REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’YE BİR MÜZE LAZIM!

23 Kasım 2017 Perşembe

Başlıktan ayrı bir şeklide yazıma bir süredir sosyal medya da aktif hale gelen ve sevgili gazeteci Seval Uysal’ın girişimi ile başlayan “Denizli Düşünce Kulübü” ile başlamak istiyorum. Aslında yazdıklarımdan çok da ayrı şeyleri ilgilendirmiyor bu girişim.

Denizli entelektüel birikimi hiç de azımsanmayacak ama bu birikimi organize şekilde bir yaptırım aracı olarak kullanamayan bir kent. Kent adına düşünen, tartışan fikir yürüten pek çok aklın var olduğunu biliyordum. Ama bunun için uygun bir platform bulunduğu vakit ne kadar etili olacağını göreceğiz.

Denizli konuşmak, tartışmak, kent adına düşüncelerini paylaşmak istiyor ve bunun için çok hevesli. Bu isteğinin belli başlı birkaç oda veya STK veya platform elinde kalmasını değil, özgürce bireysel fikirlerini de tartışma ortamına açmak istiyor. Geçmiş dönemlerde Denizli Belediyesi bunu yapıyor idi. ’’Danışma meclisi’’ adı altında, resmi bir hüviyeti olmadan da olsa toplanan bir ortama sahip idik. Önceki dönem Belediye başkanlarından Ali Aygören ile başlayan, Nihat Zeybekci ile devam eden bu mecliste neler konuştuk neler.

2006 yılında hazırlanan 1/25.000 plan, Denizli yeni Otogar projesi yeri, Otogar alanında yapılacak yüksek yapı, yeni yapılacak Stadyum projesi, Hükümet konağı bölgesinde yapılacak olan proje çalışmaları, sürekli olarak gündemde tutmaya çalıştığım ‘’Denizli Yol haritası’’, Ulaşım master planı, eski Tabakhane bölgesi….. Ve daha irili ufaklı pek çok kent gündemini tartıştık. Mimarlar Odası sekreterliği ve Başkanlığı yaptığım dönemlerde bu meclis çalışmalarını iple çeker, Mimarlar Odası adına katkı koyabilmekten keyif alırdım. Diyeceksiniz ki “tartıştınız da ne oldu…?” belki bu konu başlıkları hakkında pek mesafe kat edemediklerimiz veya sonucunda yanlış bulduğumuz kararlar alındı ama en azından kentin tartışma ve akıl yürütme mekanizmaları için kaldık. Fakat uzunca bir süredir bu meclisin adı sanı duyulmaz oldu. Sn. Büyükşehir Belediye başkanı Osman Zolan’a dönem dönem bu hatırlatmamı yapıyorum. Bu yazı vesilesi ve ’’Denizli düşünce kulübü’’ nün bana hissettirdikleri sebebi ile bir kez daha yapmak istiyorum bunu. Geçen yazılarımda da değindiğim gibi “Ortak akıl”a en çok ihtiyaç duyması gerekenlerin kentin idarecileri olduğuna inanıyor, olası yanlışlardan uzak kalmak, kentin menfaatlerini doğru planlamak adına Ortak akıl ile üretilen kararların çok daha sağlıklı olacağını düşünüyorum…

Gelelim bu yazıda açmak istediğim asıl konuya;

Denizli çevresinde yer alan yirmiyi aşkın antik kent ve bu alanlarda yürütülen kazılarla Anadolu coğrafyasının en zengin arkeolojik alanlarından birisine hatta en zenginine sahip bir kent. Yıllardır devam eden Hierapolis kazıları ve son yıllarda Denizli Belediyesinin katkıları ile daha da güçlenen ancak bir süredir bu desteği kaybeden Laodikya kazıları ile önemli bir ‘’buluntu’’ zenginliğine sahip bulunuyoruz. Pamukkale gibi önemli bir değere sahip kentimiz her yıl üç milyona yakın yabancı turist çekmektedir. Ancak bu turist potansiyeli maalesef kent merkezine bir katkı sağlamamakta, daha çok günü birlik turizm potansiyeli oluşturmakta.

Önemli termal kaynaklara sahip olan bölgemizde bu anlamda yatırımların artmaya başlaması kent için yeni bir yerli ve yabancı turist potansiyeli oluşturmaya gebe durumdadır. Ancak bu hizmetten yararlanacak kişilerin, eğer bir tedbir alınmaz ise kent merkezine ne oranda katkı koyacağı tartışmalı olacaktır.

Bu açıdan bakıldığında Pamukkale’ye her yıl artan sayıda gelen turist sayısına, Termal tedavi amacıyla gelen turistlerinde ekleneceğini varsayar isek, önümüzdeki on yıllık periyotta yaklaşık beş milyonluk bir turist potansiyelini hayalci bulmamak gerekir. Özetle Denizli Türkiye’nin turist sayısı bakımından ilk üçte yer alan bir kenti olmaya aday durumdadır.

Pamukkale’yi ziyaret eden ve termal turizm amacıyla kentimize gelen turistlerin kent ekonomisine katkı sağlaması, bu amaçla hazırlık yapılması kaçınılmazdır. Ancak bir kente yapılacak Kültür yatırımlarının, öncelikle kent insanı için yapılmasını doğru hedef olarak görmek gerek. Kent merkezine turist çekmek önemli bir yaklaşımdır ama bu kent insanın kültürel yaşantısına katkı koyabilecek bir tarzda ele alınmalıdır. Bunun yollarından biri ise Arkeoloji müzesi yanında önemli bir “Kent müzesi”nin Denizli’ye kazandırılması olmalıdır. Tüm arkeolojik zenginliğinin yanında Denizli’nin öncelikle kent insanı ile paylaşması gereken tarihsel ve kültürel bir hazinesi mevcuttur. Tekstil, cam, el sanatları vb. daha pek çok alanda sergileme yapabilecek bir üretim geçmişine sahip olan kentimizin, bunları sergileyememesi, bu geçmişten Denizlili insanımızın haberdar olamaması düşünülemez.

Hükümet Konağı bölgesinde yapılan düzenlemeler ve 2009 yılında açılan Hükümet Konağı yarışmasında yer alan planlamaya göre Müze yeri olarak, Taş binalar, yeni ve eski Hükümet Konağı ve yıkılan Kız Meslek Lisesi’nin bulunduğu alan daha önceden belirlenmişti.

Denizli’nin hasretle beklediği müzesine kavuşma heyecanını yetkililer ve tüm kamuoyu olarak doğru bir enerjiye çevirmek gerekiyor. Bu sebeple yapılacak müzenin büyüklüğü (alan olarak) ,müze ve çevresinin ulaşım kararları (ziyaretçi sayılarının tur otobüslerine bölünmesi durumunda kent merkezinde oluşabilecek trafik yoğunluğu da hesaba katılmalıdır) vb gibi teknik konular uzmanlar tarafında irdelenmelidir.

Müze kavramını bir kompleks olarak ele almakta da yarar olacağını düşünüyorum. Çünkü bu gün Denizli kent merkezi nitelikli bir sergi salonuna henüz sahip değildir. Yapılacak müze kompleksi, içinde Kent, Arkeoloji müzeleri, sergi salonları, geleneksel damak tatları sunan mekânlar, çeşitli toplantı salonları barındıran bir bütün olarak düşünülebilir. Bu sebeple müze ve çevresinde başka bir takım tamamlayıcı fonksiyonlara ihtiyaç duyulacaktır. Bu bölgede yer alacak bir kütüphaneden tutun da ziyaretçilerin çeşitli konfor taleplerine kadar pek çok konuda hazırlıklar yapılmalıdır. Çeşitli yöresel yeme içme mekânları, alışveriş imkânlarının turistlere sunulması da bu kapsamda ele alınabilir.

Kültür-Turizm odaklı bir değişimin planlanması yerel yönetimlerin hedef projesi olmalıdır.

 

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Güngör Kesimli   -  Bağlantı 25 Kasım 2017, 00:32

Denizli’de tarih müzesi açılacak olursa, On yıl askerlik yapan Akköy eşrafından dedem merhum Buldan’lı HACI KASAP’tan bana intikal eden ve kurtuluş harbinde kullanılan maddi değeri belki küçük manevi değeri büyük olan KILINÇ’ı hediye etmek istiyorum.

Diler Aslan   -  Bağlantı 23 Kasım 2017, 14:17

Merhabalar,
Saptamalariniz icin tesekkurler. Global dusun yerel hareket et yaklasimiyla her alanda Denizli icin yilardir caba gosteren kisiler olarak Denizli nin hakkettigi yerde bulunmadigini dusunuyoruz. Kent olma kriterleri icin birlikte olalim.

Mustafa Koç   -  Bağlantı 23 Kasım 2017, 09:40

Çok güzel bir öneri. İlimiz adına Teşekkür ederim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı