REKLAMI GEÇ

OKUR YORUMLARI…

8 Aralık 2015 Salı

Gazetelerde, dergilerde, internet haber sitelerinde, hatta televizyonlarda yorum yapan, köşe yazısı yazan, görüş ve düşüncelerini paylaşan birçok ünlü ve ünsüz isim var.

Bunların kimisi, kendi görüşüne uygun yayın organlarında yer alırken, bir kısmı da, fikriyatına uygun olsun olmasın, gerek demokratlık adına, gerekse çok seslilik adına, kendilerine kollarını açan mecralarda düşüncelerini ifade etme imkanı bulurlar.

Bu durum; ya söz konusu yazarın kendi tercihidir; ya da o yazara yer vermek isteyen yayın organının tercihidir.

İnsanlar kendi görüş ve düşüncelerine aykırı veya hoşuna gitmeyen yazılara, doğal olarak tepki veriyor / verebiliyor. Hoş, aslında, okurun tepki vereni makbuldür aslında. Bir ses sanatçısının gıdası nasıl ki alkışlanmaksa, bir yazarın gıdası da okunmak ve yazılarına aldığı olumlu / olumsuz tepkidir.

Bir de, tepki açısından nötr okuyucular vardır. Ne kızdığı, ne de hoşuna giden yazıya aleni olarak hiçbir tepki vermez. Bazı okuyucular da vardır ki; sadece kızdığı yazılara tepki verir, hoşuna giden yazılara teşvik edici iki cümle ile katkıda bulunmaz…

Eli kalem tutan, düşüncelerini paylaşma ihtiyacı hisseden bir yazar, adı ile sanı ile hatta resmi ile kendini ortaya koymuş, duyduklarını, hissettiklerini, düşündüklerini demokratik bir platforma, kamuoyuna açıkça sunmuş, cesaretli bir kişi demektir.

Zira yazdıklarından ötürü her an ve herkesçe kınanabilir, azarlanabilir, hor görülebilir. Bir kelime veya cümleyi yanlış yazabilir, aldığı veya edindiği bilgi doğru olmayabilir…

Dolayısıyla yazar, herkesin karşısına alıp hedef tahtasına koyabileceği, korunmasız, açık bir hedef olmayı kabul etmiş kişidir.

Bazı yazarlar çalakalem on dakikada yazı çıkartır; tekrar okuyup kontrol etmeyi kendisine hakaret sayarak, ham şekliyle neşredilmeye gönderir.

Bazı yazarlar da önce müsvedde hazırlar, tekrar tekrar okur, imla hatalarını düzeltir ve ondan sonra yayına gönderir.

Aynen yazar gibi, yorum yapan okuyucunun da kendi öz adı ve sanı ile mertçe ortaya çıkması ve eleştirilerinin arkasında dimdik durması, en arzu edilenidir. Zira köşe yazısı bir emek ürünüdür ve saygı görmeyi fazlasıyla hak eder.
Sırf yerden yere çalmak, mahcup etmek adına, hatta bazen de kaba tabirlerle yazarı mat etmeye çalışmak, fikre ve emeğe gösterilmesi / verilmesi gereken değere aykırı hareket etmek olsa da yazarlar bu yorumları hoşgörüyle karşılamak ve tahammül etmek zorundadır.

www.denizlihaber.com bir demokrasi platformu. Gökkuşağındaki tüm renklerin görülebildiği “Türkiye’nin en iyi haber sitesi” seçilmiş bir site… Her görüş rahatça ifade edilebiliyor, yazılabiliyor, tartışmaya açılabiliyor.

Aslında, yazmamızın sebebi olan, siz saygı değer okuyucularla, zaman zaman, periyodik olarak birlikte olmak, karşılıklı olarak sohbet etmek, çay içmek, fikir alışverişinde bulunmak, yorumuna cevap veremediğimiz, tartışma imkanı bulamadığımız arkadaşlarımızla buluşma günleri organize edilmesi gibi bir özlemim var…

Talep etmek okuyucudan; takdir www.denizlihaber.com’dan…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı