REKLAMI GEÇ

Karakurt’ta barakaların “İmar Barışı” kardeşliği

17 Ekim 2018 Çarşamba

YAŞAR TOK / DENİZLİHABER
İmar Barışı’nın “imar barışından yararlanma yarışı” olarak sürdüğü günlerdeyiz. Nereye baksak inşaat ya da inşaat girişiminden başka şey görmez olduk. Kent içinde ya da yerleşim alanlarında hızla devam eden bu yarışın nasıl biteceğini şimdilik kestirmek imkansız. Herhalde inşaat sektörü altın yıllarını yaşadığı zamanlarda bile bu ölçekte ekonomik canlılığa sahip olmamıştı.

Tanık olduğumuz örnek bu kez kentin içinde değil. Kenarlarda, yerleşim alanının bitip doğal yaşamın başladığı yerde! Eski Honaz yolu, ya da Karakurt yolu olarak bilinen yolun tepeler ulaştığı noktada. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan barınağına ayrılan yol kavşağını 200 metre kadar geçip sağa döndüğünüzde ormanlık alana giren toprak yol üzerinde.

Yolu iki km. kadar gittiğinizde fotoğraflarını gördüğünüz barakalar karşılıyor sizi. Kimisin önünde kum, kimisinde çatı malzemesi, ya da pencere pervazı, çatıyı kapatmak için ahşap dilmeler yerlere serilmiş, taze kumun yanında. Kürekler bile ortalıktaydı.

Kısa bir araştırmayla barakaların biri hariç diğerlerinin hazine arazisi üzerinde olduğunu öğrendik. Hem de yapılmayı bekleyen, sadece kumu ve çimento torbaları taşınmış ama yapıya henüz başlanmamış olanların bulunduğuna da tanık olduk.

Yapılar hemen hemen 3.5 x.3.5 metre. Yani toplam 10 metrekare falan. Avcı kulübesinden hallice. Her biri neredeyse bir dönüm araziyi parselleyecek biçimde yerleşmiş ama. Belli ki yapı kayıt belgesi için başvuruda izlenecek yöntem, her barakanın ileride bahçeli, havuzlu bilmemneli inşaata izin verecek arsa payına sahip olması olmalı.

Bir de oldukça pervasız biçimde inşaatların halen sürdüğü, saklanıp gizlenmeye gerek duyulmadığı gözleniyor. Malzeme artıkları ortalıkta. Pencere çerçevelerinin doğrama kaplaması bile sökülmemiş. Altlık olarak kesilmiş mermerlerin altını doldurma gereği bile duyulmamış. Üstü kapalı mı, evet kapalı. Uzaydan kapalı görünüyorsa ve Google güncel haritalarında o noktada bir yapı olduğu tespit ediliyorsa, gerisi önemli değil. Kadastro’dan yapı izin belgesinin yolu açılmış demektir.

Gelelim bunları kimin yaptığına!
Kurt Deresi mevkine orman içinden dik inen yolun gidişte, solunda kalan bir baraka var. Diğerleriyle aynı plan ve yapım tekniğe sahip. Sadece daha tamamlanmış bir görüntüsü var. O arazi 213 no’lu parsel olarak görünüyor. Sahibi PAÜ’den bir profesör. Hemen üstündeki 217 no’lu parsel de PAÜ’lü bir başka öğretim üyesi profesöre ait. Orada baraka yok ama biraz baraka amacıyla eşelenmiş görünüyor. (Her iki öğretim üyesinin ismi bizde saklı)

Yolun solunda ise hazineye ait bir arazi var. 5 dönümü bulacak kadar geniş. Üzerinde dört tamamlanmış baraka var. Ayrıca tamamlanmayı veya başlanmayı bekleyen iki ayrı baraka girişimi var sırada. Burası hazineye ait görünüyor tapu kayıtlarında. Yani halkın, kamunun malı. Ama eğer yapanlar imar barışından bu kel barakalarla faydalanabilirse, özel mülkiyetlerine dönüşecek. Halkın ya da sizin-bizim malımız olmaktan çıkacak.

İmar barışı için sıradan vatandaşın yapacağı küçük kurnazlıkları anlarım. Ne yapsın, imkanları başka zaman olmayacaksa, şimdi bu dünyada kendine küçük bir avantaj sağlamanın peşine düşmüş deyip geçerim. Ama bu başka bir örnek! Doktorluk gibi ayrıcalıklı, aydın, entelektüel bir kimliğin arkasında, dağ köylüsünün daha doğal hakkı olabilecek bir yöntemle tarım arazisinden yapı ruhsatı çıkarmaya içim el vermiyor doğrusu. Ya da hazine arazisinden kendine parsel parsel kişisel imkan yaratmaya! Bu olayın sonraki safhalarının takibini yapmaya devam edeceğiz.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

ömer girgin   -  Bağlantı 18 Ekim 2018, 08:38

YAŞAR BEY DUYARLI BİR GAZETECİ OLDUĞUNUZ İÇİN BUNLARI PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. BENDE SIRADAN BİR VATANDAŞ OLARAK BUNLARIN TAKİPÇİSİ OLUP ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE İLGİLİ BELEDİYELERE ŞİKAYETTE BULUNACAĞIM.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı