REKLAMI GEÇ

#SUSAMAM

10 Eylül 2019 Salı

18 müzisyen bir araya gelmişler ve 14 dakika 55 saniye süren video-klipte bir rap şarkı söylemişler.

Bu yazıyı kaleme aldığım 9 Eylül saat 08.30’da, Youtube’de 5 Eylül Perşembe’yi 6 Eylül 2019 Cuma’ya bağlayan gece saat 00.00’da dolaşıma giren bu rap şarkıyı 15.210.987 kişi görüntülemiş/izlemiş/dinlemiş; trend videolar listesinde 1 numara olmuş ve yorumcu sayısı da 174.475’e ulaşmıştı.

İlginç detaylardan birisi; izleyici sayısının belirlenme usulünde saklı. 14 dakika 55 saniye süren şarkının tamamı izlenmedikçe; görüntülenmiş sayılmıyor imiş.

Şanışer’in başı çektiği rap şarkıda; onunla beraber bu şarkıya katkı veren müzisyenler şunlar: Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel ve Kamufle.

Asıl ismi Sarp Palaur olan Şanışer; twitter hesabından yaptığı açıklamada; “Lütfen şarkımızı hiç bir siyasi düşünceye tek başına mal etmeyin, hiç bir siyasi düşünceye direkt karşı olduğumuzu var saymayın. Bir kişiyi bile suyu daha verimli kullanmaya, insana, hayvana, hak ve özgürlüklere bir miktar daha saygılı olmaya dair düşünmeye itmeyi becerebildiysek ne mutlu bana” dedi diye uğradığı sözlü saldırılara bir başka twitle şöyle cevap verdi:

“20 farklı düşünceden insanla yaptığım bir şarkıda arkadaşlarımı zan altında bırakmamak adına biraz hafif konuştum diye yemediğim laf kalmamış devrimcilerden. (…) Bu şarkıda trafikten bahsedip kemerini tak diyen adamı tehlikeli muhalif diye fişlemelerine izin veremem. Ben bu projede her kesimden insan olsun istedim. Türk milliyetçisinden dindara kadar her kesimden müzisyeni ortak dertler çevresinde buluşturmaya çalıştım.

Orta yolcu, tatlı sucu, şarkıda bahsedilen Beyaz Türk olarak yaftaladığınızda ben kırılırım, üzülürüm arkadaşlar.”

Şanışer devrimcilerden bu şekilde eleştiri alırken; diğer yandan da PKK/FETO prodüksiyonu damgasını yedi. Şarkıdaki sözlerin PKK, Feto ve sol fraksiyonların söylemlerini yansıttığı, sivil itaatsizliğe davetiye çıkardığı, resmi kurumları hedef tahtasına koyduğu, Alman Deustche Welle, İngiliz BBC ve Feto/PKK uzantılı hesaplardan duyurularının/reklamlarının yapıldığı ifade edildi.

Bu esnada Ahmet Hakan bir istek ve teklifte bulundu:

“Şanışer; Çocukları ölüm için dağlara götürülenlere laflar sıralasa… Ezhel; annelerin isyanını, yapacağı bir şarkıyla “olay” haline getirse… Tahribad-ı İsyan; anneler için ortalığı tahrip etse… Kamufle; PKK’ya “ver o çocukların analarını” diye haykırsa… Fuat; “Hem ormanları yakıyorsunuz, hem de çocukları” dese…”

Rap türü müzik; “susamam” başlıklı video-klibin gördüğü ilgi üzerine; kendisine misyon/görev yüklenen, önem kazanan bir konuma geldi.

Bir şarkı ve buna çekilen video klip en fazla 3.5 dakika sürerken; “Susamam” klibi yaklaşık 15 dakika sürdüğü halde; bu kadar görüntüleneceği kimsenin öngörebileceği bir şey değildi.

#Susamam başlıklı rap şarkıda sözlerini beğendiğim müzisyenler şunlar: Çevre kirliliğine dikkat çeken Ados ile kadına şiddeti öne çıkaran Aspova.

Ados’un okuduğu bölümün sözleriyle bu yazıyı sonlandıralım:
“Abi yapma!
Atma şu izmaritini denize
Geri alamazsın
Gün gelir o pisliğini attığın denize hasret kalırsın, bakamazsın!
Kurak Afrika görüntüleri uzak değil
Çocuğun büyüdüğü yer sulak değil
Çünkü yok ettik gölleri, nehirleri, ırmakları, HEPSİNİ!
Nasıl acımadık?
İnanamıyorum
Elimizde varken hiç değerini bilmedik
Plastikle dolmuş mideleri hayvanların; buna hiç mi üzülmedin?
Nette paylaşmaksa yetmez
Bi’ şeyler yapmalı
SUYU KİRLETMEYİN!
Su gibi aziz olsun ülkem
Onun can damarlarına
Bu zehri vermeyin!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı