REKLAMI GEÇ

DÜELLOYU KİM KAZANDI?

18 Haziran 2019 Salı

İmamoğlu ve Yıldırım’ın tarihi buluşması nihayet gerçekleşti. 16 Haziran 2019 Pazar akşamı saat 21.03’te başlayan yayın gece yarısına kadar sürdü.

Siyaset ve İstanbul seçimine ilgi duyan yurdumuz insanlarının adeta kilitlendiği ve birçok kanalın canlı olarak naklen verdiği açık oturum; 17 sene önce Uğur Dündar tarafından yönetilen Tayyip Erdoğan ve Deniz Baykal ararındaki tartışmadan sonraki ilk program olması açısından önemliydi.

Yıldırım’ın arabasından indikten sonra dışarıda bekleyen tüm gazeteci ve kameramanlarla tokalaşıp babalar gününü kutlaması dikkat çekti.

İlk 40 dakika YSK’nın seçimlerin yenilenmesi kararının tartışılmasıyla geçti.

İmamoğlu bütün bir 20 liranın 5 lirasının nasıl sahte sayıldığını sordu. Oysa hiç bir seçmen zarfın içine bütün bir 20 liralık değil; 4 tane ayrı ayrı 5 liralık koymuştu ve bazı zarflardaki 5 liraların 3 tanesi muteber olduğu halde; 1 tanesinde tereddüt hasıl olmuştu.

İmamoğlu’nun üniversite öğrencilerine 400 lira burs vereceklerini söylemesi üzerine Yıldırım; bunun mümkün olmadığını; çünkü CHP’nin yaptığı başvuru üzerine; belediyeler tarafından öğrencilere burs verilmesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

Akademisyen, psikolog ve yazar Üstün Dökmen; İmamoğlu tarafından eşlerin ekrana çağrılmasını nezaket açısından sorunlu gördüğünü yorumladı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Sayın Muharrem İnce gel bakalım buraya” tarzını andıran davetin kabul edilmemesi isabetli oldu.

Ahmet Hakan’ın 13 Haziran 2019’da konu ettiği “Mine Kırıkkanat’gillerin Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım’a yönelik yaptıkları ayıplara ve terbiyesizliklere en anlamlı ve en güzel tepki, Dilek İmamoğlu’ndan şöyle gelmişti; (Semiha Hanım’la benim fotoğrafımı yan yana koyanlar eğer bir aşağılama ya da güzelleme yaptıklarını sanıyorlarsa bilmeliler ki, beni de aşağılıyorlar. Semiha Yıldırım’ın fotoğrafına bakınca kendi annemi, ablamı görüyorum.)

VAATLER:
İmamoğlu seçildiği takdirde çocuk sayısının çok olduğu yerleşimlerden başlamak üzere 155 kreş yapacağını, satın alma garantisiyle kadınlar için ofis açacaklarını, 10 kadından 4’ünün şiddet gördüğünü, bu sebeple kadın sığınma evleri oluşturacaklarını anlattı.

Yıldırım ise buna cevap olarak; İmamoğlu’nun Beylikdüzü’nde 15 kreş vaat ettiği halde, sadece 1 tanesini açabildiğini; kendilerinin 300 mahallede kreş açacaklarını, el emeği-göz nuru ile ürettikleri ürünler için kadınlara 1000 liraya kadar katkı sağlayacaklarını ifade etti.

İmamoğlu; “ben gençlerin Ekrem abisiyim”, 10 adet yeni gençlik merkezi açacağım, onlara dünya dillerini öğreteceğim, bizim gençlerimiz hayallerini İstanbul’da kuracak derken;

Yıldırım da; Gençler benim kankam” yakıştırmasını yaptı ve belediyeye ait müze ve tiyatroların gençlere ücretsiz olacağını, tüm öğrencilere 10 Gb internetin hediye edileceğini ve kırtasiye desteğini sürdüreceklerini, 300.000 civarındaki motosikletli gencin köprülerden geçiş parası ödemeden geçeceklerini, E-Spor Olimpiyatlarının İstanbul’da yapılacağı müjdesini verdi.

İmamoğlu; seçildiği takdirde, belediyenin sosyal tesislerinde alkol satışının başlamayacağını, kadın-erkek karma havuz girişiminin olmadığını; nitekim Beylikdüzü’nde açtığı havuzların gün ve saatlerinin kadın ve erkekler için ayrı olduğunu belirtti.

İmamoğlu; Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ediyoruz” öz eleştirisini hatırlattığında; Yıldırım; dikey kentleşmenin 22 ilçede yoğunlaştığını, bunun 18 tanesinin CHP’li, geri kalanının da Ak Partili belediyeler olduğu savını ileri sürdü.

Binali Yıldırım; Tuzla’da biyo-teknoloji vadisi kurarak 50 bin istihdam, ayrıca yapay zeka merkezinde gençlere iş verip 24.500 istihdam, Rotterdam ve Singapur’da olduğu gibi Pendik’te firmaların Ar-Ge merkezlerinin kurulmasını sağlayıp 50 bin istihdam oluşturacaklarını ifade ederek işsizlik ve kent yoksulluğunun azaltılması konusunda büyük adımlar atacaklarını ifade etti.

Ekrem İmamoğlu; 3 gençten birinin işsiz olduğunu, okutup, meslek sahibi yapılamadığını,4 aileden birinin açlık sınırının altında olduğunu ileri sürerek; bunlara 2020 liraya kadar maddi destek sağlayacaklarını, öğrencilere kumanya desteği vereceklerini, bölge istihdam ofisi açacaklarını, 12 yaş altına ücretsiz ulaşım sağlayacaklarını vaat etti.

Beden dili ve iletişim açısından adaylar çok fazla performans gösteremedi. Masa düzeninin kuruluş ve oturuş şekli adayların göz göze gelmelerini bile zorlaştırdı.

İsmail Küçükkaya eline geçen fırsatı iyi kullanarak adaylara zaman zaman ayar verdi. Telefonuna gelen ikaz üzerine sorduğu “FETO okullarında okudunuz mu?” sorusu Binali Yıldırım’ın yaşı itibariyle çok anlamsız kaçtı.

Bu açık oturumu adaylardan ziyade İstanbul şehri ve bu şehirde oturanlar kazandı. Bundan sonraki en büyük hakem 23 Haziran’da İstanbul halkı olacak.

Seçim sonucu şimdiden hayırlı olsun.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı