REKLAMI GEÇ

TÜRKÇE EĞİTİM ALDIK AMA TÜRKÇE SORULARINI ÇÖZEMİYORUZ!

11 Haziran 2018 Pazartesi

(İyi) Eğitimden geçmeyen hayal gücüne sahip olanların, kanatları vardır; ama ayakları yoktur.
Joseph Joubert

İki psikiyatri uzmanı, 10 yıl kadar önce bir teori ortaya atmış şöyle ki : “Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.”

Ve bunun üzerine bir araştırma başlatılır. Fizyolojik ve zihinsel alanda yapılan çeşitli uygulamaların sonucunda şu bulgulara ulaşılır.

• Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
• Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.
• Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.
• Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

Anlaşılacağı üzere kişinin niteliksizliğini görebilmesi iyi ve doğru bir eğitimle olanaklıdır.Alınan, verilen eğitim iyi ve doğru bir eğitim değilse ortaya çıkacak sonuçlar tam anlamıyla felaket olacaktır. Niteliksiz olan niteliksizliğinin farkına varamıyor, hele ki kişi yanlış, kötü, niteliksiz bir eğitimden geçmişse vay ki vay… O eğitimin niteliksiz ve kötü olduğunu, gerçekleri gösteremeyen bir eğitim olduğunu anlamayacak ve ben eğitimliyim diyerek tüm yaşamını tam bir niteliksizlik üzerine kuracak. Artık ne kendi niteliksizliğini ne de çevresindeki niteliksizliği asla göremeyecek, üstüne üslük bir de diklenecektir. Eğer bir toplumun genel eğitimi niteliksiz, yanlış, kör bir eğitimse o toplumun yavaş ya da hızlı bir biçimde köleleşmesi ve ardından yok olması kaçınılmazdır.

“(İyi) eğitimden yoksun olan insanlar, ölünceye kadar şahsiyetsiz kalmaya mahkumdurlar.”
Ziya Gökalp

Bir toplumu dağıtmanın, perişan edip zavallı duruma düşürmenin en kolay ve kestirme yolu o toplumun eğitimini sabote etmektir. Eğitimi sabote edilmiş toplumu artık isteyen istediği gibi kullanacak, kandıracak, gönüllü köleler haline getirecektir.

Bu nedenledir ki Emperyalizmi mağlup eden Mustafa Kemal Atatürk, savaşın hemen ardından asıl büyük savaşı başlatmıştır, Bu büyük savaş, tüm ülkeyi aydınlatıp eğitecek, nitelikli insanlar yetiştirecek eğitim savaşıdır. Köy enstitüleri, tevhid-i tedrisat, üniversite reformu, öğretmen okulları bu savaşın adımlarıdır hep. Bu nedenledir ki bundan hoşlanmayan, nitelikli bir toplumdan korkanlar ve işbirlikçileri Atatürk’ün diğer devrimlerinden daha da güçlü biçimde eğitim devrimine savaş açmış, eğitimimizde çok büyük yaralar oluşturmuşlardır.

Eğitim diploma için, bir meslek edinmek için anlayışının çok ötesinde kavranmalıdır.

Ekmeğimize uzanan eli hoş görebiliriz, belki de açtırlar.; ama eğitimimize uzanan eli mutlaka kırmalıyız.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı