REKLAMI GEÇ

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ

31 Mart 2018 Cumartesi

Özgüven eksikliğinizin olduğunu mu düşünüyorsunuz? Öncelikle özgüven nedir gelin ona bir bakalım.

Özgüven (Benlik saygısı) kişinin kendisi ile ilgili yaptığı değerlendirmeden çıkan sonuçtur, yani memnuniyet derecesidir. Kişinin kendisini bedensel ve psikolojik olarak yeterli, güçlü, sağlam bulup bulmamasıdır.

Kişinin kendini sevmesi, beklentilerini karşılaması ve kendisinden hoşnut olması benlik saygısının yüksek olmasının bir kanıtı niteliğindedir. Benlik saygısı kişinin kendisi, ailesi, arkadaşları ve iş ortamlarında büyük önem taşır. Yaşam alanlarımızın yapı taşlarını oluşturur.

Her bireyde mutlaka düşük de olsa, yüksek de olsa mutlaka özgüven vardır.

Yaşama adım attıktan sonraki davranışlarımızın, konuşmalarımızın, tavırlarımızın karşılığında çevremizin, özellikle ailemizin geri bildirimlerini alırız. Yaşamımız boyunca yaptığımız her eyleme karşı çevreden aldığımız dönütleri değerlendirir, yaptığımızın doğru ya da yanlış olduğuna dair bir sonucu varırız.

Mesela bir çocuk düşünün. Yaptığı eylem sonucu ailesinden gülümseyen bakışlar, takdir, sevgi ve saygı gösteren tavırlar aldığı sürece yaptığının iyi ve doğru olduğunu düşünür. Bu başarı duygusunu da beraberinde getirecektir. Bu durumun tersini düşündüğümüzde çocuk sergilediği davranışın karşılığında sürekli eleştiri, kızgınlık ve ceza alıyorsa, kendisini kötü, başarısız, yetersiz hissedecek, arkasından gelen ergenliğin çalkantılı döneminde dip yapması kaçınılmaz bir hal alacaktır.

Herkesin kafasında yarattığı bir ideal benlik vardır. Kişi gerçek benliği yerine olmasını istediği benliğin peşinde koşar. Bu durumda birey hiçbir zaman olmasını istediği benliğe kavuşamaz. Çünkü kişi olduğu benliğin dışında başka bir benlik yaratmaya çalışmaktadır. Ve bu durum mutsuzluk, umutsuzluk, depresyon ve sosyal fobi gibi kaygı bozukluklarına yol açacaktır.

Özgüven eksikliği belirtileri nelerdir? Gelin bir de bu pencereden bakalım.
“Hayır” diyememe,
Karar almada zorlanma,
Başkalarının fikirlerine ihtiyaç duyma,
Kararsızlık yaşama,
Sosyal ortamdan kaçınma,
Sunum, konuşma yapmaktan çekinme,
Fikrini söyleyememe, söylerse küçük düşeceğini düşünme,
Depresyon belirtilerini sergileme,
Olumlu ve başarılı olduğu yönlerini görememe,
Fiziksel görünüşünü beğenmeme,
Olaylardan çok çabuk etkilenme ve umutsuzluğa kapılma,
Diğer insanlar tarafından reddedileceği ve sevilmeyeceği düşüncesi,
Kendisini yetersiz, başarısız, değersiz, beceriksiz görme,
Eleştirilere karşı hassas olma,
Utançlık, suçluluk duygusu ve sevilmeme hissi,
Risk alamama.

Bunlar özgüvenin belirtileri ve karşılığında ortaya çıkan olumsuzlukların bir derlenmesi.

Peki, özgüven nasıl artırılabilir?
Özgüven kişilik yapısıyla doğrudan ilişkilidir. Bunun için de bir uzman psikologdan yardım alınmalıdır. Uygulanan birçok psikoterapi yöntemleri başarılı sonuçlar vermektedir. Öne çıkan terapi yaklaşımlarından olan bilişsel terapi ve dinamik psikoterapi yönteminin etkili olabileceği düşüncesindeyim.

Öncelikle olumlu yönlerinizi keşfedin, başardığınız durumların listesini yapın. Olumsuz iç konuşmalarınızı fark edip, olumlu düşüncelerinizle değiştirmeye çalışın. Sizi destekleyen insanları fark edin, onlarla daha çok zaman geçirmeye çalışın. Pozitif geri bildirimleri içselleştirin, kabul edin. Kendinize gerçekçi hedefler belirleyin. Hedeflere ulaşmak için küçük adımlara bölerek ilerleyin. Mükemmeli yakalamaya çalışmayın.

Zorlu bir süreçmiş gibi görünse de unutmayın, her şey üstünüze geldiğinde, sizi dayanamayacağınız bir noktaya getirdiğinde, asla üzülmeyin. Çünkü orası gidişatın değişeceği yerdir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı