REKLAMI GEÇ

SOSYAL BELEDİYECİLİKTE YARIŞ

5 Ocak 2016 Salı

Sosyal belediyecilik; insan onur ve haysiyetine yakışır bir yaşam standardının tesis edilmesi için hizmet üretilmesidir.
Ve yine doğumdan ölüme kadar halkın yanında ve destekçisi olmak, hayatını kolaylaştırmaktır.
Dolayısıyla belediyeler sadece altyapı, yol, kaldırım, park yapmazlar. Gerektiğinde barınma, giyinme, eğitim, gıda, evlilik ve sağlık alanlarında vatandaşa doğrudan hizmet verirler.
Çünkü belediyeler; halkın; en çabuk ve en kolay ulaşabileceği,derdini anlatabileceği; birbiriyle her an iç içe olan bir kamu yönetimidir aynı zamanda.

İktisat biliminde şöyle bir tanımlamada bulunulur: “Ekonomi, sınırsız ihtiyaçları, sınırlı kaynaklarla optimum şekilde karşılama sanatıdır.”
Belediyeler de işte bunu yapmaya çalışırlar. Mesela Merkezefendi Belediyesi’nin gerçekleştirmekte olduğu sosyal projelerin genel bütçe içindeki payı sadece yüzde 3’tür.

Belediye başkanları ve belediyeler; ihtiyaç sahibi olup, bunu dillendiremeyen çaresiz vatandaşların “çaresi”, kimsesizlerin “kimsesi” olup; refahın adilane bir şekilde dağılmasına katkıda bulundukları, bu konuda sorumluluk aldıkları ve elini taşın altına koydukları oranda sosyal belediyecilik yapmış olurlar.

Çocuklar, yaşlılar, yoksullar, özürlüler, kadınlar ve gençler, bir toplum içindeki en dezavantajlı kesim olarak nitelendirilirler.
Dolayısıyla belediyelerin özellikle bu gruplara ayrı bir özen göstermesi ve dokunması gerekir. Bunu yaparken gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmeli ve kaynak israfına sebep olmamalıdır.

Mesela Merkezefendi Belediyesi tarafından ayda 75 lira burs verilecek 2 bin öğrenci belirlenirken; üzerlerinde tapu kaydı olup olmamasına, işveren veya çalışan olup olmamalarına, ebeveynin ayrılmış veya birlikte olup olmamalarına kadar inceden inceye araştırılmıştır.

Sosyal Belediyecilik yapılırken, vatandaşı minnet altında bırakmaktan ve yerel yönetimi adeta bir hayır kurumuna çevirmekten de uzak durmalı ve projeleri çeşitlendirmelidir.

Nitekim Merkezefendi Belediyesi; elli yaş üzerindeki vatandaşları konaklamalı olarak Çanakkale gezisine ve lise son sınıf öğrencilerini İstanbul’a götürürken, gençler için skate park açarken, obezite ile mücadele ederken, hep bu çeşitliliği sağlamaya özen göstermiştir.

Sosyal Belediyecilik, vizyon sahibi ve ufku geniş başkanlarımız sayesinde daha da ileri noktalara taşınacaktır. Projesi devam etmekte olan 25 bin konut projesinden başka sokak çocuklarını topluma kazandıracak projeler de devreye girecektir.

İş edindirme kursları ve istihdam sağlayıcı iş alanlarının önünü açmak da yiney apılmasında fayda olan projeler kapsamında değerlendirilebilir.

Sosyal belediyecilikte stratejik plan oluşturabilmek için veri toplanması da büyük bir önem arz etmektedir. İlçede yaşayan insanların yaşları,eğitim ve gelir durumları, tek başına yaşayıp yaşamadıkları ve yerel yönetimden beklentilerinin envanterinin çıkarılması ehemmiyet taşımaktadır.

Bu meyanda Merkezefendi Belediyesi; ellerinde tabletleriyle genç anketörleri mahalle mahalle, cadde cadde, sokak sokak ev ziyaretleri yaptırarak; belediyeyi halkın kapısına götürüp veri tabanı oluşturmakta, şikayet ve talepleri yerinde tespit etmekte, anında ilgili birimlere ulaştırmaktadır.

Yeni yıl; eski sosyal projelerin devam ettiği, yeni projelerin devreye girdiği, belediyeler arasında tatlı bir rekabet ve yarışın yaşandığı bir yıl olacaktır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı