REKLAMI GEÇ

Trajik TRAFİK

13 Haziran 2009 Cumartesi

Ülkemizde özellikle nüfus açısından yoğunluk yaşayan bölgelerde trafik sorunu en büyük sorunlardan biri olarak gözümüze çarpıyor. Denizli’de bu kentlerden biri. Bazı yollarımız inanılmaz şekilde dar. Ana yollarda da sağlı sollu park yapılması yolları daha da daraltıyor. Neredeyse iki araç yan yana geçemiyor. Bana göre trafik, bu şehrin en önemli sorunlarından birisi. Şehrin özellikle yerleşim yeri anlamında küçük olması ve nüfusa göre araba sayısının çok olmasının trafik sorununun en büyük etkenlerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Kentin çok büyük bir park sorunu olduğu da aşikar. Otopark sorunu çözülürse trafik sorunu da olmaz deniyor yıllardır. Sorun sadece otopark sorununu çözmek değil bence. (İnsanları o otoparklara park etmek konusunda da ikna etmeliyiz. Bir otopark kültürü oluşturulmalı. İnsanlar araçlarının otoparkta daha güvende olacağını bilmiyorlar mı ? diye düşünüyor insan)


Ayrıca kesinlikle kaldırımlardan feragat edilerek yollar daha da genişletilmeli.


 


Denizli Emniyet Müdürümüzün açıklamasına göre Denizli’de saat başı trafik kazası yaşanıyor. Bu da ne demek neredeyse günde 24 kez kaza. İnsanlar kurallara uymama,


sürücü hatası ve mekanik arıza gibi faktörlerden dolayı kaza yapıyor. Ama şu bir gerçek ki Denizli’de kente özgü bir trafik dokusu yok. Dokudan bahsim şu demek aslında. İzmir’de aracı seri kullanman gerekir. İstanbul’da seriliğe saygı ve anlayışı da eklemen lazım. Denizli’de bu saydıklarımın hiç biri yok. Sürücüler seri kullanmayı bırakın gitmemek için elinden geleni yapıyor. Özellikle uzun süre beklenen kırmızı ışıklardan sonra yeşile geçilmesinin ardından hala yaşanan beklemeler diğer sürücüleri perişan ediyor. Burnunuzu sokmadığınız sürece kimse size yol vermiyor. Değil araçlara yol vermek yaya geçitlerinde varın yayaların halini siz düşünün.


 


Her ay Denizli trafiğine 50’ye yakın araç katılıyor. Böyle giderse 5 yıl sonrasını düşünemiyorum. Şimdilerde bile saat 17.00 – 17.30 ile 18.15 – 19.00 arası kentin ana caddelerinde onlarca dakika beklediğiniz oluyor. Normal şartlarda kentin bir ucundan bir ucuna 15 dakikada gidebilecekken yukarıda söylediğim iş çıkışlarında trafik arap saçına dönüyor. Denizli Belediyesi ve Denizli Emniyet Müdürlüğü bir araya gelip bu duruma bu soruna acil çözüm üretmeleri gerekiyor. Böyle giderse Denizli trafiğinin İstanbul’dan farkı kalmaz benden söylemesi.


 


Çözüm (bence) otopark sayısı arttırılmalı. Yollar kaldırımlardan feragat ederek genişletilmeli. Ana yollara kesinlikle park yaptırılmamalı. Alternatif yollar açılmalı. Bazı bölgelerde tek yön uygulamasına geçilmeli.   

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı