toplantı/seminer gibi etkinlikler; yerini dijital ortamda bir araya gelmeye bırakabilecektir.

Teknoloji kullanımı arttıkça; küreselleşme yoğunlaştıkça; çevre sorunları büyüdükçe sivil toplumun etkinliği daha da artacak, sesi daha çok duyulacaktır.

Sivil toplum neden önemli? Niçin sivil bir topluma sahip olmak istiyoruz? Bunu belirlediğimiz zaman; neyi, nasıl inşa edeceğimizin bilincine varmak kolay olacaktır.

Sivil toplumun içinde önemli bir yer tutan özgürlük / hürriyet kavramı; toplum içindeki çatışmaların kaynağı olarak da görülürken;

12 Eylül 1980 darbesinden sonra; ülkemizde demokrasinin bir daha inkıtaya uğramaması; kesintisiz devam etmesinin; ancak; devletin karşısında  güçlü bir sivil toplumun varlığına bağlı olduğu anlaşılmıştır.

Sivil toplum kavramı; bizi; her şeyden önce; barış ve huzur içinde; hep birlikte toplum halinde yaşamanın nasıl imkan dahilinde olduğunu anlamaya götürür.

Sivil toplum; devlet karşısında nasıl teşkilatlanmalı ki; toplumun hiçbir kesimi, diğer kesimler üzerind demokrasiyi kalkan olarak kullanıp tahakküm kuramasın, hükmedemesin?

Sivil toplumu nasıl kurgulamalıyız ki; demokrasi; herkes için “iyi,doğru ve güzel” olarak kabul edilsin.

STK’lar gençlerin gönüllü olarak sosyal sorumluluk çalışmalarına katılmasını sağlayıp, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.

STK’lar gençlere; zamanını, bilgisini, bazen de parasından bir kısmını paylaşmayı öğretmektedir.

STK’lar gençlere; toplum hayatımızda, günlük yaşantımızda gözle görülür, hissedilir, fark edilir bir değişiklik, bir düzeltme, bir iyileştirme yapmalarının önünde bir engel olmadığını göstermektedir.

Bunu yaparken; farklı düşüncelere saygıyı, birbirimize tahammülü, birlikte çalışabilmeyi, ben değil; “biz” diyebilmeyi; ekip ruhunu öne çıkartmaktadır.

Bu faaliyetler yapılırken gençler öncülük etmekte, fikir üretmekte; yetişkinler tecrübelerini konuşturup, rehberlik etmektedirler.

Gençlerimiz ve Türk toplumu; her zaman; gelişime, olumlu yenilik ve değişimlere, öğrenmeye açık bir toplumdur.

Ve artık gençlerimiz kendi kendilerine şunu sormakta ve sorgulamaktadır:

Biz kimiz? Dünyaya geliş gayemiz nedir? Çevremiz, ülkemiz, milletimiz, insanlık alemi  için neler yapabiliriz?

Aksi seda olarak gelen cevap şöyle demektedir: “Bu dünyada yapılacak çok şey var; ve sen ; sosyal cesareti yüksek bir STK gönüllüsü olarak;  karşılık beklemeden çok şeyler yapabilir, küçük fikirlerle büyük hayalleri gerçekleştirebilirsin.”

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Süleyman uysal   -  Bağlantı 1 Ekim 2019, 17:48

Erdal beyciğim yapacağınız en önenmli görev. ilk önce stk dediginiz örgütleri tek bir idaal ve görüşte birleştirmeniz olmalıdır. tabiki mümkünse. yoksa verim almak zor olabilir hepinize selam ve hayırlı hizmetler dilerim Allaha emanet olunuz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı