REKLAMI GEÇ

TRAFİK SORUNU VE BELEDİYE OTOBÜSLERİ

22 Kasım 2016 Salı

Üçgen Meydanı’ndaki proje uygulaması ile çeşitli mahallelerdeki alt yapı çalışmaları; şehir içi ve dışı trafiğini ister istemez etkiliyor. Sabah okula ve işe başlama saatleriyle; akşam okuldan ve işten çıkış saatlerindeki aşırı yoğunluk; insanların zamanlarının önemli bir kısmını yolda geçirmelerine sebep oluyor.

Nüfusa göre trafikteki araç sayısının çok fazla olması, yıllar önce planlanmış yol genişliklerinin yetersiz kalmasına sebep oluyor. Bir gün tek plaka, diğer gün çift plakalı araçların yola çıkması fikri; uygulanabilir gibi görünmüyor.

Okullar, kamu daireleri ve fabrikaların mesai saatlerinin eş zamanlı olmaması düşüncesi de; rağbet görmekten uzak duruyor.

Geriye sadece; insanların toplu taşımaya geçmesi gibi bir alternatif kalıyor.

Denizli yollarında günde ortalama 133 otobüs sefer halinde. Akşam ve sabah saatlerinde buna 11 otobüs daha ilave oluyor. 6 otobüs de yedekte bekliyor. Topladığımızda 57 adet “doruk”, 60 adet “kent” , 28 adet “körüklü” 5 adet “solo” tabir edilen modellerle birlikte 150 adet otobüsümüz var.

Bu otobüsler günde 88.000 ila 95.000 arasında yolcu taşıyor. Bu sayı cumartesi günleri 75.000, pazar günleri de 35 ila 40.000′ e kadar düşüyor. Otobüsler günde 37.800 km yol kat ediyor.

Görev anındaki jandarma ve polisler, PTT dağıtıcıları, engelliler ve 65 yaş üzerindeki vatandaşlar, otobüslere ücret ödemeden biniyor. “Kullan-at” ismi verilen kartlardan 2 binişlik veya 3-4-5 binişlik almak mümkün. Bu kartlar Ulaşım A.Ş. dolum noktalarından temin edilebiliyor.

www.denizliulasim.com.tr veya www.denizli.bel.tr internet sitelerinden asis.abys sisteminden Denizli’yi seçip program indirilerek, durakta beklerken otobüsün nerede olduğunu öğrenebiliyorsunuz.

150 adet otobüs için 275 şoför istihdam edilmiş. Bunlar vardiya usulü çalışıyorlar. Ayrıca 2 kişi de denetçi olarak vazife yapıyor.

Geçtiğimiz cumartesi günü ziyaretlerine gittiğim Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Makine Mühendisi Turgut Özkan ve İşletme Müdürü Murat Altan ile yaptığımız uzun sohbet esnasında, aklıma takılan, merak ettiğim ne kadar sual varsa sormaya çalıştım. Sorup öğrendiklerim yukarıdaki bilgilerle sınırlı değil.

Şoförler iletişim, ileri sürüş teknikleri, aracın teknik donanım özellikleri ve stres yönetimi gibi eğitimlerden geçiyor. Engelli vatandaşlar rampadan otobüse binmekte güçlük çekiyorlarsa; şoförlerin, otobüsten inip, binmelerine yardım etmeleri gibi bir işlevleri var.

Ulaşımın özel bir firmaya verildiği önceki dönemde turunu zamanında tamamlayamayan şoföre ceza yazıldığı halde; şimdi; zorunluluktan kaynaklanan gecikmelerden dolayı şoförlere herhangi bir müeyyide uygulanmıyor.

Yeni güzergahlar açıldığı zaman yapılacak otobüs takviyeleri ve araç kalkış sıklığını artırmakla; toplu taşımanın biraz daha ivme kazanacağına inanıyorum. Yazın kliması, kışın sıcak ortamı ve internet imkanıyla halkımız bireysel otomobil yerine toplu taşımı tercih ettiğinde, trafik yoğunluğunun biraz nefes alacağına inanıyorum.

Araçlarına taşıt tanıma sistemi takılmasına izin veren şoförlerin hangi güzergahlardan kaç defa geçtiği tespit edilmeye başlandığında, Denizli’nin trafik yönünden çehresi değişik bir hal alacaktır. Biraz daha sabır…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

velevki   -  Bağlantı 26 Kasım 2016, 16:40

olaya basitce bakarsak, otobüs sayıları arttırılırsa trrafik daha da sıkışır.istermiyiz hayır. metro hattı geliyodu noldu ya! yok. yollar denildiği dar.eee refah düzeyini ilerleten herkesin aklında özel araç var.Nolcak ya!, önce metro ve geniş yollar

Güngör Kesimli   -  Bağlantı 24 Kasım 2016, 22:20

Denizli’deki toplu taşımayı yeterli bulmayanlar gelsinler İzmir’deki toplu taşımayı görsünler.

Bakış Açısı   -  Bağlantı 22 Kasım 2016, 16:36

Otobuslerin güzergah ve saatleri o kadar saçma, plansız ki. Belediye yapamıyor bu işi. Bursadan şirket getirttiler bir sürü para verdiler ama çözülemedi. Bilime inanmıyorlarki çözülsün…

ahmet aydın   -  Bağlantı 22 Kasım 2016, 14:22

şu konuşunan vede turgut beyin anlatığı tümü ile yalan orada çalışan şöför bilir neler çektiğini birde eğitimden geçiriyormuş en az 40 şöför eksik çalışan kişilerin canını çıkarıyorlar zorla fazla mesai ve benzeri işler

irfan   -  Bağlantı 22 Kasım 2016, 12:03

Denizli de toplu taşıma yeterli olmadığından dolayı ben dahil birçok kişi özel aracıyla işe gelip-gidiyor.SGK önündeki bulvarda 12.minibüse binebildim.Belediye acil çözüm bulmalı.Trafik sorununun tek sebebi Belediyenin ulaşımda başarısız olması.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı