REKLAMI GEÇ

“ANNE BEN DÜNYAYA NASIL GELDİM?”

7 Şubat 2018 Çarşamba

Çok tanıdık bir soru değil mi?

Hemen hemen her çocuğun kafasında vardır bu soru. Cevabını da öyle çok merak ederler ki. Çok da haklılardır aslında.

Bu soru çocuklar için ne kadar merak konusuysa, aileler için de tam bir kabus anlamına gelir. Çocuktan mutlaka bir gün gelecek soruya karşı hiç hazır değildir bazı aileler.

Çocuk meraklı, anne-baba hazırlıksızsa ortaya garip durumlar çıkar doğal olarak. Bu soru karşısında çocuğa verilen cevaplar şok nedeni de olabilir çoğu zaman. Çünkü bu cevaplar çoğunlukla ütopiktir.

“Anne ben dünyaya nasıl geldim?” sorusunun doğallığını, “seni leylekler getirdi çocuğum(!)” veya “çöpten bulduk seni(!)” ya da “seni bakkaldan aldık(!)” şeklindeki komik cevaplar, çocuğun kafasında yeni ve deli sorular ortaya çıkaracaktır.

Anne ve babalar, çocuk için hayati önem taşıyan bu soruya verdikleri kaçamak yanıtlarla kurtulduklarını düşünebilirler. Ancak, çocuklarını nasıl bir duruma düşürdüklerinin farkında değillerdir çoğu zaman.

Çocuk bir gün gerçeği kavramaya başladığında, bunun “ayıp” bir şey olduğu, konuşulmaması gereken bir olgu olduğunu düşünmeye başlayacaktır.

Aslında çocukların kafalarını karıştıran bu sorunun yanıtı çok da zor değildir. Bunu zorlaştıran, hem kendileri hem de çocukları için içinden çıkılmaz hale getiren ebeveynlerdir.

Ebeveynlerin cinsel eğitim konusunda göstereceği duyarlılık, çocukların gelişimlerinde olumlu etki yaratmaktadır. Çocuk, özellikle 3-6 yaş arasında hem kendini hem de çevreyi tanımaya başladığında, başrolde mutlaka ebeveynler yer almalıdır. Aksi durumda çocuk başka kaynaklara yönelir ki, işte o zaman tehlike çanları çalmaya başlamıştır. Ailesinden edinemediği bilgiler için kendine başka kaynaklar arayan çocuk, yalan yanlış bilgiler ile donanır, bu da yalnızca çocukluğunu değil, yetişkinliğini de olumsuz etkiler.

“Ben dünyaya nasıl geldim?” sorusuna nasıl bir cevap verilmesi gerektiğine gelince; sade ve sınırlı olmasına dikkat edilmelidir. Yanıtınız, çocuğun yaşına uygun ve anlayabileceği şekilde olmalıdır. Annenin karnında özel bir bölümde yaşadığı, zamanı gelince ve yeterince büyüdüğünde doğum kanalından çıktığı ya da doktorlar tarafından alındığı söylenebilir.

Çocuk ve merak ikisi bir arada büyür. Bunu unutmamak gerekir. Çocuğunuz verdiğiniz bu cevapla yetinmeyin daha derin bir soru ile geldiğinde, önceliğiniz panik yapmamak olmalıdır. Yine yaşına uygun ve sade bir anlatımı sürdürmeniz gerekir.

İkinci aşama ve en kritik soru muhtemelen “Peki annemin karnına nasıl girdim?” olacaktır. Buna da “annenin karnında yumurtalar var, babanda ise sperm adı verilen minik hücreler. Babadan gelen spermler ile annede olan yumurtalardan biri ile birleştiği zaman bebek oluşmaya başlar. Başta anne karnında küçücüktün. Sonra büyüdün, büyüdün ve dünyaya geldin” şeklinde bir açıklama yeterli olabilir. Anlatımı çizimlerle ve resimlerle de destekleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun her sorusunu sabırla ve yaşına uygun düzeyde cevaplamalısınız. Çocuğunuzun sorusuna o an nasıl bir cevap vereceğinizi bilemeyebilirsiniz. İşte o zaman da çocuğunuzla açık bir şekilde konuşmalı, ondan zaman istemelisiniz.

Bu zamanı da bir uzmana danışarak ya da doğru kaynaklardan araştırarak değerlendirmelisiniz.

İşte size bu tür sorularla karşılaştığınızda neler yapmanız gerektiği konusunda ışık tutacak birkaç kaynak:

Çocuğun Cinsel Eğitimi, Yard. Doç Dr. Necla Tuzcuoğu ve Semai Tuzcuoğlu.
Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım, Prof. Dr. Z. Bengi Semerci.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı