REKLAMI GEÇ

ZAMANI YÖNETMEK

28 Mart 2016 Pazartesi

Zaman herkes için sabittir ve 24 saatlik eşit hisse herkeste aynıdır. Büyük eserler bırakan büyük insanları bizlerden ayıran en büyük özellik onların bu saatleri nasıl kullandıklarıdır.

Alain’in dediği gibi. “Ahmaklar zamanı nasıl öldüreceğini, akıllılar ise nasıl kazanacağını düşünürlermiş…”

Balzac’a göre de, “Zaman öldürmek en pahalı harcamadır.”

Öyle değil mi gerçekten? Zamanı geri getirmeye hiç birimizin ne gücü ne parası yeter. Hatta bugün artık neredeyse hepimiz yeterli zaman bulamama ve zamanın yetmemesi sıkıntısıyla dertleniyoruz. Aslında bunun nedeni yapmayı arzulayıp da yapamadıklarımız ya da kontrolü yitirmek korkumuzdur. Burada zamanı iyi kullanmak ve iyi yönetmek durumları devreye giriyor. Sizin için en önemli olan şeylere öncelikle zaman ayırmak, ikincil derecede öneme sahip olanları geriye bırakmak da basit bir çözümdür. Hayır demeyi öğrenmek ve yapılacaklar listesi çıkarmak da önemlidir ama zamanı yönetmek, planlamak, sürekli disiplin ve müthiş bir beceri işidir.

Diğer taraftan bir kısmımız da sanki sonsuza dek yaşayacakmışız gibi zamanı çarçur ederiz. Gündelik aciliyetlerle geçen zamandan kalanı, televizyon karşısında saatlerce oturup başkalarının hayal ettiği kurgusal hayatların içine dalar, onların dünyasında kayboluruz. Zamanın ne kadar hızlı geçtiğini anladığınızda, pişmanlıkla dolup taşmak yerine, sahip olduğunuz bu en değerli varlıklardan biri olan zamanınızın başkaları tarafından doldurulmasına izin vermeyin ve sadece sizin için anlamlı ve önemli olan faaliyetlerle geçirin. Yani bir atasözünde geçtiği gibi “ömür kotamız sınırsız değil, zamanın kıymetini bilmek gerek.”

Yine Mandıra filozofunun dediği gibi, “Daha kaç güneş tutulması göreceksiniz? Ya da kaç dolunay? Kaç ilkbahar, kaç kez yaz göreceksiniz?”

Bizi büyük insanlardan ayıran en büyük özellik, onların ellerindeki zamanla ne yapmak istediklerini biliyor olmaları ve hedeflerine yaklaştıracak etkinliklerle harcıyor olmalarıdır. Zamanı iyi kullanmak ile iyi yönetmek arasındaki fark şudur: İyi kullanmak, en önemli hedeflerinize varmak için zamanı akıllıca kullanma stretejisidir. Zamanı iyi yönetmek ise, zamanı iyi kullanma amaçlı gündelik süreçtir; Zaman planlaması yapmak, yapılacak işler listesi çıkarmak, görevlerin bir kısmını başkalarına devretmek. Ama daima bir streteji şarttır ve ilk adım önceliklerinizi belirlemektir ve zamanı iyi kullandığınızdan emin olmaktır.( Pocket Mentor- Harvard Business).

Konfüçyüs’ün bir zamanlar dediği gibi, “Zaman paraya benzer, lüzumsuz yere sarf edilmedikçe daima yeter.”

Sonuç olarak:

1- Zamanı iyi yönetmek için onu iyi kullanın.
2- İyi kullanmak için değerlendirin ve plan yapın.
3- Daima büyük resme bakın ve hedeflerinize odaklanın. 4- Zamanınızı doğru yerlerde, en önem verdiğiniz şeylerle geçirdiğinizden emin olun.
5- Bir hafta boyunca zamanınızı denetleyerek pratik yapın. Her faaliyete ne kadar zaman ayırdığınızı kaydedin, ortaya bir zaman kullanım fotoğrafı çıkacaktır. Bunun üzerinde çalışın ve kafa yorun. Nerede zaman kaybediyorsunuz, gereksiz olanlar ve hedefleriniz için ayrılan zaman ne kadar?
6- En önemli faaliyetlerinize (çalışmalarınız ve hedefleriniz) her gün düzenli zaman ayırmak kadar, kişisel zamanınızı da denetleyin. Çalışmak kadar özel zamanınız için ayrı bir tablo düzenleyin. Kendinize mutlaka bir serbestlik alanı tanımlayın.
7- Ertelemeyin, savsaklamayın, dağınık değil düzenli olun. Düzensizlik zamanı etkin kullanmanın önünde büyük bir engeldir.
8- Engellere takılmayın, planlayın, parçalara bölün onları ve tek tek çözün.
9- İyi planlanmamış ve zamansız toplantılardan, gereksiz seyahatlerden uzak durun.
10- Mesajları, telefon konuşmalarını, e-postaları yönetin, gereksiz zaman harcamayın. Telefonla konuşmak yerine, daha çok zaman kazanmak için e-posta kullanın.

Ne demişler? Hayatı seviyorsanız, zamanı boşa geçirmeyin… Çünkü hayat, zamanın ta kendisidir…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Adile ÇAKA   -  Bağlantı 17 Mayıs 2022, 13:13

Hayat,zamanın ta kendisidir!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı