REKLAMI GEÇ

TEKNİK ELEMAN ARANIYOR

28 Kasım 2017 Salı

Bu bir iş ilanıdır. Evet; tornacı, tesviyeci, kaynakçı, tezgahçı, elektrikçi aranıyor…

Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin mutat Sektör Kurulu Toplantısı’nda “Mesleki ve Teknik Eğitim ve Eleman İhtiyacı” konularını içeren, sanayici, işveren, okul müdür ve öğretmenleri, Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Azmi Koçoğlu, Denizli Milletvekili Şahin Tin’in katılımlarıyla MÜSİAD Başkanı İsmail Biltekin’in moderatörlüğünde 3 saat süren sorulu-cevaplı bir toplantı yapıldı.

Bu toplantıda işverenler teknik eleman bulamadıklarından yakındılar. Çünkü dediler; “Aileler çocuklarını mesleki ve teknik eğitim okullarına göndermiyor. Çocuklar da zaten gitmek istemiyor.

Neden? Çünkü herkes mimar, mühendis, bilgisayar uzmanı, iletişimci, iktisatçı, öğretmen olmak istiyor.

Neden? Çünkü herkes bedenen çalışmak yerine, masa başı iş istiyor.

Neden? Çünkü devlet memuru olmak garanti bir gelir kaynağı demek. Devlet kapısında kendisine bir iş bulan; emekli oluncaya kadar; işten çıkarılma korkusu olmadan çalışabiliyor.

Ayrıca; güvenlik güçleri, tıp mensupları gibi bazı meslekler hariç; birçok devlet memuru;  geceleri, cumartesi-pazarları mesai yapmadan, dini bayramlarda dokuzar gün olmak üzere, milli bayramlardaki resmi tatiller de ilave edildiğinde yılın üçte birini dinlenerek geçiriyorlar.

Böyle olunca devlet memurluğu özendirilmiş oluyor…” dediler.

Bu esnada çözüm önerileri de üst üste gelmeye başladı:

“Sanayiciler ve iş adamları periyodik olarak bu okulları ve sınıfları ziyaret etse; öğrencilerle diyalog kurup, onları onurlandırsa; çocuklar motive olacaktır.

Öğrenciler 4 senelik ilköğretimi müteakip hemen mesleki ve teknik ortaokula yönlendirilmelidir. Çünkü talebeler 4+4 ‘ ten sonra, genellikle; mesleki teknik okullara gitmekten kaçınmaktadır.

Ortaokul ve liseyi mesleki teknik okulda okuyan öğrencilere ister devlet dairelerinde, isterse özel sektörde asgari ücretin üzerinde bir maaşla iş garantisi verilebilirse; mesleki teknik okullardaki öğrenci sayısı artacaktır.

Ve yine bu okullarda okumayı tercih edenlerin askerliklerini askeri birliklerinde tedrisat gördükleri alanda çalışarak (ve hatta diğer öğrencilere göre daha kısa süreli) yapmalarına dair bir düzenleme yapılırsa; bu da söz konusu okullara rağbeti artıracaktır…”

İşverenler, sanayi esnafı ve organize bölgelerdeki sanayiciler “teknik eleman” , “teknik eleman” diye yırtınırken; Milli Eğitim Bakanlığı bu ihtiyacı karşılayabilmek için 2017-18 öğretim yılına bu alanda birçok yeniliklerle girdi.

Bunlar;Çıraklık eğitiminin 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınması ve böylelikle öğrencilerin bir taraftan okurken, bir taraftan da para kazanma imkanını elde etmesi. Fark derslerini vererek lise mezunu olmalarının önü açılması.

En önemli yenilik; işletmelerin kendi bünyelerinde ustalık programı açabilecek olmaları ve istekleri üzerine kendilerine program ve öğretmen desteği sağlanabilecek olması.

Öğrencilere staj yapma imkanı veren işletmelere; stajyer başına +253 lira devlet katkısı sağlanması.

Sadece mesleki ve teknik eğitim okulu mezunlarına değil; tüm meslek lisesi mezunlarına “teknisyen” unvanının verilmesi.

Meslek Lisesi mezunlarına KOSGEB‘ten yeni girişimci desteği olarak 50 bin lira hibe, 100 bin lira da faizsiz kredi desteği verilmesi.

9. sınıf öğrencilerine 100 lira; 10,11 ve 12.sınıf öğrencilerine ise; aylık 200 lira burs verilmesi.

En az bir sektör kuruluşu ile Okul Hamiliği projesinin başlatılması.

OSB ve OSB dışındaki özel meslek lisesindeki öğrencilere kişi başına 4.270 ila 6.900 TL arasında devlet teşviki sağlanması.

Alan eğitimine başlar başlamaz; mezun oluncaya kadar; öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması.

Öğrencilerin ahilik kültürüyle yoğrularak yetişmeleri için 9. sınıflara “Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmesi.

Ve daha birçok teşvikler.Bazı öğrenciler, bazı aileler, bazı işveren ve sanayiciler belki bu güzel teşviklerden haberdar değiller.

Bu görüş alış verişinden çıkan sonuçlar; bugüne kadar 34 ilde 6.350 kişiyle yapılan istişare mahiyetteki toplantılara yeni katkılar sağlayabilecek mahiyette idi ve gayet faydalı oldu.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

İsmail Biltekin   -  Bağlantı 30 Kasım 2017, 12:30

Erdal abiciğim kalemine sağlık, umarım bu toplantılarımız; ihracata dayalı büyümeyi hedef olarak kabul eden Türkiye için , gerekli teknik eleman ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlar…

Nuri Özdeniz   -  Bağlantı 28 Kasım 2017, 19:13

Toplantının hayırlara vesile olmasını dilerim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı