EŞİMİ ÇOK SEVİYORUM, FAKAT ÇOK TARTIŞIYORUZ
5 Aralık 2017 Salı
Eşlerin aralarında ki huzursuzluğun çocuğa etkisi nedir?
Eşler arası tartışmalarda çocuğun etkilenmesinin en aza indirilmesini nasıl başarırız?
Sağlıklı tartışma nedir?
İyi ve kötü günde evlenen iki farklı insanın ortak bir yaşantıda buluşması ve bu farklılıklardan anlaşmazlıkların çıkması çok doğaldır. Bu da aslında her iki kişi de tek başlarına bir birey olmayı kaybetmemişler ve fikirlerini özgürce dile getirebiliyorlar demektir.
Buraya kadar her şey normal.
Ta ki tartışmalar sıklaşıp, psikolojik veya fiziksel olarak her iki insanın da birbirine zarar vermeye başlamasıyla bu işe bir dur demek gerekir! Eğer bir de çocuğunuz varsa, bu durumdan bir tek siz ve evliliğiniz değil, çocuğunuz da etkilenecektir.
Eşler arasında tartışmalara neden olan birçok faktör vardır elbette. Bu faktörlerin en önemlilerini sıralayacak olursak:
* Ekonomik sıkıntılar,
*Aldatmalar,
* Kadının ekonomik bağımsızlığının olmaması,
* Aile içi şiddet,
* Kültürel dengesizlik,
* İletişimsizlik.
Bu örnekleri daha da artırmak mümkün.
Elbette evlilik zor zanaattır. İki insanın aynı dili konuşuyor olması istenilen sağlıklı süreçtir. Hiç çekinmeden ve hiç saklamadan birbiriyle her şeyi konuşabilen, dertleşebilen çiftlerin evlilikleri daha uzun ve sağlıklı şekilde sürmektedir.
Eşlerin aralarındaki huzursuzluğun çocuğa etkisi nedir?
* Eşler arası tartışma sırasında yükselen sesler çocuğunuzun kaygı düzeyini artırır.
* Çocuk için aile ortamı güvensiz olur ve buna bağlı çevresine hırçın ya da tersi olarak içe kapanık ve özgüveninde düşme görülebilir.
* Ebeveynlerin ayrılacaklarını düşünerek kendisini suçlayabilir.
* Ayrılacakları kaygısına bağlı olarak yoğun korkular yaşayabilir.
* Ebeveynlerin depresif ruh halleri çocuğa da yansır ve çocuklarda mutsuzluk, hiçbir şeyden zevk alamama gibi depresif belirtiler ortaya çıkabilir.
* Evdeki huzursuzluklar nedeni ile ebeveyn duygularını inişli çıkışlı yaşarlar. Bu tutarsız davranışlar sonucu çocuklarda birçok davranış bozukluğu görülebilir.
Eşler arası tartışmalarda çocuğun etkilenmesinin en aza indirilmesini nasıl başarırız?
Aman ha dikkat!
Tartışmalarınızın boyutu psikolojik baskıya ve fiziksel güç kullanımına dönüştürmeyin. Şunun bilincinde olalım ki tartışmalar problemin çözümü içindir. Problemi daha büyük hale getirmek için değil!
Tartışmalarınız anne-babalık görevinizi unutturmamalı, yoksa çocuğunuz ile de aranızda güvensiz bir bağ geliştirirsiniz. Bu tartışmaların onunla ilgili olmadığını, anne ve babası olarak onu ne kadar çok sevdiğinizi dile getirin, anlamasını sağlayın.
Ebeveynlerin tartışmaları çocukları duygusal olarak etkilemeye başladığı süreçte mutlaka bir uzamandan destek alın.
Sağlıklı tartışma nedir?
Tartışmalarınızın hiçbiri sevginizle alakalı değil. Tartışınca sevginize elbette zarar gelmeyecektir. Tartışmaların odağındaki sebebinin gerçek sebep olmadığını bilmeli, iki taraf da gerçek sebebi bulmaya ve konuşmaya açık olmalıdır.
“Ben” dili kullanılmalıdır.“ …yaptığında ben… hissettim” gibi bir cümle ile kendinizi ifade etmek en sağlıklı olanıdır ki karşınızdaki gerçekten ne hissettiğinizi anlayabilecektir.
Empati kurarak yaklaşım sergilemek zordur ama iletişim sırasında en önemlisi denilebilir. Kişiler kendilerini eşlerinin yerine koymaya çalışabilir, “aynı durumda ben olsam ne hissederdim?” sorusunu yöneltebilir.
Tartışırken amaç ortak bir çözüme varmak olmalıdır, karşınızdakini ikna etmeye çalışmak ve “kazanmak” değil.
Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir
Yorumlar
Çok guzel yazmışsınız Mine hanım, tesekkur ederim bilgilerinizi bize aktardığınız icin. Böyle devam etmenizi umuyorum, kolay gelsin!