REKLAMI GEÇ

SİYASİ PARTİLERDE ERKEKLER KOLU…

1 Nisan 2015 Çarşamba

Türkiye’deki siyasi partilerde kadınlar kolu kurularak, erkek egemen yapı kısmen dengelenmek istenmiştir.

Parti yönetim kurullarında erkek sayısı hep fazladır ve bazı genel merkezler kota koyarak bayanlara da yer verilmesini şart koşup, bu ezici üstünlüğe denge getirmeye çalışırlar.

Kadın ve erkek nüfusu hemen hemen birbirine eşit olsa da; iş siyasete geldi mi, nedense erkekler il ve ilçe başkanlıkları ile yönetim kurullarını adeta istila ederler.

Bu defa; 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekili sayısının her zamankinden daha fazla olacağı anlaşılıyor.

Bunu sadece CHP’nin Denizli’deki ön seçim sonuçlarına bakarak söylüyor değilim. Yurt çapında milletvekili aday adayı başvurularının içindeki kadınların sayısına baktığımızda; neredeyse üçte bir oranına ulaşmış durumdalar.

Bu arada CHP’nin Denizli’deki ön seçiminde birinci ve üçüncü olan Melike Basmacı ve Gülizar Biçer Karaca’yı tebrik etmeden geçmek mümkün değil.

O kadar tecrübeli ve yıllarını siyasete vermiş aday adaylarının içinden sıyrılıp birinci ve üçüncü sıraya yerleşmek kolay değil. Demek ki kendilerini delegelere iyi ifade etmek, tanıtmak, ikna etmek için çok çalışmışlar.

Şimdi gözler diğer partilerin milletvekili aday listelerine çevrilmiş durumda. Hangi parti, seçilecek sırada kaç kadın milletvekiline yer verecek?

Aslında kadınlar Türk siyasetinde çoğu zaman perde arkasında büyük bir özveriyle çalışan ve fakat öne çıkmayan görünmez kahramanlardır.

Çat kapı ekiplerinde kapı kapı gezen, ev ziyaretleri yapan, tanıtım broşürleri dağıtan, propaganda yapanlar; hep kadınlar…

Eğer eşi siyasetçiyse; kocasının yükümlülüklerini de üstüne alarak; evin hem kadını hem erkeği olup; “siyasetçinin eşi dul, parası puldur” özdeyişi mucibince yalnızlığa ses çıkarmayan, ona sonsuz destek çıkan da yine kadındır.

Kadınlar miting alanlarında en ön saflarda yer alırken, şimdi de; arka plandan ön plana çıkıyor; siyasete el koyuyor ve fiilen sahip çıkıyorlar.

Bundan sonra kadın egemen partilerde “ erkekler kolu “ kurulmaya başlarsa hiç şaşırmayın…”Olmaz olmaz” demeyin; olmaz olmaz…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı